Ud over gaver og hygge er julen også ensbetydende med mad - i visse tilfælde rigtig meget mad.
Julebordet består typisk af alt fra and over flæskesteg til brunede kartofler og rødkål, og der plejer at være rigeligt af det.
Derfor vil der typisk være rester tilovers, man skal huske at behandle korrekt, hvis man vil undgå, at det bliver dårligt. Det gør man blandt andet ved at få kølet maden ned hurtigt efter den store julemiddag.
Det fortæller Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet.
- Den gyldne regel er en tretimersregel, som siger, at maden skal passere området fra 65 til 10 grader på højest tre timer, siger han.
Du må derfor godt lade maden stå på spisebordet og køle lidt ned, når julemiddagen står på. Men når der er sagt "tak for mad", er det vigtigt at få maden på køl.
- Gør man det, kan maden godt holde sig i fem til seks dage på køl uden problemer, siger Jens Kirk Andersen.
Problemet ved at lade maden stå på bordet og køle langsomt ned er ifølge Jens Kirk Andersen, at risikoen for bakteriedannelse bliver større.
Maden begynder nemlig først at danne bakterier, når den kommer under 60 grader. Her er det en god tommelfingerregel, at når maden ikke længere brænder i munden, er den nået under 60 grader.
Har du lavet en stor flæskesteg eller en ordentlig gryde sovs eller rødkål, kan det være svært at få kølet det hurtigt ned, fordi stegen er tyk, eller sovsen fylder meget i gryden.
Ønsker du en hurtige nedkøling, nytter det derfor ikke noget at stille hele gryden direkte i køleskabet. Det fortæller Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen.
- Du skal ikke putte en stor gryde med varm mad i køleskabet, for så varmer du hele køleskabet op. Du skal altså sørge for, at det er kølet ned, inden du sætter det i køleskabet, siger hun.
Det kan du passende gøre, hvis du har en altan eller udestue, hvor det er koldt. På den måde køler maden hurtigt ned uden at påvirke andre fødevarer i køleskabet.
Har du ikke en altan eller udestue, kan du stille maden i et koldt vandbad, da vandet på den måde absorberer varmen. Du kan også dele maden op i mindre portioner, da nedkølingen på den måde går hurtigere, fortæller Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.
Samme regler gælder også ved nedfrysning af maden. Du skal heller ikke putte maden i fryseren, når det stadig er varmt.
Et godt råd her er at pakke maden ned i flade poser, så indfrysningen sker hurtigere, fortæller Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.
Når det kommer til nedfrysning, skal du dog ikke forvente, at den fede julemad holder lige så længe som meget andet mad, lyder det fra hende.
- Ved indfrysningen af mad er det ofte et spørgsmål om kvalitet. Maden bliver kedelig, hvis den bliver indfrosset over lang tid. Særligt ved fedtholdig mad risikerer du, at den bliver harsk af at ligge i fryseren for længe, siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.
Pas derfor på med at have resterne af flæskestegen liggende i fryseren i et halvt år.
Fakta: Fødevarestyrelsens råd til hurtig nedkøling af varm mad
- Sæt aldrig en stor gryde med varm mad i køleskabet, da nedkølingstiden sløves markant, og maden også varmer andre fødevarer i køleskabet op.
- Del maden ud i mindre portioner og bøtter, så nedkølingen sker hurtigere.
- Har du en altan eller udestue, kan du passende stille maden derud, før du putter den i køleskabet.
- Hav ikke for mange fødevarer i dit køleskab, så den kolde luft kan cirkulere rundt om fødevarerne og holde alt ved den rette temperatur.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
/ritzau fokus/