Vi tager panodiler mod hovedpine. Ipren mod ondt i maven. Og så er der medicinsk cannabis.
Borgere med nerve-lidelser. Sclerosepatienter. Gigtpatienter. Og nu også kræftpatienter. De er de typiske brugere af medicinsk cannabis, der kan være smertestillende. Men ikke alle tager det lovligt.
Nu har medicinen vundet stor opbakning blandt den danske befolkning.
Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk blandt 1.040 adspurgte danskere.
80 procent af danskere vil have medicinsk cannabis lovliggjort permanent. Kun 5 procent er imod.
En positiv udmelding, mener sundhedspolitisk chef i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard.
- Det giver et signal om, at der i befolkningen er en forståelse for, at visse patientgrupper har særlige problemer, som ikke kan afhjælpes ved almindelig behandling. Men hvor medicinsk cannabis kan, siger han.
Forsøg på vej
I dag findes der tre måder at få lovlig cannabis på. Men det kræver i alle tilfælde, at en læge vil ordinere det ved recept og det kan kun fås til få sygdomme.
Fra januar 2018 starter en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis.
En ordning som Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale og SF indgik i november 2016.
Ordningen har fokus på oplysning og forskning. Og så skal nye patientgrupper have mulighed for at få ordineret medicinsk cannabis.
Det gælder sygdomme og symptomer som: Multipel sklerose, rygmarvsskade, kroniske smerter, hvor anden behandling ikke tåles, samt kvalme og opkast efter kemoterapi.
Gigtforeningens formand Mette Bryde Lind er heller ikke overrasket over danskernes klare holdning. Hun mener, det kan være vejen frem.
- Det undrer mig ikke, at der er så stor tilslutning. Vi ser mange gigtpatienter med kroniske smerter med en ringe livskvalitet. De har prøvet flere behandlinger, men medicinsk cannabis kan hjælpe dem, siger hun.
Medicinsk cannabis er ikke en mirakelkur
Ekspert er ikke så begejstret som befolkningen.
Flemming Bach, professor og overlæge ved Aalborg Universitetshospital, fortæller, at medicinsk cannabis er et interessant middel. Men han peger på, at der er mange bivirkninger.
- Det har nogle anvendelsesområder, som er ret smalle, hvor vi ved, at det har effekt og kan hjælpe. Omkring smerter, bredt set, ved vi ikke, om det er anvendeligt, siger Flemming Bach.
Og han mener ikke, at medicinsk cannabis er "en uopdaget mirakelkur", fortæller han.
- Det er en ulempe, hvis det både har en effekt på det, du ønsker for eksempel ”smerter”, men det også har en effekt på andre ting som dit humør eller din sindstilstand, siger Flemming Bach.
Hvorfor ikke legalisere hash?
Cannabis-planten kan også bruges som et rusmiddel. Det meste kendte herhjemme er rygning af hash.
Men danskerne er knapt så begejstrede for at lovliggøre cannabis-plantens onde bror. Selv om det er samme plante.
Kun 36 procent af danskerne vil legalisere hash til personligt forbrug. Mens 45 procent er direkte imod. Det viser samme undersøgelse foretaget af Analyse Danmark.
Og det er der en helt logisk forklaring på. De to ting kan ikke sættes lig hinanden, da de benyttes til forskellige formål, fortæller sundhedspolitisk chef i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard.
- En del af opgaven nu er at skelne skarpt mellem cannabis til medicinsk brug og cannabis som rusmiddel. Patienter, der bruger cannabis medicinsk, har ikke brug for at blive stigmatiseret eller få et stempel som stofmisbrugere, siger Lasse Skovgaard.
Avisen.dk har været i kontakt med sundhedsordførere fra henholdsvis Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Alle tre partier har været med til at indgå aftalen om forsøgsordning.
De glæder sig over den positive opbakning fra danskerne. Men fortæller, at de må afvente forsøgsordningen, før de kan udtale sig nærmere om at lovliggøre det på permanent basis.