Søster til handicappet i chok: Modtog ubehagelig besked fra kommunen

Charlotte Rasmussen fik et chok, da hun opdagede, at en god bekendt havde anmeldt hende til kommunen for socialt bedrageri. Først efter et opslidende år kom kommunen frem til, at anmeldelsen ikke havde noget på sig. (Foto: Foto: Privatfoto)

En falsk anmeldelse om socialt bedrageri fra en person, hun troede, hun kunne stole på, ramte Charlotte og hendes handicappede bror hårdt.

- Jeg følte mig røvrendt. Hun har udnyttet mig på det groveste.

Sådan siger Charlotte Rasmussen om det, hun troede var et godt bekendtskab, men som endte med en falsk anmeldelse til kommunen for socialt bedrageri.

Som Avisen.dk skriver i dag, mistænker hver sjette dansker en, de kender, for at snyde med sociale ydelser. For dem, der uberettiget bliver mistænkt, kan det være en meget ubehagelig oplevelse. For Charlotte Rasmussen og hendes familie har det nærmest været ødelæggende, fortæller hun.

- Vi lever nærmest for nedrullede gardiner nu og passer meget på, hvad vi siger til folk, for alt kan åbenbart blive vendt, fortæller hun til Avisen.dk.

Tilbød hjælp til anden pårørende

Charlotte Rasmussen er søster til en multihandicappet ung mand, som blandt andet har en hjerneskade, svær epilepsi, autisme og sklerose. Broren ønsker ikke at komme på et bosted, så familien har i stedet indrettet sig så Charlotte Rasmussen sammen med søskendeparrets mor er blevet personlige handicaphjælpere for den unge mand.

- Jeg valgte faktisk at stoppe min uddannelse, for at vi kunne beholde min bror hjemme og selv passe ham. Det handler om tillid og tryghed, siger 30-årige Charlotte Rasmussen.

Da hun i 2016 fik kontakt til en mor til et handicappet barn, som tidligere havde gået i børnehave med broren, var hun glad for at finde en i samme situation, som hun kunne tale med.

Kvinden var frustreret over, at hendes datter ikke fik lige så meget hjælp fra kommunen som Charlotte Rasmussens bror. En del af forskellen skyldtes, at broren var mere handicappet, fortæller Charlotte Rasmussen, men hun tilbød at hjælpe kvinden med at udfylde ansøgninger og søge hjælp de rigtige steder.

Billeder af lønsedler sendt til kommunen

Derfor var det noget af et chok, da Charlotte Rasmussens familie kort efter blev kontaktet af kommunen, som havde modtaget en underretning om socialt bedrageri. Selvom afsenderen var anonym, var det nemlig tydeligt, hvem der stod bag.

- Det var rigtigt ubehageligt at få den besked fra kommunen. Jeg var oprevet, ked af det og rasende. Jeg tænkte, var det virkelig takken for at hjælpe hende?

Den bekendte havde blandt andet videresendt screenshots af Charlotte Rasmussens private Facebook-opdateringer og billeder af Charlotte Rasmussens lønsedler.

Underretningen, som Avisen.dk har fået indsigt i, gik blandt andet på hvorvidt Charlotte Rasmussens bror fik mere hjælp end han var berettiget til - for eksempel den elektriske kørestol - og at man er godt lønnet som personlig handicaphjælper. 

Tror det skyldes misundelse

Charlotte Rasmussens gæt er, at anmeldelsen bunder i misundelse og frustration over, at hendes bror fik mere hjælp end kvindens datter.

Kommunen nåede dog også frem til, at anmeldelsen ikke havde noget på sig, men først efter et år, hvor familien blandt andet blev undersøgt for vanrøgt og hvor det var på tale at fjerne den handicappede bror fra hjemmet. Hele forløbet har både gjort forholdet til kommunen sværere, og rystet Charlotte Rasmussens tillid til andre mennesker.

Hun har det blandt andet svært med tanken om, at den bekendte lod som ingenting og beholdt kontakten med familien i den periode på to måneder, der gik, fra anmeldelsen blev givet og til familien fik besked fra kommunen.

- Det er klamt at vide. Jeg har det dårligt med, at hun er kommet i vores hjem. Og jeg kan ikke lade være med at tænke, om hun har sendt de billeder og screenshots til andre end kommunen. Når jeg går rundt i byen, kan jeg blive helt nervøs for, hvem jeg kan stole på, fortæller Charlotte Rasmussen.

"Det gør fandme ondt i hjertet"

Det værste er dog, at underretningen og kommunens undersøgelse også har påvirket den handicappede lillebror, der ifølge Charlotte Rasmussen mentalt fungerer som et lille barn.

- I tiden efter bliver han ked af det, lukker sig rigtigt meget inde, stopper med at spise og vil helst bare ligge i sin seng. Han tør ikke længere møde nye mennesker eller tage nogen steder hen. Han er bange for, at der kommer nogen og tager ham fra os. 'Jeg vil ikke væk fra jer', siger han. Det gør fandme ondt i hjertet, fortæller Charlotte Rasmussen.

Hun understreger, at det ikke handler om, hvorvidt man har noget at skjule eller ej. Ting kan nemt tages ud af kontekst og misforstås, og selvom kommunen ender med at droppe sagen, er det et meget ubehageligt forløb.

- Men vi bebrejder også os selv for, at vi lukkede hende ind i vores hjem, selvom vi jo ikke kunne vide det. Jeg troede, at mennesker, der har det svært, hjalp hinanden, men sådan er det åbenbart ikke.