Manglende nattesøvn, ondt i halsen og konstant snøften. Forkølelse er en evig kilde til irritation, når snottet løber og host afløser host efter host.
Mange lider i disse kolde tider af forkølelse og det kan være en kamp at komme helt over den irriterende vintersyge.
Men inden du begynder at fylde dig med mormors romtoddy eller spise dusinvis af citroner, så læs her.
Ny forskning kan nu måske afsløre en ny mirakelkur mod host og snot.
Det såkaldte Cochrane-review sammenligner 15 studier og viser at metallet zink kan bekæmpe forkølelse. Det skriver Ugeskrift for Læger.
"Det er usikkert, hvorfor det virker, men i nogle studier kan man se, at zink ved lokal behandling med tabletter, gør, at forkølelsesvirus ikke har så nemt ved at formere sig. En anden teori er, at zink binder sig til de receptorer virus normalt binder sig til," forklarer afdelingslæge Palle Valentiner-Branth, Epidemiologisk afdeling, Statens Serum Institut, over for Newspaq.
Hvis man er blandt de uheldige, der år efter år rammes af forkølelse, så kender man fornemmelsen, når forkølelsen er på vej. Med zink kan man med stor sandsynlighed hoste forkølelsen lige tilbage i fjæset og stoppe yderligere sygdom.
"Forskningen tyder på, at hvis man vil forkorte sin forkølelse, så skal man allerede sætte ind inden for 24 timer, når man begynder at kunne mærke forkølelsen," siger Palle Valentiner-Branth. Han fortæller, at zink også kan forkorte forkølelsen, hvis først man er ramt.
Og det er en meget let behandling, der ikke kræver et lægebesøg eller en recept.
"Man kan få zink i håndkøb i tabletter, så det er noget enhver kan købe og starte en behandling med," forklarer afdelingslægen.
Men selvom forskningen viser, at zink er en ven i kampen mod snot og hoste, så skal man ikke bare proppe sig med tabletter, advarer Palle Valentiner-Branth.
""Zink er et metal og zink kan godt medføre risiko for kvalme og opkastning, så der er nogle milde bivirkninger forbundet med det også," lyder advarslen.
Han mener, at zinks virkning fortsat bør forskes, så man får en mere sikker viden om zinks virkning.
"Min holdning er, at det er lidt for tidligt at komme med generelle anbefalinger af at vi alle skal gå ud og bruge zink som behandling. Studierne viser en effekt, men hvor stor en dosis man skal tage er endnu ikke helt klart," siger Palle Valentiner-Branth.
Zink betyder dog ikke, at man må glemme hånd, mund og næsehygiejnen og det varme tøj.