Spansk kvinde: Var jeg au pair eller hvad var jeg?

En spansk kvinde er hos en stjerneadvokat blevet brugt som au pair - uden at have en au pairs rettigheder. Det vækker undren hos ekspert.
Ved at ansætte hushjælp som "ung pige i huset" i stedet for "au pair" ændres forholdene.
Ved at ansætte hushjælp som "ung pige i huset" i stedet for "au pair" ændres forholdene. Foto: Google Streetview

BERIGTIGELSE: Avisen.dk gør opmærksom på, at vi 27-09-2016 har bragt en berigtigelse i forbindelse med vores dækning af sagen. Læs den her. Se desuden boks med opdatering i artiklen.

Stjerneadvokaten Eva Persson havde en 23-årig spansk kvinde til at arbejde for sig som en slags au pair i villaen i Klampenborg nord for København. Men uden at den spanske kvinde havde rettigheder eller samme vilkår som en au pair.

Det viser en gennemgang af den kontrakt, som parret, advokat Eva Persson og it-iværksætter Bjarke Salomonsen, har haft med deres hushjælp Doriana Gómez de la Torre. 

Som tidligere beskrevet i Avisen.dk føler den spanske kvinde, at hun blev udnyttet af parret, indtil ansættelsen stoppede i begyndelsen af september. Formelt var Doriana Gómez de la Torre ikke ansat som au pair, men som ung pige i huset til en månedsløn på 4000 kroner plus kost og logi samt en række andre goder (Se faktaboks længere nede i artiklen).

Advokat og ekspert i ansættelsesret Karen-Margrethe Schebye siger i dag til Avisen.dk, at mennesker fra EU-lande, der arbejder som au pairer i Danmark, er havnet i et hul i lovgivningen. Reelt er de nemlig ikke ansat efter reglerne for au pairer, men arbejder i stedet som EU-borgere.

Kontrakt undrer ekspert

Uddrag fra kontrakten vedrørende 'Au Pair'

Kontrakten mellem parret og den spanske hushjælp vækker undren Karen-Margrethe Schebye, der er partner i firmaet SJ Law.  

- Når jeg læser kontrakten, undrer det mig, at parret ikke har indgået en aftale med deres au pair på samme vilkår, som der gælder for au pairer fra lande uden for EU. En del vil nok mene, at en au pair fra Spanien kontraktligt bør have mindst de samme vilkår som en au pair fra Filippinerne, siger Karen-Margrethe Schebye til Avisen.dk. 

OPDATERING
Avisen.dk er efter offentliggørelsen af fem artikler i perioden 18. til 23. september 2016 om det tidligere ansættelsesforhold mellem Doriana Gómez de la Torre og advokat Eva Persson blevet kontaktet af Eva Perssons advokat.

Ifølge advokaten kan læserne få det fejlagtige indtryk, at Eva Persson har foretaget sig noget ulovligt ved at ansætte den spanske kvinde. Avisen.dk har ikke haft til hensigt at fremstille ansættelsesforholdet som værende ulovligt og beklager, hvis man har kunnet forstå artiklerne således. 

UDVID

Der er ingen mindsteløn i Danmark, og Eva Persson understreger, at loven er overholdt.

- Vi har overholdt kontrakten og al lovgivning, siger Eva Persson.

Hun gør opmærksom på, at den spanske hushjælp som EU-borger ikke var underlagt den danske au pair-lovgivning og derfor kunne arbejde for andre end Eva Persson og hendes familie.

- Doriana har i mindre grad arbejdet for os. Hun er ikke au pair, da hun kommer fra et EU-land og har derfor også arbejdet for andre end os. Det har hun haft rigeligt med tid til, siger Eva Persson.

Mindre i løn og flere timer

Der er en række vilkår, som springer i øjnene, når man sammenligner den spanske kvindes kontrakt med vilkårene for en au pair. Blandt andet:

  • Den spanske hushjælp fik 4.000 kroner om måneden i løn, mens en au pair skal have mindst 4.050 kroner.
  • Den spanske hushjælps arbejdstid er i kontrakten fastsat til 35 timer om ugen. Til sammenligning må en au pair højst arbejde 30 timer om ugen - og højst 5 timer om dagen. 

Hos rådgiverne i Au Pair Netværket er man overrasket over kontrakten. Det fortæller rådgiver og selv tidligere au pair Therese Marie Kristensen.

- Vi har aldrig set en kontrakt før som denne her. Flere af de goder, som man normalt giver en au pair, er blevet pillet ud af kontrakten. Kontrakten er klart til familiens fordel og ikke til fordel for Doriana Gómez de la Torre, siger Therese Marie Kristensen.

Sag på vej

FOA er ved at påbegynde en sag mod Dorian Gómez de la Torres nu tidligere arbejdsgivere. Det oplyser jurist i FOA Lana Nabulsi Al-Asadi.

- Vi er ved at starte en sag op. Vi mener, der er nogle urimelige vilkår i den spanske hushjælps kontrakt. Det handler blandt andet om, at lønnen var urimelig lav, siger Lana Nabulsi Al-Asadi.

Ifølge FOA burde den voksne hushjælper fra et EU-land ikke have været lønnet på niveau som en au pair. 

- Hun burde have haft en løn svarende til en dansk husassistent. Altså mindst 20.000 kroner om måneden. I stedet er hun blevet udsat for løndumping, siger FOA's formand Dennis Kristensen.

Forvirret over vilkår

Doriana Gómez de la Torre arbejdede som hushjælp i Klampenborg.

Hovedpersonen selv fortæller, at hun i sommer blev forvirret over, hvad hun egentlig var ansat som. 

- Jeg kunne ikke finde ud af, om jeg var au pair, eller hvad jeg egentlig var. Det var meget forvirrende, fortæller Doriana Gómez de la Torre. 

I kontrakten omtales hun konsekvent som 'Au Pair'. Men i kontraktens anden sidste paragraf står der, at hun ikke er au pair i juridisk forstand, men i stedet 'ung pige i huset'. 

- Det undrer os, at man skaber den forvirring om begreberne. Men i og med at Eva Persson er advokat, kan det ikke være en tilfældighed, siger Dennis Kristensen.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.