Administration 

Søren Baastrup: Årets mest tossede tv

Debat
Et par på en scene
(Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Avisen.dk’s tv-kommentator har fundet højdepunkterne fra året der gik i fjernsynet.

Floppede fodboldspillere og pinlige prinser

Fjernsynsåret begyndte (i hvert fald, hvis man som jeg havde mange nytårstømmermænd), da DR midt i januar blændede op for hyldestprogrammet ’Sport 2022’. Caroline Wozniacki debuterede som tv-vært, og det var der ikke noget dårligt at sige om. Altså, medmindre man var talepædagog. Var man det, slukkede man i øvrigt nok, da Brian Nielsen medvirkede i en hyldest til afdøde Mogens Palle.

Wozniacki blev kun forvirret, når hun skulle sige noget, mens folk stadig klappede. Men det må også være svært at mestre jobbet som live-vært, når man ikke engang er i stand til at slå til en lille bold, med mindre tilskuerne er helt musestille.

en smilende kvinde ved en buste
Caroline Wozniacki. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Efter et år, hvor Nadia Nadim skiftede til ISIS på en fri transfer og herrelandsholdet nedsmeltede i Qatar, var det i øvrigt svært at finde fodboldspillere at klappe af. I mangel på bedre blev Pierre Emile Højbjerg kåret som 2022’s bedste. Han mødte op uden regnbuebind, muligvis fordi showet blev holdt i Herning.  

Vi rundede af med en liveoptræden af Benjamin Hav & Familien. Æresgæst kronprins Frederik lå og rodede rundt nede på gulvet i messecenteret. På det tidspunkt troede man, at det ville blive årets skandale i kongehuset. Ak, så unge og naive, vi var.   

Tyk thai i tv

Februar bød på nyt tv-koncept. TV 2 havde premiere på ’Det fede fællesskab’. Endnu et realityprogram pakket ind som noget mere seriøst, endnu engang med Lene Beier som vært. Nu var landmændene bare skiftet ud med tykke mennesker, der gerne ville tabe sig.

– Det bliver hårdt. Men bare rolig, jeg er her hele tiden, meddelte Lene Beier i begyndelsen af afsnit et. Hvorefter hun gik og stort set ikke var med mere.

fede folk i en sofa
(Foto: TV 2)

Deltageren Christian var halv thailænder og rendte rundt med et skilt, der stod ’thaiboy’ på. Den slags kunne de rigtige thailændere lære noget af. Det havde sparet mig for mange traumer på min seneste sexferie.

Højdepunktet i sæsonen kom, da Christian sammen med vennen Jacob var ude at købe ind, og ingen af dem kunne snakke korrekt dansk.

– Skal vi ikke have digge-stiv-kiks, sagde Christian.

– Så hellere cock-thai-pølser, sagde Jacob.

Okay, jeg er stadig i tvivl, om det sidste var en talefejl eller blot en raffineret, racistisk sviner. 

Grand Prix-galskab

Tv-året toppede allerede senere i februar, da DR sendte det danske Melodi Grand Prix, live fra Næstved Arena. Ingen der så det, glemmer det nogensinde. Det gør værterne Tina Müller og Heino Hansen heller ikke. Müller udtalte konsekvent de medvirkendes navne forkert, og Heino rendte rundt og stillede spørgsmål fra Vi Unge.

– Hvad kan du godt lide ved musik? Synger du også derhjemme?

Balladen begyndte dog først for alvor, da afstemningen skulle i gang.

– Nu skal I lige slette den app, I stemmer med, og installere den igen, forklarede Müller, mens Heino forsøgte at sætte folk ind i afstemningsreglerne.

Det var noget med 50 procents stemmer fra en app, der ikke virkede, hvis ikke den blev genstartet, og 50 procent fra nogle sms’er. Som så var delt ind i fem landsdele. Og så nogle jury-stemmer, som talte det samme. Ingen fattede det.

– Med hensyn til app’en … send lige en sms i stedet, sagde Tina Müller, inden hun af en eller anden grund gik ud og skiftede tøj.

Hun skulle have skiftet job i stedet.

Da Müller kom tilbage, præsenterede hun en grafik over sangene, der lignede noget fra et nordkoreansk missilsystem. Pling, sagde det, og så var tre af sangtitlerne lidt hvidere end de andre. Det var åbenbart dem, der har fået flest sms-stemmer. Tror jeg nok. Deltagerne forstod det heller ikke.

Derefter stillede Müller og Heino om til Nordjylland, for vi skulle skam have overbragt app-stemmerne, altså, dem der ikke virkede, live. Ligesom når de stiller om til de forskellige lande i Eurovisionen. Men det her var om muligt endnu mere eksotisk. Frem tonede en køn kvinde, der tilsyneladende havde afrikanske aner, men på en eller anden uheldig måde var endt nord for Limfjorden. Essie, tror jeg, hun hed. Hun skulle nu, med 15 familiemedlemmer siddende i baggrunden, overbringe resultatet fra Nordjylland – og Grønland og Færøerne. Spørg ikke hvorfor.

Men ak, så var der igen knas med missilsystemgrafikken, så Tina Müller måtte træde vande Hun ville vide, om det med at se Grand Prix var en tradition i Essies familie.

– Det er ikke sådan helt den her tradition, men vi forsøger at få det til at være en tradition, og det er ikke første gang, vi vælger at samle og lytte til eller se Grand Prix, så det er ikke en tradition, der bliver glemt i hvert fald, sagde Essie, med en accent, der lød som hvis Allan Olsen fortolkede en tale af Nelson Mandela.

– Nå, det lyder dejligt, sagde Müller uinteresseret.

Hun ville hellere vide, om familien kunne danse og havde opført sig ordentligt indtil videre, og selv mine kridhvide boomer-tæer krummede sig en smule.

– Jeg vil da gerne se, når de ikke opfører sig ordentligt, mumlede Heino.

– Må vi ikke lige se dem rejse sig op, sagde Müller, der muligvis blot prøvede at trække tiden, indtil Kim Jong-un i kontroltårnet havde fået grafikken til at virke, men lød som en herremandsfrue, der var på udflugt i Zoologisk Have.

– Vi ved ikke, men jo, dem her ikke i fjernsynet fortæller, hvordan og hvorledes vi skal få fat på de folk, der ikke opfører sig ordentligt og det er dem selv, i hvert fald, sagde Essie glad.

Der var stille i otte lange sekunder.

– Ah, sukkede Müller så, med et lille smil.

Som man gør, når ens veninde har fortalt om noget sødt og sjovt, hendes datter har sagt, og som man kan regne ud, man bør synes er charmerende, men ikke har hørt efter, fordi man i virkeligheden er røvligeglad.

– Så … jow … men vi hygger os i hvert fald. I kan også se i baggrunden, der er der sådan en lampe, sagde Essie, inden forbindelsen røg.

Og sådan fortsatte det resten af aftenen, inden Müller og Heino endelig kunne runde af – mens lyset i Næstved Arena meget signende gik ud før tid. Jeg gider ikke engang nævne, hvem der vandt, for det var endnu mere ligegyldigt end sædvanligt. 

Mandejagt i Mexico

Efter Grand Prix-miseren var det er svært at overgå DR i store tv-øjeblikke. I løbet af sommeren forsøgte TV 2 dog med maraton-dating-programmet ’Bachelorette’, der i år fandt sted i Mexico. Man kan ellers sagtes lave dårligt tv i Danmark, men vært Petra Nagel har muligvis haft brug for at komme lidt væk, efter hun i programmet ’Petra slukker strømmen’ uforvarende kom til at vejlede danskerne i, hvordan man nemmest begik selvmord.
Årets to hovedpersoner hed Mette og Julie. De skulle finde en kæreste blandt en masse mænd. Mette var 33 år, og det var gammelt i reality-sammenhæng. Hun havde deltaget i programmet før, og hendes muligheder for en tv-karriere blev – ligesom hendes levedygtige æg – hurtigt færre og færre. Så nu skulle det være.

et smukt par kvinder
Mette og Julie. (Foto: Lotta Lemche/TV 2)

– Jeg søger kærligheden seriøst nu, for jeg er færdig med at fjante rundt, sagde hun.

Nye læsere må forstå, at man i reality-parallelsamfundet regnes som et seriøst menneske, når man tager om på den anden side af jorden for at kysse eller knalde sig igennem 17 mænd, man ikke kender. ”Fjante” er mere sådan noget man gør i ’Paradise Hotel’ og den slags.

Julie var 26 år. Hun arbejdede til dagligt som Customer Success Manager, hvilket det i løbet af 27 afsnit ikke lykkedes mig at finde ud af, hvad betød. Men deltagernes civile arbejdstitler i det her program var generelt også sværere at udrede end en von Trier-film.
– Jeg falder typisk for en fyr, der er et stabilt sted i sit liv, sagde Julie.
Her må nye læsere forstå, at ”stabil” i reality-samfundet ikke er det samme som at have en uddannelse eller et arbejde. Det er mere sådan noget med at huske at børster tænder og tage sin klamydia-medicin hver dag.

Julie glædede sig til sit livs mest eksotiske rejse til Mexico, sagde hun også. Hun talte muligvis ikke turen til Polen for at få lavet bryster med.

Jeg erindrer ikke, hvem der fandt en kæreste og hvem der ikke gjorde, men det er også lige meget, for de har alle slået op igen. Men Mette fik sit ønskede tv-gennembrud og deltog senere på året i ’Vild med dans’. Tillykke. You go, girl. 

Kartofler, koriander og hold kæft

Efterårets tv-højdepunkt var som sædvanlig ’Gift ved første blik’ på DR. Godt nok føles konceptet lidt slidt, men det blev holdt i live af tre mindeværdige mænd:

Rasmus, der på overfladen virkede som den perfekte fyr, men som viste sin tissemand til alverdens fremmede kvinder, ikke gad knalde sin kone og blev vred, fordi hun ville se ’Den lille havfrue’.

Nicklas, der var castet som årets intellektuelle indslag, men indtil videre primært havde brugt sine evner til at lave et meget sirligt system til sine sokker. Og følte, at hans behov blev underkendt, da hans kone ikke var imponeret over, at han kunne spise en is med to kugler.

et par i en seng
Sara og Nicklas. (Foto: Snowman Productions)

Og så selvfølgelig Martin, der sammen med sin kone Pernille beviste, hvorfor de begge var blevet skilt fra deres tidligere ægtefæller. Showet toppede, da de i et af de sidste afsnit forsøgte at spise en hyggelig middag sammen, men Martin var sur over, at Pernille ikke vil lave aftaler med ham, der lå efter eksperimentets afslutning. Det blev ikke bedre, da Pernille troede, at kartoflerne var rørt sammen med koriander, men det faktisk var persille, som Martin mansplainede. Pernille forsøgte at forklare Martin, hvorfor hun ikke ville lave aftaler med ham langt ud i fremtiden, men Martin blev ved med at afbryde hende.

– Hey, jeg sidder og forklarer mig nu. Jeg vil også have lov til at snakke, sagde hun.

– Det vil du hele tiden, sagde han.

– Tror du virkelig, jeg sætter alt på standby i otte uger … du er helt gal på den, sagde hun.

– Du har analyseret mig hele vejen igennem, sagde han.

– Hold nu fucking kæft! Du stiller ikke mig spørgsmål, sagde hun.

– Har jeg ikke spurgt ind til dig!? sagde han.

– Shh! sagde hun.

– Du stopper med at sige ”shh” til mig! sagde han – og knaldede hånden ned i bordet.

Okay, det slog stadig ikke Melodi Grand Prix i underholdningsværdi, men lidt har også ret.

Et portrætbillede af Søren Baastrup
Søren Baastrup er forfatter og freelancejournalist og Avisen.dk's faste anmelder. (Foto: Privat)

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn