Administration 

Thulesen til Mette F.: Du kan bare ringe efter valget

Et benhårdt arbejdsmarked uden rummelighed er den største udfordring på det danske arbejdsmarked, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.)

Dansk Folkepartis formand er mere end klar til at gå med i en blå regering. Og uanset valgets udfald vil han bruge al sin politiske energi på at holde Radikale, Liberal Alliance og Alternativet uden for indflydelse, fortæller han.

Uanset hvordan det kommende folketingsvalg falder ud, ligner Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl en sikker vinder.

Går det godt for partiet, er han finansminister og vicestatsminister i en blå regering med Venstre for bordenden.

Går det lidt mindre godt, er han en magtfuld oppositionspolitiker med udsigt til at få store dele af sin politik igennem via Mette Frederiksen som ny socialdemokratisk statsminister.

Selvtilliden bobler i hvert fald ud af Kristian Thulesen Dahl, da Avisen.dk og A4 interviewer partilederen på hans kontor i Proviantgården på Christiansborg.

DF-lederen er tyngdepunktet i dansk politik, og på skift vender Socialdemokratiets og Venstres top bedetæpperne mod ham for at få opbakning til deres politik.  

Det huer Kristian Thulesen Dahl rigtig godt. For han vil gøre op med den klassiske blokpolitik, hvor rød og blå blok slås, og så vil han sende Liberal Alliance, Radikale og Alternativet ud i kulden og danne en ny blok bestående af sit eget parti, Venstre og Socialdemokratiet.

Vil gerne med i regering

Med Kristian Thulesen Dahls bejlen til både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, kan smeden i Nordjylland og sosu'en på Fyn godt komme i tvivl om, hvem Dansk Folkeparti egentlig peger på efter et folketingsvalg.

Hvis vi får et valgresultat mellem 17 og 19 procent af stemmerne, er det et tilstrækkeligt rygstød fra vælgerne til at gå ind i et regeringssamarbejde
Kristian Thulesen Dahl (DF), formand

Men direkte adspurgt, hvad smeden og sosu'en skal tro, kommer svaret uden tøven:

- Vi peger på Lars Løkke Rasmussen. Han kan godt få lov til at fortsætte som statsminister med vores opbakning. Men hvis der er opbakning til en blå regering, synes vi ikke, at Liberal Alliance skal med i en nydannet regering. Og seriøsiteten skal jo også være, at vi så selv skal være parate til at gå ind i regering og tage ansvar, siger han.

Så Dansk Folkeparti er med i regering, hvis blå blok vinder?

- Det tror jeg helt sikkert, at vi er. Hvis vi får et valgresultat mellem 17 og 19 procent af stemmerne, er det et tilstrækkeligt rygstød fra vælgerne til at gå ind i et regeringssamarbejde, siger han.

Ankeret i dansk politik

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik DF 21,1 procent af stemmerne og blev Danmarks andet største parti.

I de aktuelle målinger står DF til et valgnederlag og et sted mellem 16 og 18 procent af stemmerne. Men det ødelægger ikke partilederens humør, fordi han har placeret sig så centralt i dansk politik.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

UDVID

- Grunden til, at smeden i Nordjylland skal stemme på Dansk Folkeparti ved det her valg er jo, at vi vil prøve at sikre, at Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er ankeret i dansk politik og laver de grundlæggende ting i fællesskab. Så man ikke alene har det, som man kalder en rød blok og en blå blok, hvor alting klares indenfor den blok, siger han.

Hvis man skal lave holdbare politiske aftaler, som folk kan regne med, skal det ifølge Kristian Thulesen Dahl hvile på store flertal, og blokkene skal brydes.  

Derfor ønsker Dansk Folkeparti heller ikke, at de partier, der i hans øjne udgør fløjene, skal have den afgørende indflydelse.  

- Liberal Alliance udgør en fløj i den økonomiske politik, og på den værdipolitiske scene udgør Radikale Venstre en fløj. Alternativet og så videre er også en fløj. De fløje skal ikke have den afgørende stemme, for så kan der ske mange sjove ting, som ikke er gode for Danmark, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

- Derfor tror vi på, at det er bedst for smeden, at vi forener det bedste i Socialdemokratiet, Venstres og Dansk Folkepartis politik og finder ud af få løst de store klumper, siger han.  

Rød blok kan bare ringe

- Så har Socialdemokratiet og Venstre en kamp kørende om, hvem der skal være statsminister, og derfor går man hele tiden tilbage og ser på den her blok. For man tror, at blokken afgør det. Så må man se efter et folketingsvalg, hvor sammentømret rød blok er, og ellers må de jo ringe, siger han med henvisning til tumulten i rød blok.

Her har Radikale erklæret, at de ikke kan pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun baserer sin udlændingepolitik på Dansk Folkeparti, og Alternativets partileder Uffe Elbæk kandiderer selv til statsministerposten. 

Lige nu bløder Dansk Folkeparti stemmer til både Socialdemokratiet og Nye Borgerlige, der sandsynligvis kommer ind med en udlændingepolitik, der er markant strammere end jeres. Hvordan har du det med at blive trykpresset fra to sider?

- Jeg er faktisk ikke enig i, at Nye Borgerliges udlændingepolitik er markant strammere end vores. Den udlændingepolitik, som Nye Borgerlige går til valg på, ligner til forveksling vores, mens partiets økonomiske politik er Liberal Alliances gange to eller tre, siger han. 

Grundlæggende har han det fint med at blive presset af andre partier, forsikrer han.

- Og når Socialdemokratiet gør det, er det, fordi de har lagt en ny kurs i udlændingepolitikken. Det må aldrig blive et problem for et parti, at man har overbevist andre partier om, at man har ret. Så når Socialdemokratiet lægger sig så tæt op af vores linje, skal man ikke blive ked af det, siger han.

Mere rummelighed på arbejdsmarkedet 

Hvad ser du som den største udfordring på det danske arbejdsmarked i 2019?

- Vi har et arbejdsmarked, der er præget af, at alting går meget stærkt. Både i den offentlige sektor og på det private arbejdsmarked, der presses af international konkurrence. Så det er blevet et benhårdt arbejdsmarked, hvor der mangler rummelighed og et godt arbejdsmiljø for alle, siger han.

Med henvisning til galopperende stress-kurver og højt sygefravær noterer Kristian Thulesen Dahl, at det er vigtigt at skabe et arbejdsmarked, hvor der er plads til dem, der ikke kan løbe 100 kilometer i timen fra mandag morgen til fredag aften. Der skal også være plads til dem, der løber langsommere, mener han.

Kristian Thulesen Dahl mener, at det er nu midt i et opsving og god økonomi, at danske virksomheder skal demonstrere, at de mener det alvorligt, når man taler om rummelighed, socialt ansvar og bryster sig af at arbejde med trivsel.  

- Virksomhederne skal bruge det her opsving til at få alle med. Når virksomhederne siger, at de mangler arbejdskraft, vil de gerne hente den uden for Danmarks grænser. Men hvorfor lade dem hente polakker og rumænere, der kan løbe 100 kilometer i timen fra morgen til aften? Så er der jo ingen grund til at investere i nogle medarbejdere, der ikke kan løbe så stærkt, siger han.

I lyset af det benhårde ræs på det danske arbejdsmarked er Kristian Thulesen Dahl alvorligt træt af klagesange fra danske virksomheder, der mangler arbejdskraft.

- Min løsning er ikke, at vi bare henter mere arbejdskraft udefra ved at hente kinesere og filippinere til Danmark. Min løsning er, at vi bliver bedre til at bruge den arbejdskraft, vi allerede har, siger han.  

Seniorer er værdifulde  

Og her pointerer DF-formanden, at seniorerne er en guldgrube på det danske arbejdsmarked.

- Virksomhederne må bruge de dygtige medarbejdere, som er på arbejdsmarkedet nu men som måske ikke løber så stærkt, fordi de bliver ældre. Seniorer er stadig værdifulde, og vi skal indrette vores arbejdspladser, så de kan rumme dem, siger han.

Udover at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked med mindre nedslidning, ser Kristian Thulesen Dahl også gerne, at der inden det kommende folketingsvalg forhandles en model på plads for differentieret pensionsalder . 

- Når vi taler om ret til tidlig pension, skal vi fokusere på nogle brancher, hvor nedslidning er et reelt problem, og som mange måske tænker, at de skal skynde sig væk fra, inden de bliver nedslidte, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- For jeg forstår godt, at folk i fysisk hårde job tænker, at de ikke kan blive i deres job resten af livet. Fordi det er for manges vedkommende simpelthen er for hårdt, tilføjer han. 

Nej til ulighed – ja til loft på kontanthjælp

Debatten om stigende ulighed kører på de høje nagler for øjeblikket, og DF-formanden mener ligesom store dele af venstrefløjen og Socialdemokratiet, at det er et problem, hvis uligheden "bare får lov at stige".

Kontanthjælpsloftet bliver af mange fremhævet som hovedårsagen til stigende ulighed. Vil Dansk Folkeparti bevare loftet?

- Ja, vi gik til valg i 2015 på indførelse af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, og det gjorde vi, fordi vi kunne se, at de ydelser, vi har for den offentlige sektor, var med til at holde nogen i en forkert kulturel bevidsthed, siger han og tilføjer, at mellem 80 og 90 procent af de par, hvor begge var på kontanthjælp, var indvandrerfamilier.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl fastholdt man mange indvandrerfamilier i et kulturmønster, der holdt kvinderne væk fra arbejdsmarkedet.

Loftet har virket ved at få flere kontantmodhjælpsmodtagere i job, og det er ifølge DF-lederen også den bedste kur mod ulighed. 

- Er det bedre at sørge for, at de her mennesker får større lighed ved at give dem højere offentlige ydelser? Eller ved at sørge for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet? Det sidste er klart det bedste. Også af hensyn til børnene, der kan se deres forældre komme ud på arbejdsmarkedet, fastslår han.

Hvis danskerne kommer i klemme

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at kontanthjælpsloftet også er skabt for at sikre, at færre udlændinge kommer hertil på grund af attraktive danske overførselsindkomster, betoner han.

- Men hvis nogen med dansk baggrund kommer i klemme, og man på en eller anden måde kan hjælpe, vil vi gerne se på det.  Men udover det ønsker vi at holde fast i både loftet og også det, der nu ikke længere hedder integrationsydelsen men selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelsen, siger han.

Kan du se Dansk Folkeparti få posten som beskæftigelsesminister i en eventuel kommende blå regering?

- Ja da! Jeg kan se os få alle ministerposterne i en regering, men vi kommer nok ikke til at besætte dem alene, men dele dem med nogle andre. Men der er ikke nogen ministerposter, som jeg ikke synes, at vi er kvalificerede til at besætte, siger han.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen