Rusland afviser sanktioner mod Syrien
Mens kamphandlingerne i Syrien fortsat raser, forhandler et splittet Sikkerhedsråd i FN om en ny resolution.

Rusland afviser torsdag endnu engang at lægge stemmer til FN-sanktioner mod Syrien i håbet om at gøre en ende på den 16 måneder lange konflikt i landet.

Samtidig forhandler et dybt splittet Sikkerhedsråd om en ny resolution, der skal forlænge FN's observatørmission i landet.

De 15 lande, der udgør Sikkerhedsrådet, skal tage stilling til fremtiden for FN-missionen, der går under navnet UNSMIS, inden 20. juli, hvor mandatet udløber.

UNSMIS blev iværksat for at overvåge den mislykkede våbenhvile som en del af Kofi Annans fredsplan.

Rusland har foreslået at forlænge missionen med yderligere 90 dage, men Storbritannien, USA, Frankrig og Tyskland har i stedet foreslået at forlænge missionen med bare 45 dage og sætte Annans fredsplan under kapital 7 i FN's charter.

I henhold til kapitel 7 kan Sikkerhedsrådet give tilladelse til diplomatiske og økonomiske sanktioner, men også gøre brug af militær magt, som USA dog siger ikke er under overvejelse.

Ifølge planen skal Sikkerhedsrådet til afstemning næste onsdag.

Præsident Bashar al-Assads styrker har ifølge vestlige ledere dræbt mere end 15.000 mennesker, siden nedkæmpningen af det folkelige oprør begyndte i marts 2011.

Det syriske regime siger, at oprørere har dræbt flere tusinde fra sikkerhedsstyrkerne.

- Vi er med sikkerhed imod kapitel 7. Alt kan forhandles, men vi forhandler ikke om det her. Her trækker vi grænsen, siger den russiske viceambassadør i FN, Alexander Pankin.

Russernes holdning er ikke nogen overraskelse, da Rusland er en vigtig allieret til Syrien. Rusland og Kina har tidligere nedlagt veto mod FN-resolution, der skulle lægge pres på Assad.

Forhandlingerne ventes at gå meget trægt. Efter første runde af samtaler torsdag, sagde den franske FN-ambassadør, Gerard Araud:

- Vi startede 10 kilometer fra hinanden. Nu er vi 10 kilometer minus fem centimeter.

/ritzau/AFP