Jørgen fyret efter næsten 14 år: "Ti nye stod klar i kulissen"
Jørgen Bo Jensen og firmaet Elite Miljø har indgået et forlig, der giver ham 65.000 kroner. Men han ville langt hellere have beholdt sit job. Privatfoto.
- Jeg er skuffet og har det dårligt med, at det ikke er foregået efter bogen. Sådan siger Jørgen Bo Jensen, der blev sagt op efter mange år som rengøringsassistent i Fredensborg Kommune.

Den 58-årige rengøringsassistent Jørgen Bo Jensen var i gang med en af sine daglige rengøringsopgaver i Idrætsanlægget Bannebjerggård i Humlebæk, da hans distriktschef uventet mødte op.

- Han spurgte, om jeg lige havde tid, og så stak han mig en fyreseddel, som jeg så bare skrev under på, siger han til Avisen.dk.

Opsigelsen kom i slutningen af september. Det var kun omkring tre uger efter, at virksomheden Elite Miljø havde overtaget rengøringen på de kommunale arbejdspladser i Fredensborg Kommune i Nordsjælland.

To af Jørgen Bo Jensens kolleger blev også opsagt, mens syv blev tvunget til at gå ned i tid. Som Avisen.dk skriver i dag, var der ellers i starten af september blevet ansat ti nye medarbejdere.

"De havde ikke set mit arbejde"

I de mere end 13 år, hvor Jørgen Bo Jensen har været ansat i sin stilling, har han ikke modtaget en eneste klage, og han var stort set aldrig syg, fortæller han. Personligt tror han, at han skulle ud af vagten, fordi han var for dyr i løn.

- Fra første dag fik jeg at vide, at jeg fik for meget i løn, fordi jeg var ansat efter funktionærloven. Det har jeg været i næsten 14 år, så det kan man ikke lige lave om. De gav mig en fyreseddel uden at have set mit arbejde, men de havde jo også allerede ansat ti nye, der stod klar i kulissen, siger han.

Da Jørgen Bo Jensen også var ansat før, Fredensborg Kommune udliciterede de kommunale rengøringsopgaver, var han på en offentlig overenskomst. Oveni det var han på et højt løntrin, som lå væsentligt højere end flere af hans kollegers.

- De (Elite Miljø red.) har hele tiden sagt, at med de penge, de får fra kommunen, havde jeg for mange timer til de to pladser, jeg havde. Men de har ikke foreslået mig, at jeg kunne gå ned i tid, før de fyrede mig, siger Jørgen Bo Jensen.

Får erstatning

De tre afskedigede medarbejdere var ansat på offentlige overenskomster. Og det lugter af forskelsbehandling, mener Pia Carøe, der er faglig konsulent i fagforeningen 3F’s lokalafdeling i Nordsjælland Øst.

Hun har ført en faglig sag på vegne af Jørgen Bo Jensen, der endte med et forlig, hvor han har fået 65.000 kroner. Men de penge ville Jørgen Bo Jensen gerne have været foruden, hvis han kunne være fortsat i sit job, fortæller han.

- Jeg er skuffet og har det dårligt med, at det ikke er foregået efter bogen. Men hvis det handler om at spare penge, har det været oplagt fra starten at komme af med mig, fordi jeg har fået så meget mere end mine kolleger, siger han.

Søren Melgaard Hansen, der er regionsdirektør for Region Øst i Elite Miljø, ønsker ikke at kommentere den konkrete personalesag. Men han afviser, at lønninger generelt set har haft indflydelse på opsigelserne.

- Det er helt forkert, for løn er slet ikke et problem her, fordi det er fastlåst i overenskomsterne, siger han. 

Læs hele hans forklaring på, hvorfor han ikke mener, at Elite Miljø har gjort noget forkert.

Rengøringspladserne var hjerteblod

For Jørgen Bo Jensen har hans rengøringsopgaver i Idrætsanlægget Bannebjerggård og et foreningshus i Sletten Havn været meget mere end et otte til fire job.

Der skulle ikke være en finger at sætte på hans arbejde, og han har ikke holdt øje med, om han en uge kom op på 50 timers arbejde, fortæller han. På samme måde er han tit taget op til idrætsanlægget søndag aften for at lette arbejdet om mandagen.

- Jeg har ikke hængt i en tidsklokke på noget tidspunkt, for jeg har fuldstændig kørt mit eget løb. Jeg kender klubben og alle brugerne. Det er som familie for mig, og så vil man jo gøre sit absolut bedste. Jeg brænder virkelig for de to pladser, hvor jeg har gjort rent i så mange år, siger han.

Forventer forsinket reaktion

På grund af funktionærloven har Jørgen Bo Jensen haft et halvt års opsigelsesvarsel. Derfor har han siden opsigelsen mødt op på arbejdet klokken seks om morgenen.

Det er ikke faldet ham ind at melde sig syg. Og selvom han føler sig uretfærdigt behandlet, er han foreløbigt ved nogenlunde mod.

- Men det kan da godt være at der kommer en reaktion, når jeg ikke arbejder her mere, siger han.