Når socialrådgivere sidder med sager om børn, der bliver udsat for incest, vold og misbrug, kan de være nødt til at skubbe sagen til side, fordi pengene er sluppet op.
I en ny undersøgelse fortæller tæt ved halvdelen af de adspurgte kommunale socialrådgivere, at økonomien betyder mere end deres faglige vurdering, når de sidder med en sag om et udsat barn. Undersøgelsen er lavet af Dansk Socialrådgiverforening blandt 227 socialrådgivere i 81 af landets kommuner.
”Det her er meget bekymrende. Det hænger slet ikke sammen med de forventninger, vi har i samfundet til, hvordan sager omkring udsatte børn skal håndteres. Vi mangler at se, at der følger handling bag ord om at prioritere det her område,” siger Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.
"I værste fald kommer der slet ikke nogen hjælp"
De kommunale socialrådgivere har en lang række muligheder, hvis de bliver bekymrede for et udsat barn. Det kan for eksempel være tilknytning af en kontaktperson, familiebehandling og i alvorlige tilfælde anbringelse uden for hjemmet.
Men den nye undersøgelse viser, at økonomien ofte har lige så meget at sige som socialrådgiverens vurdering af, hvad der er behov for.
”Der kan ske det, at man trækker det i rigtig mange måneder, giver et billigere tilbud eller i værste fald, at der slet ikke kommer nogen hjælp. Det betyder, at vi ikke kan lave den forebyggelse, som vi gerne vil,” advarer Niels Christian Barkholt.
LÆS OGSÅ: Nej til anbringelse: Ung pige endte som narko-prostitueret
Man kan dog også forbedre forholdene, uden at det behøver at koste mere. Det er nemlig ikke kun økonomien, der er årsagen til socialrådgivernes kvaler. De seneste års fokus på fejl i sagsbehandlingen har givet alt for meget unødvendig bureaukrati, mener Niels Christian Barkholt.
”Vi kan ikke bare blive ved med at opfinde nye regler og lave nye love. Så sander det hele til, og det er faktisk det, der er sket. Det betyder i sidste ende, at vi mister føling med børnene. For eksempel kan det være, at vi ikke har tid til at komme ud på uanmeldte hjemmebesøg. Så risikerer vi, at vi ikke kan få øje på kommende Tønder-sager og Brønderslev-sager,” siger han.
Minister: Barnets tarv er vigtigst
Socialminister Manu Sareen (R) afviser kritikken af, at regeringen ikke har sat handling bag ordene om at prioritere hjælpen til de udsatte børn og unge. Derfor er der heller ikke umiddelbart udsigt til flere penge til området.
"Der er virkelig sket meget på det her område. Og jeg har heller aldrig oplevet, hvad jeg kan huske, at der har været en kommune, som har sagt til mig, at de ikke har haft råd til at fjerne et barn på grund af økonomiske årsager. Så det her er meget mere komplekst end bare et spørgsmål om at sende flere penge," siger Manu Sareen.
Ministeren vil derimod gerne samarbejde med Dansk Socialrådgiverforening om at rydde op i unødvendig bureaukrati og politiske lappeløsninger. Og så kommer han med en klar opfordring til de socialrådgivere, som føler sig presset af økonomiske hensyn.
"Det er da bekymrende at høre, at der er socialrådgivere, som oplever det på den her måde. Jeg kan kun opfordre til, at hvis en socialrådgiver oplever, at fagligheden bliver overtrumfet af økonomiske hensyn, så må man råbe vagt i gevær overfor sin leder. Det må aldrig være sådan, at økonomien spiller en højere rolle end barnets tarv."
* Næsten hver anden (47 %) af de adspurgte socialrådgivere oplever, at økonomiske hensyn i høj eller nogen grad spiller en større rolle end socialfaglige vurderinger, når der skal træffes beslutninger om anbringelser.
* Over halvdelen (54 %) oplever, at fokus på økonomien forsinker iværksættelsen af foranstaltninger i høj eller nogen grad.
* Seks ud af ti (62%) mener, at økonomien spiller en fremtrædende rolle, når man diskuterer løsningen af sociale problemer i udsatte børnefamilier.
Kilde: Dansk Socialrådgiverforening