Vidste du, at dine knogler er levende væv, der er i forandring livet igennem?
Det fortæller Inger Forbes, Ph.d., naturpat og coach til Magasinet Sundhed.
Når vi er unge, danner vi mere knoglevæv, end vi nedbryder og midt i 30’erne vender det og vi bruger mere, end vi danner – det giver porøse knogler over år og vi kan risikere at udvikle knogleskørhed, en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.
Derfor skal du passe på dine knogler og det gør du bedst igennem god og nærende kost, råder eksperten:
- Helt overordnet skal du først og fremmest sørge for at spise varieret kost, som indeholder masser af fisk, grøntsager og frugt. Mandler og grønne grøntsager har et naturligt højt indhold af knogleopbyggende næringsstoffer, siger Inger Forbes blandt andet om kosten.
Motion og røg
Rygning skal du holde dig fra, hvis du vil have stærke knogler, og du skal også holde igen med kaffe, alkohol, kulsyreholdige drikke, salt og sukker.
Til gengæld skal du endelig bevæge dig en masse, dyrke motion og bruge kroppen, når du går rundt – prøv at hoppe lidt, dans, tramp og spring, råder eksperten.
Når det så er sagt, skal du igen tilbage og kigge lidt mere op din kost – du skal sørge for at få nok kalk, magnesium, K-vitamin og D-vitamin.
Se her hvilke ting, der har mest af det i sig:
Kalk pr. 100 gram:
Parmesan 1180 mg
Mandler 256 mg
Grønkål 219 mg
Ylette 195 mg
Havregryn 180 mg
Magnesium pr. 100 gram:
Paranødder 357 mg
Sojabønner 225 mg
Havregryn 200 mg
Brune ris 119 mg
Rugbrød 55 mg
K- vitamin pr. 100 gram:
Persille 790 mikrogram
Spinat 560 mikrogram
Broccoli 260 mikrogram
Hovedsalat 130 mikrogram
Grønne ærter 70 mikrogram
D-vitamin pr. 100 gram:
Gravet laks 30 mikrogram
Røget torskerogn 27,2 mikrogram
Torskerogn på dåse 11 mikrogram
Marineret sild 10,1 mikrogram
Makrel i tomat 2,4 mikrogram