Søren Pape: Ulighed er ikke et problem i Danmark

- Danmark er et af verdens mest lige samfund, og jeg mener, at vi har det rigtig godt, siger Søren Pape Poulsen (K). (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix (arkiv))

Ulighed er ikke et problem i Danmark, fastslår K-formand Søren Pape Poulsen. Han mener, at nogle forældre på offentlig forsørgelse godt kunne få råd til vinterstøvler til børnene, hvis de ikke brugte deres penge så tåbeligt.

I Danmark har vi det overordnet godt, og vores land er ikke plaget af ulighed, mener formanden for De Konservative, Søren Pape Poulsen.

- Danmark er et af verdens mest lige samfund, og jeg mener, at vi har det rigtig godt. Når der for eksempel er en velstandsstigning, bliver uligheden også lidt større, siger han til Avisen.dk.

Debatten om ulighed er eksploderet i den senere tid. Socialdemokratiet og venstrefløjspartierne på Christiansborg mener, at uligheden er steget dramatisk, siden VLAK-regeringen trådte til for knap fire år siden.

Men det afviser Søren Pape Poulsen. Ligesom blandt andet beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fremhæver han, at der er skabt masser af job i Danmark, ligesom folk er kommet væk fra kontanthjælp. 

Stram i betrækket

- Den bedste socialpolitik i denne verden er at få folk i arbejde. Så er der nogle, der ikke kan arbejde i vores samfund, har forskellige udfordringer og nogle har psykiske problemer. Dem skal vi jo selvfølgelig finde den rette hjælp til, siger han.

Når man ud fra et regnestykke, siger, at vi har 50.000 flere fattige børn i Danmark, så står jeg helt af.
Søren Pape Poulsen, justitsminister (K)

Justitsministeren pointerer, at Konservative ikke har et ønske om, at nogen i Danmark skal gå fra hus og hjem på grund af fattigdom. 

- Men når man ud fra et regnestykke, siger, at vi har 50.000 flere fattige børn i Danmark, så står jeg helt af, siger han.

Dermed henviser han blandt andet til en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at vi som følge af især kontanthjælsloftet og integrationsydelsen har fået op mod 60.000 flere fattige børn herhjemme. Og det giver han ikke meget for. 

- Når en enlig mor på kontanthjælp med to børn stadigvæk har 17.000 kroner at leve for og har friplads til børnene, så bliver jeg helt ærlig bare lidt stram i betrækket, når folk taler om fattigdom, siger han.

For der er ifølge Søren Pape Poulsen mennesker, der mangler alt, og dem skal samfundet selvfølgelig hjælpe.

- Vi skal jo ikke have nogen liggende i rendestenen. Det er der ingen i Danmark, der skal. Det ligger jo i hele konservatismens DNA, at vi skal hjælpe dem, der ikke kan selv. Men vi skal ikke gøre en hel nation til sociale klienter, fastslår han.

Tåbelighed er ikke et statsproblem

Partilederen for det mindste parti i både regering og Folketinget anfægter også nogle menneskers brug af deres penge.

Der er jo mennesker i det her land, der opfører sig fuldstændig tåbeligt med deres penge, og det er jo svært at gøre til et statsproblem.
Søren Pape Poulsen, justitsminister (K)

En kontanthjælpsmodtager må tage mere ansvar for sit eget budget, betoner han. 

- Vi kan ikke forhindre folk i at opføre sig tåbeligt. Der er jo mennesker i det her land, der opfører sig fuldstændig tåbeligt med deres penge, og det er jo svært at gøre til et statsproblem. Der må man også selv tage et ansvar, siger han.

Her taler Søren Pape Poulsen om de mennesker, der vælger at bruge penge på ”alle mulige TV-pakker, den nyeste telefon, rygning og 100 andre ting”, før de køber vinterstøvler til deres børn.

- Så synes jeg, at man har et prioriteringsproblem. Det kan være, det lyder hårdt, men det kan jo ikke nytte noget, at man ikke tager den diskussion. Det bliver vi nødt til, for pengene er ikke begyndt at falde ned fra træerne endnu, siger han.

Ulighed er ikke lig fattigdom

Derudover mener Søren Pape Poulsen, at debatten om ulighed er for unuanceret, og han anerkender ikke, at fattigdom og ulighed kan måles i et regneark. I hvert fald har han svært ved at se det, når han rejser rundt i det danske land. 

- Vi skal kigge på, hvordan det enkelte menneske kan leve sit liv. Det, synes jeg, er interessant. Et godt samfund kan kendes på, hvordan vi tager os af de svageste. De svageste er ikke en kæmpe gruppe i samfundet, fastslår han.

Fagbevægelsens Hovedorgisation, FH, mener, at uligheden stiger alt for voldsomt og har derfor foreslået et såkaldt ulighedsstop. Hvad mener du om det forslag?

- Jeg synes, at det er et led i en politisk kampagne, der skal sikre, at vi får en anden regering. Det tror jeg, at FH er meget bevidste om. 

Men FH er jo en politisk uafhængig organisation?

- Ja, det kan vi godt sige, at de er, men jeg tillader mig alligevel at sige, at der nok er en bagtanke. Og det er befriende, at Claus Jensen (formand for Dansk Metal, red.) går ud og nuancerer det her en lille smule, siger han med henvisning til, at Metals formand har kaldt det nonsens at tale om ulighed på det danske arbejdsmarked sammenlignet med Frankrig. 

Vi er blevet rigere og ikke mere ulige 

Søren Pape Poulsen påpeger for eksempel, at uligheden vil stige, hvis alle får det dobbelte af, hvad deres indtægt er i dag, men alle vil have følelsen af, at de er blevet rigere.

Uligheden vil også stige, hvis flere kommer ind på arbejdsmarkedet, fordi der vil være et større skel mellem dem, der nu er i arbejde og dem, der fortsat ikke er kommet i arbejde.

Og når flere vælger at tage en uddannelse, vil flere komme på SU, og så vil uligheden stige, mener han.

- Men jeg tror ikke, at danskerne vil se det som ulighed. Når de tænker ulighed eller fattigdom, så er det folk, som virkelig ingenting har og virkelig mangler penge for at kunne give deres børn det mest basale, siger Søren Pape Poulsen til Avisen.dk.