VORES VALG

Rød blok vil ikke sætte årstal på ulandsløfte

Ulandsbistanden skal op på det niveau, den var før valget i 2001, men oppositionen vil ikke sætte årstal på hvornår.
SF, Radikale og Socialdemokraterne vil ikke give et endeligt årstal på, hvornår ulandsbistanden hæves til en procent.
SF, Radikale og Socialdemokraterne vil ikke give et endeligt årstal på, hvornår ulandsbistanden hæves til en procent. Foto: Polfoto, (Jens Dresling) / POLFOTO

Senere i dag fremlægger Socialdemokraterne, SF og de Radikale deres bud på hvilken udenrigspolitik partierne vil føre, hvis de vinder valget.

Men partierne vil ikke fortælle, hvornår de vil hæve ulandsbistanden til det niveau, den var før 2001, da VK-regeringen kom til, det skriver Politiken.

Og det vækker harme på de indre linjer.

"Jeg synes, at det er ærgerligt, at der ikke er et årstal på, hvornår ulandsbistanden ryger op på den berømte 1 procent igen. Det er jo noget af det, vi har skældt regeringen ud for ikke at have ambitioner om," siger folketingskandidat for SF Trine Mach til Newspaq.

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt forklarer det manglende årstal med Danmarks økonomiske situation.

"Det er en målsætning, vi vil holde landet fast på naturligvis, men vi er også nødt til at have respekt for den økonomiske situation, vi har nu," siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken.

Også Margrethe Vestager (R) forsvarer den manglende tidslinje med, at der skal styr på den danske økonomi. Den radikale leder forklarer videre, at det faktisk er en god idé at slå lidt koldt vandt i blodet, så pengene kommer de rigtige steder hen.

"Der er to ting, som skal finde sted på samme tid. Dels at vi siger, i hvilken takt kan vi optrappe, og dels at pengene finder vej til fornuftige ting. At vi hjælper de steder, hvor de har brug for at bekæmpe korruption, de steder, de har brug for at opbygge uddannelsessystemer, de steder, hvor de har brug for andre ting, der giver udvikling og ikke bare nødhjælp," siger Vestager.

Trine Mach er da heller ikke blind for, at økonomien kan have en indflydelse på et muligt årstal, men hun forstår ikke, hvorfor partilederne ikke tænker frem i tiden.

"Der er jo andre planer, som rækker frem i tiden, så jeg mener stadig godt, at man kunne have sat et årstal," siger hun til Newspaq.

Kilde: Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.