Presset på det offentlige er så stort, at forholdene på flere punkter minder om eller er mere pressede end i det private.
Det fortæller 38-årige Anders Berg-Munch, som er rengøringsassistent på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og tillidsrepræsentant for de cirka 90 rengøringsansatte på sygehuset.
I over 30 år har det private rengøringsfirma ISS haft rengøringen på sygehuset, men for tre et halvt år siden overtog regionens eget Koncern Service arbejdet og medarbejderne.
- Jeg synes, det var slemt, da vi var hos ISS, men det er i hvert fald ikke blevet bedre. Umiddelbart er vi nede på det samme antal medarbejdere eller færre, end vi var hos ISS. Og vi har fået flere opgaver, siger Anders Berg-Munch til Avisen.dk.
Faktisk synes han, at det offentlige er så presset, at det på mange punkter har stillet medarbejderne dårligere end før på grund af store udskiftninger i ledelsen, sparekrav og et mere rigidt system.
- På nogle punkter var jeg gladere for at arbejde ved ISS end Koncern Service, og flere af mine kolleger vil hellere tilbage. Det offentlige system går ekstremt langsomt, og vi har fået dårligere ledelse end før. Man kan godt sige, at det er lidt pest eller kolera, siger Anders Berg-Munch.
Det skete ikke
Da rengøringen blev ‘indliciteret’, var det blandt andet planen, at den såkaldte arbejdstakt - den hastighed man gør rent i - skulle sættes ned. I det private er den på 130 eller 7,49 km/t og i det offentlige på 100 eller 5,76/t. Man gik i gang med at opmåle rengøringsopgaverne og se på, hvor der skulle ansættes flere, fortæller Anders Berg Munch.
- Men det gik totalt i stå. Det er meget svært for mig at se, at arbejdstakten reelt er blevet sat ned, for der er masser af områder, der ikke er blevet lavet om på, siden Koncern Service overtog for tre et halvt år siden, siger Anders Berg-Munch.
"Chefen har besluttet at ferieafløsere er for dyre, så mange af os tvinges til at holde ferie i maj"
Under ISS var rengørings-staben 90-100 medarbejdere, men nu er man kun omkring de 90, også selvom sengeredningen og linneddepotet, der talte omkring 10 mand, er blevet en del af medarbejdergruppen, fortæller han. Et underskud til kræftbehandlingen på medicinsk afdeling betød også, at alle afdelinger skulle spare penge.
- For os betyder det hænder. Stillinger blev ikke genbesat og vikariater ikke forlænget midt i budgetåret. Vi synes, at vi er bundet mere op på det offentliges pressede økonomi end før. Derimod når man har lavet en aftale med ISS, kan man jo ikke bare skære midt i forløbet, siger Anders Berg-Munch.
En analyse viser, at ansatte, som bliver udliciteret til private firmaer, får økonomiske smæk og oftere ender på overførselsindkomst. Anders Berg-Munch kan godt nikke genkendende til, at ansatte, der har været i det offentlige længe, kan få en kraftig nedgang i løn, hvis de bliver ansat privat.
På hospitalet i Roskilde fik medarbejderne den samme løn med i aftalen, da det offentlige overtog.
- Det var vi rigtig glade for. Det offentlige har en lav startløn, men giver over tid en bedre løn. Kommer du derimod ind fra gaden, giver det flere penge at arbejde privat, siger Anders Berg-Munch.
Presset stemning
Selv kører han gulv-rensemaskine på fuld tid og har arbejdet på sygehuset siden 2004. De sidste år har der været en meget presset stemning under Koncern Service.
- Chefen har besluttet, at ferieafløsere er for dyre, så mange af os tvinges til at holde ferie i maj. Sygesamtalerne falder også langt hurtigere end før, og har man en weekendvagt, omsættes det til afspadsering i stedet for, at man kan få pengene mellem hænderne med det samme, siger han.
Samtidig har rengøringspersonalet fået flere små opgaver, som sygeplejerskerne ikke har tid til. Udover den faste rengøring på afdelinger, gange og sengeafsnit, skal de også gøre madvogne klar til morgenmad og middagsmad.
- Det skal vi bare gøre, der bliver ikke regnet mere tid til det. Førhen kunne man jo sige, at det ville koste penge, fordi man kom fra et privat firma, siger Anders Berg-Munch.
Også fordele
Men selvom overgangen til det offentlige langt fra har levet op til forventningerne for rengøringspersonalet på hospitalet i Roskilde, synes Anders Berg-Munch helt klart også, der er fordele ved ikke at være ansat privat længere.
- De har jo hele grundidéen med at uddanne os allesammen og vil i teorien også sætte arbejdstakten ned og gøre forholdene bedre for os, og det er jo virkelig positivt, siger Anders Berg-Munch.
Førhen skulle ISS-medarbejderne spise frokost i et kælderrum uden vinduer.
- Nu er det tanken, at vi skal være sammen med portørerne. Det er godt nok også i kælderen, men der er vinduer. Vi bliver mere og mere en del af sygehuset, hvor vi før i tiden har været “dem der” udefra, siger Anders Berg-Munch.
Undgår frygten
Den største fordel er at undgå frygten for skiftende udliciteringer, fortæller Anders Berg-Munch, der som tillidsrepræsentant har haft tæt kontakt til de ansatte på Rigshospitalet. Her oplevede man, at to firmaer konstant blev spillet op mod hinanden og pressede medarbejderne, mener han.
Selvom ISS har vundet udbuddet i 30 år i Roskilde, har der hvert andet år været en reel frygt for at skifte arbejdsgiver.
- Frygten var der hver gang, og der er typisk folk, der ryger ud hver gang. Når man hørte om de andre firmaer, tænkte man bare: ‘Åh nej, bare de ikke vinder’.
"Chefen har besluttet at ferieafløsere er for dyre, så mange af os tvinges til at holde ferie i maj"