Sover I i ske? Derfor skal I holde op

Din søvn bliver ødelagt, når I sover tæt. To soveværelser er bedst, vurderer søvnekspert.
Ifølge søvneksperten gør din partner intet godt for din søvn.
Ifølge søvneksperten gør din partner intet godt for din søvn. Foto: SCANPIX arkiv

Af Isabella Hindkjær, NewsDesk Aller Media

Bestræber du dig på at sove i ske med din kæreste eller mand, er det skadeligt for jer begge to. For selvom tanken om at sove i tæt omfavnelse med din udkårne er dejlig, kan det ødelægge din søvn og medføre, at du fungerer dårligere i dagtimerne.

- Ideelt set bør man få 7-8 timers uforstyrret søvn hver nat, og sover en af jer bare en lille smule uroligt, vil I bliver forstyrret nok til at vågne, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel til Alive.dk.

Selvom du ikke føler dig forstyrret, bliver du det alligevel uden at vide det. Ifølge eksperten mærker kun få, at søvnen bliver dårligere.

Får du nok søvn, har du mere lyst til sex. Læs mere på Q.dk

- Det er ikke sikkert, du opdager, at du vågner – du skal nemlig være vågen i næsten 10 minutter, for at du kan huske det næsten morgen. Alligevel vil din søvnkvalitet være væsentlig forringet, når du bliver forstyrret i din søvn af en partner, siger han.

To værelser er ikke længere tabu

Ifølge Mikael Rasmussen gør din partner i det hele taget ikke noget godt for din søvn. Den bedste søvn får du nemlig, når du sover helt alene. Det har medført, at det med tiden er blevet mere normalt at have hvert sit soveværelse, vurderer han.

- De sidste års fokus på, hvor meget sovemiljøet betyder for vores søvn har skabt en ny trend, hvor det at sove i hvert sit værelse ikke længere er tabu. Selvfølgelig skal man tage sig tid til at være intime sammen, men når det partnermæssige samvær er overstået, er det helt legitimt at skærme sig for at opnå den lange restituerende kvalitetssøvn, siger Mikael Rasmussen.

Vil man som de fleste par fortsætte med at dele seng, også efter, man har haft sex, kan man dog nå langt ved at købe to forskellige madrasser og slå dem samme til en seng.

- Man bør som minimum anskaffe sig hver sin madras, så man undgår at blive forstyrret, når ens partner vender sig. En god madras er individuel, fordi den skal passe til din vægt, og det er jo de færreste, der vejer det samme som partneren, siger Mikael Rasmussen og fortsætter:

- Du tilbringer en tredjedel af dit liv med at sove i din seng, så det er et rigtig skidt sted at gå på kompromis, siger han.

Søvnekspert: Så mange timer skal du minimum sove hver nat. Læs mere på Femina.dk

Danskerne sover ryg mod ryg

Har du mere lyst til at ligge for dig selv end at sove i ske med din mand, er du langt fra den eneste. Der er nemlig mange danske par, der vender sig væk fra hinanden, når det bliver sengetid.

En undersøgelse lavet af Søndagsavisen sidste år blandt over tusinde danske par viste nemlig, at 20 procent af de adspurgte par foretrækker at ligge ryg mod ryg.

Og søvneksperten tror heller ikke på, at den romantiske ske-position holder i særlig lang tid hos ret mange par, efter den første forelskelse har fortaget sig.

Tjek dit årshoroskop for 2016 på Femina.dk

- Det man ser på amerikanske film, hvor parrene vågner op fuldstændigt indslynget i hinanden, holder jo i virkeligheden ikke en meter. Sover en af jer bare lidt uroligt, vil det næsten være uudholdeligt at ligge så tæt hele natten, siger Mikael Rasmussen.

Vender din partner sig om på siden, når han sover, kan det fortælle dig noget om hans personlighed. Vores sovestillinger afslører nemlig meget mere om os, end vi tror. Se, hvad din sovestilling siger om dig

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.