Borgmester vil stoppe ordning mod bedrageri: Borgere skal ikke stikke hinanden
"Jeg er imod den mistillid, det skaber," siger Niko Grünfeld (Å). (Foto: Foto: Asger Ladefoged/Scanpix Ritzau/arkiv)
Kultur- og fritidsborgmesteren i København vil stoppe den såkaldte 'snydeknap', hvor borgere kan melde hinanden, hvis de har mistanke om, at der forekommer socialt bedrageri.

Da skatteminister Karsten Lauritzen (V) i 2015 lukkede for SKATs digitale sladretjeneste, hvor borgere kunne melde andre borgere, hvis de havde mistanke om snyd, var han klar i mælet:

- Anonyme anmeldetjenester er sådan noget, man havde i det tidligere DDR før Murens fald, sagde han dengang til Politiken.

Men i kommunerne har de været glade for sladretjenester, og det gælder især i Københavns Kommune, hvor den såkaldte 'snydeknap', hvor borgere kan melde hinanden for mistanke om socialt bedrageri, har været et hit. 

Men nu vil kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld (Å), stoppe den.

- Jeg er imod den mistillid, det skaber, når kommunen opfordrer til stikkeri. Og når vi oven i købet ser en dalende effekt af snydeknappens brug, synes jeg, den skal afskaffes, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge TV 2 Lorry har den samlede samfundsbesparelse for Københavns Kommunes kontrolindsats ellers været på cirka 100 millioner kroner.

I Venstre, der har posten som beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, er man da heller ikke meget for at fjerne ordningen, hvor borgere kan melde hinanden for snyd.

De siger, at et velfærdssamfund bygger på tillid og derfor skal snyd bekæmpes.

- Derfor skal der også være en måde, hvor man som borger kan anmelde andre borgeres bedrageri anonymt, hvis man får kendskab til det. Så må forvaltningen sørge for at skelne ordentligt mellem, hvad der kunne være chikane, og hvad der er reelt, siger Jens Kristian Lütken til TV 2 Lorry.

 

 

 

via Listen To News