Røde partier forsvarer statsborgerskab til dagpengemodtagere
Tilknytning til dagpengesystemet er også en tilknytning til arbejdsmarkedet, mener SF og Enhedslisten.

Modtagere af dagpenge er tilknyttet arbejdsmarkedet, og derfor er det ikke rimeligt at lade det blokere for at søge statsborgerskab, sådan som regeringen foreslår.

Det siger SF og Enhedslisten, der mener, at det vil svække dagpengesystemet og dets goder at lade det diskvalificere ansøgning om et statsborgerskab.

- Dagpengesystemet er en del af den danske model. Det er rigtig vigtig for, at arbejdsgivere let kan hyre og fyre medarbejdere, siger SF's ordfører for indfødsret, Kirsten Normann Andersen.

- Det forudsætter, at man har muligheden for i perioder at komme ud og være på dagpenge.

Kirsten Normann Andersen peger også på, at det skaber incitament for, at udlændinge vil tage underbetalte stillinger for at få status som beskæftiget.

Det vil i så fald underbyde andre, der søger samme stillinger.

Samme bekymring nævner Enhedslistens ordfører for indfødsret, Stine Brix, til avisen Berlingske.

- Vi har et dagpengesystem, der gør det forholdsvis let for arbejdsgiver at afskedige medarbejdere, fordi folk gribes af dagpengene. Det så vi blandt andet under finanskrisen.

- At binde yderligere sanktioner op på det, mener jeg, er meget uheldigt. Vi risikerer en situation, hvor en udenlandsk medarbejder vil gøre hvad som helst for ikke at blive fyret, fordi konsekvenserne er så store, siger hun til Berlingske.

Indfødsretsordfører Josephine Fock fra Alternativet mener, at det hele skal vendes på hovedet, så det i stedet bliver lettere at få dansk statsborgerskab.

- Det går den forkerte vej, det er rigtig bekymrende, siger hun til Ritzau og fortsætter:

- Jeg vil gerne vende det på hovedet. Lad os bruge det at få dansk statsborgerskab som en del af det at blive integreret og dermed også lettere at blive en del af Danmark at få de rettigheder og pligter, der hører til.

Der hører nogle ret omfattende rettigheder til, hvis man bliver dansk statsborger. Burde man ikke vise, at man kan leve op til dem, før man får dansk statsborgerskab?

- Får man dansk statsborgerskab tidligere, så tror jeg også, at folk bliver hurtigere integreret i Danmark. Jeg har mødt folk, som har været her i 20-30 år, men ikke har mulighed for at få dansk statsborgerskab, fordi reglerne er så omfattende, siger Josephine Fock.

/ritzau/