Det kan undergrave vores tillid til velfærdsstaten, hvis vi oplever, at folk snyder med sociale ydelser uden det får konsekvenser.
Men omvendt kan det få store konsekvenser for den enkelte borger, der bliver mistænkt eller anmeldt for socialt bedrageri, uden det har noget for sig.
Det forklarer Morten Frederiksen, som er ekspert i socialt bedrageri og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
- En af de virkelige negative konsekvenser ved at skrue op for efterforskningen er, at en gruppe, som i forvejen har det svært, risikerer at blive mistænkeliggjort og undersøgt meget nært. De fleste, som modtager for eksempel kontanthjælp, oplever, at det i forvejen er krænkende at være i systemet, siger han til Avisen.dk.
Som Avisen.dk skriver i dag, mistænker hver sjette dansker en i bekendtskabskredsen for at snyde med sociale ydelser. På kommunernes hjemmeside kan man vælge at anmelde en mistanke anonymt - noget, som knap 29.000 borgere benyttede sig af i 2017, ifølge en rapport fra Kommunernes Landsforening.
I 83 procent af tilfældene viser sagerne dog ikke at have noget på sig.
Fra medborger til samfundsnasser
Hvis du er sikker i din sag eller har en velbegrundet mistanke om, at naboen for eksempel arbejder sort ved siden af sygedagpengene, er det en borgerpligt at melde det - men er du ikke sikker, kan det være en god idé at tænke dig om, inden du trykker på sladre-knappen. Det er nemlig voldsomt ubehageligt at stå i den anden ende af en anmeldelse, som ikke har noget på sig, siger Morten Frederiksen, som bakkes op af Dansk Socialrådgiverforening.
- Det med at have en oplevelse af ikke at vide, hvem der har anmeldt dig, er mistænkeliggørende på en helt fundamental måde. Det kan jo i princippet være hvem som helst, siger han.
Men også i de tilfælde, hvor mistanken ikke fører til en anmeldelse, men blot sladder i lokalområdet, er ubehageligt.
- Det kan være utroligt svært at mane sådan nogle rygter i jorden. Men det handler også om, at vores system bygger på, at man er en værdig medborger med rettigheder. Generel snak og sladder om, at man sikkert snyder, kan undergrave ens værdighed, så man føler sig som en paria og holder sig for sig selv. Man bliver ikke længere betragtet som en medborger med rettigheder, men en samfundsnasser, siger Morten Frederiksen.