Ryanair mistænkes for ulovligt at bruge løsarbejdere
Ryanair undersøgt for misbrug af falske selvstændige. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix)
Piloter og stewardesser hos Ryanair er hyret ind på kontrakter, som mistænkes for at være ulovlige. Det belgiske arbejdstilsyn har lige lavet et raid mod Ryanair i Bruxelles.

Arbejdstilsynet i Belgien har gennemført inspektioner af Ryanair-ansattes arbejdsvilkår i Bruxelles Charleroi Lufthavn. Det skriver Luftfart.nu.

Brud på belgisk arbejdsmarkedslov og de ansattes rettigheder som arbejdstagere, har været i fokus, skriver RTE og Aviation24.be.

Omkring 60 Ryanair-ansatte skal være blevet spurgt om deres arbejdsforhold under inspektionen, som fandt sted torsdag aften i den forgangne uge.

Charles-Eric Clesse, ansvarlig tilsynsførende, skal have sagt, at inspektørerne mødte piloter, som har status af selvstændige, angiveligt mod deres ønske.

Hvis dette er tilfældet, vil der kunne være tale om piloter, der er ansat som falske selvstændige, bekræfter den tilsynsførende ifølge RTE.

Denne ansættelsesform fritager Ryanair for at betale social sikring for de ansatte, hvilket strider med normal ansættelsespraksis.

Også blandt de kabineansatte er der mistanke om problemer. Kabinepersonale ansat efter 2012 skal ifølge belgisk lov være socialt sikrede i Belgien, men dette forekom ikke at være tilfældet for alle ansatte, skal Charles-Eric Clesse have sagt.

Han påpeger, at det endnu er for tidligt at tale om, hvor mange regelbrud der har fundet sted.

Det er langt fra første gang, Ryanair tiltrækker sig myndighedernes opmærksomhed.

I 2016 ransagede de tyske skattemyndigheder seks baser i Tyskland, hvilket siden førte til store bøder til ”et britisk bemandingsbureau”, som Ryanair har gjort flittigt brug af.

Ryanair har ikke udtalt sig om inspektionerne. Selskabet skal dog ifølge Aviation24.be have fastholdt, at piloter, der arbejder som selvstændige for selskabet, gør det helt legitimt.

Netop denne ansættelsesform kræver mange europæiske fagforeninger ændret til permanente direkte ansættelser.

via Listen To News