FOA-Dennis om stjerneadvokat: Usympatisk at undertrykke anden kvinde for at gøre karriere
Formanden for FOA, Dennis Kristensen, skælder ud på kvindelig stjerneadvokat, som har haft hushjælp til cirka 72 kroner i timen.
Det er helt ok som stjerneadvokaten Eva Persson at satse på sin karriere og købe sig til hjælp i hjemmet. Men forudsætningen må være, at hushjælpen får en anstændig løn, mener FOA-formand, Dennis Kristensen. 
Det er helt ok som stjerneadvokaten Eva Persson at satse på sin karriere og købe sig til hjælp i hjemmet. Men forudsætningen må være, at hushjælpen får en anstændig løn, mener FOA-formand, Dennis Kristensen.  Arkivfoto: Torkil Adsersen/Scanpix.

BERIGTIGELSE: Avisen.dk gør opmærksom på, at vi 27-09-2016 har bragt en berigtigelse i forbindelse med vores dækning af sagen. Læs den her.

- Man skal jo ikke gøre super karriere ved at trykke andre ned!

Sådan siger formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, til Avisen.dk.

Udtalelsen falder i forbindelse med, at stjerneadvokaten Eva Persson i Avisen.dk er blevet afsløret i at have haft en spansk hushjælp til at arbejde for sig for omkring 72 kroner i timen. 

Kvindefrigørelse?

For en uge siden var Eva Persson på forsiden af den trykte udgave af Berlingske under overskriften "Kvinderne må forstå, at et valg er lig med et fravalg".

Artiklen vakte meget debat, fordi Eva Persson åbenhjertigt fortalte om, hvordan hun prioriterer sin karriere som advokat og chef højt. Hun fortalte, hvordan hun takket være hjælp fra blandt andre sin mor og sin "ung pige i huset" kunne arbejde igen én uge efter fødslen og nu fortsætte sin advokat-karriere med god samvittighed.

Dennis Kristensen har har stor forståelse for, at man som travl karrierekvinde køber sig til hjælp. Han har gennem mange år kæmpet for ligeløn og ligestilling for medlemmerne af FOA, hvoraf næsten ni ud af ti er kvinder. 

- Der er intet som helst galt i, at man for at kunne passe en krævende karriere køber sig til noget hjælp. Men forudsætningen må være, at man betaler sin hushjælp en løn, der svarer til, hvad danskere i lignende stillinger bør have, siger Dennis Kristensen, og fortsætter:

- Hvis ens karriere som kvinde er baseret på at trykke andre kvinder ned, er det meget usympatisk.

Kan ikke være pengemangel

I hans øjne kan det ikke handle om, at Eva Persson og hendes samlever, it-iværksætteren Bjarke Herløv Salomonsen, ikke har råd til at give deres hjælper i huset på Strandvejen en ordentlig løn.

- Når man som dem har råd til at holde ferie i Saint-Tropez, så har man nok ikke problemer hver den første i måneden, når der skal udbetales løn til hushjælpen, siger Dennis Kristensen.

Der kan heller ikke være tale om, at parret har været uopmærksomme, da de lavede kontrakten med den spanske hushjælp Doriana Gómez de la Torre. 

- Når man som Eva Persson er advokat med viden om ansættelsesret, er det ikke noget tilfælde, at man har lavet en kontrakt, hvor den ansatte får en ualmindelig luset løn. Altså hvor der er tale om regulær løndumping, siger Dennis Kristensen.

Han mener, at hushjælpen som 23-årig EU-borger ansat til at passe børn og lettere husarbejde burde have haft mindst 120 kroner i timen. Det er, hvad FOA som minimum ville forlange for et medlem.

Arbejde i hjemmet er heldigvis nu gjort til rigtigt arbejde, så hushjælpere skal ikke udnyttes
Dennis Kristensen, formand for FOA
 

Dennis Kristensen mener i øvrigt, at de arbejdsvilkår, som hushjælpen er blevet budt, slet ikke hører hjemme i dagens Danmark.

- Loven om tyende blev afskaffet i 1921. Den gang skulle man som hushjælper stort set finde sig i hvad som helst fra husherren, som via den såkaldte skudsmålsbog kunne ødelægge ens arbejdsliv og i øvrigt behandle en dårligt, siger Dennis Kristensen, og fortsætter:

- De forhold var et grimt kapitel i Danmarks-historien, og dem skal vi på ingen måde tilbage til. Arbejde i hjemmet er heldigvis nu gjort til rigtigt arbejde, så hushjælpere skal ikke udnyttes.

Avisen.dk har bedt Eva Persson kommentere Dennis Kristensens kritik. Men det ønsker hun ikke og giver udtryk for, at Avisen.dk har dækket sagen med den tidligere spanske hushjælper ensidigt.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.