Supersalmonella finder vej til din flæskesteg

Danske svin smittes med en ny type salmonella, der ikke kan kureres med antibiotika. Og flere og flere salmonellatyper bliver resistente.
Er disse grissebasser smittet med salmonella? 1,3 procent af det danske svinekød er...
Er disse grissebasser smittet med salmonella? 1,3 procent af det danske svinekød er... Foto: Colourbox

Frikadeller, flæskesteg, koteletter og masser af bacon - ja, danskerne elsker deres svin.

Men det gør en ny type salmonella desværre også, og den er så stærk, at den ikke kan kureres med landbrugets typer af antibiotika.

Det viser ny fællesforskning fra Veterinærinstituttet, Seruminstituttet og Fødevareinstituttet, skriver Berlingske.

I det hele taget er antallet af salmonellainficerede svin i Danmark steget, fordi landbrugets brug af antibiotika gør salmonellabakterien resistent. Det vil sige, at mange af typerne ikke længere kan behandles med landmændenes antibiotika.

Den nye supersalmonella, der hedder 'monofasisk variant', er dog især slem.

- En stor del af stigningen skyldes, at denne salmonellabakterie er kommet til landet. Nu har den fået fodfæste. I år er den meget dominerende i dansk svinekød, siger Helle Korsgaard, der er forsker på Fødevareinstituttet på DTU.

Den nye type blev opdaget i Danmark i 2009. Dengang var den en ubetydelig del af de samlede salmonellatilfælde. I dag udgør den næsten halvdelen.

Man skal dog ikke være alt for bekymret, for selvom supersalmonellaen er resistent overfor landbrugets antibiotika, er den det ikke over for den type, man anvender til smittede mennesker. Så hvis man er uheldig at blive smittet, kan man altså slippe med et kort, men dog ret ubehageligt sygdomsforløb med ondt i maven og opkast.

1,3 procent af kødet i danske kølediske er smittet med salmonella.

Kilde: Berlingske

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.