Seks simple råd styrker it-sikkerheden: Sådan gør du

Hvis hackere får adgang til din telefon eller computer, kan de se personfølsomme oplysninger. Seks sikkerhedsråd kan hjælpe med at holde hackerne ude.
Hav et langt password. Det øger kombinationsmulighederne betragteligt og bliver derfor vanskeligere at knække.
Hav et langt password. Det øger kombinationsmulighederne betragteligt og bliver derfor vanskeligere at knække. Foto: Colourbox/Free

Ni ud af ti danskere har ikke styr på it-sikkerheden, og det kan lukke hackere ind.

Det konkluderer Finansministeriet, og derfor skal kampagnen "Vi holder hackerne ude" - som er lavet i et samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, KL, Danske Regioner, e-mærket og Finans Danmark - hjælpe danskerne med at styrke it-sikkerheden.

Her får du de seks sikkerhedsråd af Marie Wessel, der er teamleder for informationssikkerhed ved Digitaliseringsstyrelsen.

1) Lav passwordet længere, og slå to-trins-login til

Dit password er porten til mange personlige oplysninger, og derfor skal det være så sikkert som muligt.

Jo længere passwordet er, jo længere tid tager det at knække, for det øger kombinationsmulighederne.

Desuden bør du slå to-trins-login til. To-trins-login betyder, at du foruden selve passwordet eksempelvis får tilsendt et engangspassword eller en sms-kode.

NemID er et eksempel på to-trins-login. Først indtastes brugernavnet og adgangskoden. Derefter skal du indtaste en engangskode fra nøglekortet.

To-trins-login kan sættes til hos mange sociale medier-tjenester og mailudbydere.

2) Del ikke dit NemID, og tag aldrig billeder af nøglekortet

Marie Wessel råder også til, at du altid har dit NemID fysisk på dig og ikke tager et billede af det på telefonen.

- Hvis hackere først har adgang til nøglekortet, så er det nemt at bryde ind, advarer Marie Wessel.

3) Opdatér dine programmer

Sæt telefonen, computeren og tabletten til at opdatere automatisk.

- I en travl hverdag kan der være nogle, der ignorerer opdateringerne, så når det sker automatisk, er de væsentligt mere sikret, siger Marie Wessel.

4) Tag sikkerhedskopier

Tag sikkerhedskopier mindst en gang om ugen, lyder det fjerde råd. Det kunne være på en ekstern harddisk, hvor du kan gemme offline, eller i en skyløsning som Google Drew, iCloud, Dropbox og OneDrive.

På den måde har du dels en backup af billeder og lignende, og skulle du blive udsat for afpresning, hvor hackere forlanger penge for dine data, har du en backup.

- 100 procents sikkerhed findes ikke. Heller ikke i skyen. Men hvis du også bruger to-trins-login der, øges sikkerheden yderligere, siger Marie Wessel.

5) Reagér kun på sikre beskeder

"Du har vundet en million". Lyder det for godt til at være sandt, så er det det formentligt også.

Falske mails og phishing er blandt de mange typer usikre beskeder.

Usikre beskeder er kendetegnet ved, at afsenderen udgiver sig for at være en offentlig myndighed, et finansinstitut, en virksomhed eller en ven, som enten beder om eksempelvis kontooplysninger, videresender et link eller vedhæfter en fil, som placerer skadelig software.

- Vi sammenligner det med tricktyve, der ringer på og siger, at de kommer fra kommunen. Det er det samme, der sker, når man får en mail, der umiddelbart ser tilforladelig ud, og så svarer man ved at sende sine oplysninger, forklarer Marie Wessel.

6) Tjek altid "om os"-siden i netbutikken

Falder du over en netbutik med kryptiske formuleringer, åbenlyse grammatiske fejl, engelske ord og dårligt dansk, som ser ud til at være oversat automatisk, bør du handle et andet sted, understreger Marie Wessel.

- Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger, for eksempel den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, siger hun.

- Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk, råder Marie Wessel.

/ritzau fokus/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.