Søren Pape afviser forskellig pensionsalder: Det kan ikke lade sig gøre
Søren Pape Poulsen (K) synes, at differentieret pensionsalder lyder fint og sympatisk, men han kan ikke se det udfolde sig i praksis. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
De konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, kan ikke se, hvordan forskellig pensionsalder kan fungere i praksis.

Bølgerne går højt i den politiske debat om danskernes pensionsalder. Socialdemokratiet ønsker at sikre, at den nedslidte håndværker kan gå på pension tidligere end den ikke-nedslidte akademiker. Et forslag, som Dansk Folkeparti nu bakker op om.  

 

Det lyder alt sammen godt og sympatisk, mener formand for Konservative,  justitsminister Søren Pape Poulsen.

- Men jeg vil gerne se det praktiseret, for hvordan i himlens navn skal differentieret pensionsalder nogensinde kunne lade sig gøre, siger han til Avisen.dk.

Den konservative partiformand mener, at der fortsat skal være ordninger, der sikrer, at man som nedslidt kan forlade arbejdsmarkedet tidligere. 

Men at det skal komme an på branche og antal år på arbejdsmarkedet, kan Søren Pape Poulsen ikke se for sig. Som udgangspunkt mener han ikke, at sunde og raske mennesker skal gå tidligere på pension, og han advarer mod, at et forslag som Socialdemokratiets ført ud i livet kan føre til en dyr og universel ordning i stil med efterlønnen, der løb løbsk.

- Jeg tænker også over, hvad der skal tælle med for, at man kan gå tidligere på pension. Jeg har i mine unge år for eksempel arbejdet om natten på en møbelfabrik. Har jeg så sparet op til, at jeg kan gå lidt før på pension? Hvordan skal man regne det ud, spørger han retorisk.

Gammeldags syn på arbejdsmarkedet

Ifølge Søren Pape Poulsen illustrerer Socialdemokratiets pensionsudspil og den ellers udbredte støtte til tidligere pension for nedslidte et gammeldags syn på det nuværende arbejdsmarked.

- Det lyder som dengang, min far kom ud at tjene lige efter sin konfirmation og lige siden har slidt og slæbt. I dag er der en forestilling om, at en tømrer, der starter med at kravle på tage som 16-årig, også gør det, når han er 67 år, siger han.

Hvis folk bliver fuldstændig ødelagte og slidt ned af at gå på arbejde, har vi et helt andet problem end et pensionsproblem.
Søren Pape Poulsen, justitsminister (K)

Søren Pape Poulsen mener, at det er i strid med virkeligheden og det nuværende arbejdsmarked, når man partout antager, at alle håndværkere bliver nedslidt.

- Der er også noget, der hedder at skifte arbejde. Mange med en håndværksmæssig uddannelse vælger jo for eksempel at blive servicemedarbejdere på en skole, hvor de ikke skal kravle rundt på stilladser, siger Pape.

Langt større problemer end pensionsalder

Løsningen på nedslidningsproblemerne er ikke at kunne gå fra arbejdsmarkedet tidligere, mener den konservative leder. 

Hvis nedslidningen virkelig er så voldsom i Danmark, som det til tider bliver fremstillet, trykker skoen et helt andet sted, påpeger han.

Ifølge Pape burde det slet ikke være muligt at blive nedslidt, fordi der findes arbejdsmiljøregler, teknologiske hjælpemidler og mulighed for efteruddannelse og brancheskift.  

Med de muligheder og tiltag på det danske arbejdsmarked er det ham derfor en gåde, at mange stadig bliver slidt ned. Det kræver 'en ordentlig snak med arbejdsmarkedets parter' om, hvordan det kan ske, mener partiformanden.

- Hvis folk bliver fuldstændig ødelagte og slidt ned af at gå på arbejde, har vi et helt andet problem end et pensionsproblem, fastslår Søren Pape Poulsen.

Kan skræmme unge væk fra EUD 

Ønsket om en tidlig pensionsalder for faglærte strider også imod ønsket om, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse, mener han. 

- Vi knokler helt vildt for at gøre det attraktivt for unge mennesker at tage en erhvervsuddannelse, og det signal, vi sender fra Christiansborg, er så ”hold jer fra de faglige uddannelser, for I bliver nedslidt og skal kæmpe for at komme på pension”, siger Søren Pape Poulsen.

Det er ifølge partiformanden et kæmpe problem og signalforvirring, der ikke hjælper på at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

- Vi skal på Christiansborg i vores iver efter at komme med udspil passe på og tænke over de skader, vi risikerer at efterlade på indsatsen for at få flere unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse. Det er jeg alvorligt bekymret for, siger Søren Pape Poulsen.

Forhandlinger næste uge

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har efter den nyopblussede debat bebudet, at han vil indkalde partierne bag Velfærdsaftalen fra 2006 til møde om nedslidtes pensionsalder. Søren Pape Poulsen siger, at han vil se fordomsfrit på, hvad der dukker op under forhandlingerne. 

- Jeg vil hellere bruge ressourcerne på at se på, om vi gør det godt nok i dag. Det vil jeg hellere bruge penge på end bare en generel ret uanset fysisk formåen og sundhedstilstand, siger han.   

via Listen To News