Svenskerne rydder op efter storm
Mandag aften manglede 200.000 svenske hjem stadig strøm, mobiltelefoner og fastnet var døde, mens der hele dagen blev fjernet væltede træer, der var skyld i de mange skader.

Danmark klarede sig nogenlunde fint gennem søndagens kraftige stormvejr. I hvert fald i forhold til svenskerne, der mandag morgen vågnede op til omfattende skader, specielt i Småland og Blekinge.

Og Sverige har da et stort problem i forhold til Danmark – der er mange flere træer. Træerne var nemlig skyld i langt de fleste af skaderne, da træerne ikke kunne modstå den kraftige vind, og væltede over elektricitets- og telefonledninger.

Selvom energiselskabet Eon havde sendt 12 helikoptere ud for at reparere ledninger, måtte svenskerne i over 200.000 hjem gå i seng uden, at der igen var kommet strøm i stikkontakterne.

»Ganske mange tusinde husstande vil få strømmen tilbage i løbet af natten. Men for nogle kommer der til at gå flere dage. Det ser værst ud i Kalmar Jönköping, Kronoberg og det nordlige Skåne,« siger Johan Aspegren, pressechef i energiselskabet Eon til nyhedsbureauet TT.

Tre personer blev søndag dræbt af væltende træer, den ene en niårig dreng fra Motala. En 60-årig mand døde, da et træ ramte den bil, han kørte i.

 

Tog holder stille
I det hele taget har trafikken i Sverige værret lammet af stormvejret. Mandag blev togtrafikken mellem landets to største byer Stockholm og Göteborg genoptaget, men med store uregelmæssigheder i trafikken. Værre så det ud i Blekinge og Småland, hvor al togtrafik mandag var indstillet.

Både fastnettelefon- og mobiltelefonnettet blev påvirket. Ifølge Telia var 50.000 fastnetlinjer fortsat mandag aften døde, mens det eksempelvis var umuligt at få signal på sin mobiltelefon de fleste steder i Jönköping og Kronoberg.

Men hvis svenskerne skulle tro, at faren for farlige vinterstorme er drevet over for denne gang, kan de godt tro om igen. Torsdag er der nemlig endnu en storm på vej, der kan vise sig at være lige så ødelæggende som søndagens.

»Det er ikke usandsynligt, at det bliver endnu en klasse 3-storm, som prognoserne ser ud i dag. Stormen ser ganske voldsom ud,« siger Therese Fougman, meteorolog på det Svenske Meteorologiske Institut, til Aftonbladet.