Kommune dropper privat rengøringsfirma: Kvaliteten var for dårlig
Det har været hårdt for rengøringsassistenterne på Bornholm at blive udliciteret til et privat firma. Mange blev fyret, og rigtigt mange sat ned i tid. Nu tager regionskommunen rengøringen hjem igen. (Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix.)
Bornholm: Beskidte gulve og triste rengøringsassistenter. Det er resultatet af udlicitering af rengøring på Bornholm. Nu tager kommunen rengøringen tilbage fra et privat firma.

Gulve der skulle have været vasket hver uge, men kun blev vasket hver sjette uge. Fyring af mange medarbejdere inden for rengøring. Og ikke-fyrede rengøringsassistenter som skal løbe hurtigere. 

Sådan er det gået med rengøringen på skoler, børnehaver og andre offentlige arbejdspladser på Bornholm efter, at virksomheden Elite Miljø A/S overtog rengøringen 1. september 2014. Det fortæller flere kilder til Avisen.dk.

Faktisk er det gået så skidt med at lade Elite Miljø tage sig af rengøringen, at virksomheden nu bliver sat på porten.

Fra og med 1. september i år hjemtager regionskommunen rengøringen. Det bliver altså igen kommunen, der skal stå for rengøringen og være arbejdsgiver for rengøringsassistenterne. 

- Kvaliteten af rengøringen udført af Elite Miljø har ikke levet op til vores forventninger, så derfor har man politisk vedtaget, at man ikke forlænger kontrakten med Elite Miljø, siger Ann Juul Nielsen til Avisen.dk. 

Hun er leder i Ejendomsservice i Bornholms Regionskommune.

Når politikerne på Bornholm nu dropper udliciteringen af rengøringen, hænger det sammen med blandt andet klager fra borgerne på øen over rengøringen. 

- Der har været en række bruger-klager og omtale i medierne af dårlig rengøring, fortæller Ann Juul Nielsen.

Der har været klager over blandt andet beskidte gulve og toiletter, hvilket Elite Miljø har forsøgt at følge op på.  

Ansatte i klemme

Da politikerne på Bornholm tilbage i 2013 vedtog at udlicitere rengøringen, var det med en forhåbning om at få det gjort billigere. Deres ønske blev indfriet. 

Hvor det før kostede kommunen cirka 22 millioner kroner om året at få gjort rent, kunne Elite Miljø gøre det 5,5 millioner kroner billigere.

Altså 25 procent billigere. En stor besparelse for ø-kommunens klemte økonomi. 

1. september 2014 overtog Elite Miljø så 89 medarbejdere fra kommunen. Det kom ikke til at gå stille af.

Før september 2014 var omme, var 23 af rengørings-medarbejderne blevet sagt op, og 53 sat på deltid. 

- Vi foretog en tilpasning svarende til at fjerne cirka en tredjedel af de ansatte, fortæller Søren Melgaard Hansen, der er direktør for Region Øst i Elite Miljø. 

Overgangen til at arbejde for en privat virksomhed i stedet for regionskommunen var voldsom for rengørings-medarbejderne.

- Tilbagemeldingerne fra folk var, at de var rigtigt kede af det og dybt frustrerede. Især i perioden omkring afskedigelserne og nedsættelsen af arbejdstiden, fortæller Jonna Nielsen.

Hun er valgt leder for Privat Service, Hotel & Restauration i 3F Bornholm, som organiserer rengøringsmedlemmer.

Jonna Nielsen fortæller, at mange af dem, der blev sat ned i tid, har været nødt til at finde rengøringsjob andre steder eller har sagt op.

- Der var også nogle, som valgte at fremskynde deres planer om at trække sig tilbage. De havde ikke lyst til at fortsætte hos Elite Miljø, fortæller Jonna Nielsen. 

Rengøring i småløb

Rengørings-assistenterne hos Elite Miljø skal arbejde i et højere tempo, end de gjorde før i regionskommunen. Før under kommunens vinger havde de en såkaldt arbejdstakt på 100. Arbejdstakt 100 svarer til at gå hen ad en lige vej uden hæmmende bagage med en hastighed, på 5,76 km. pr. time.

Nu har rengøringsfolkene på Bornholm en arbejdstakt på 130. Det svarer til at småløbe, nemlig 7,49 km. pr. time - eller det der med militære ord hedder ilmarch.

- Temposkiftet fra kommunen til Elite Miljø var for hårdt for nogle, som så valgte at sige op, fortæller Ann Juul Nielsen.

Jeg tror, det bliver bedre nu - også for rengøringsassistenterne.
Jonna Nielsen (S), byrådsmedlem og leder i 3F Bornholm

Når nu kommunen hjemtager rengøringen fra Elite Miljø 1. september kommer det til at koste skatteborgerne cirka 4 millioner kroner ekstra om året til rengøring. Men det er til at leve med. Det mener Jonna Nielsen, som ud over at være leder i 3F Bornholm også sidder i kommunalbestyrelsen for Socialdemokraterne.

- Der er gået rigtigt meget galt i forbindelse med udliciteringen, og derfor er jeg glad for, at kommunen vil afsætte de ekstra penge, som det koster at hjemtage rengøringen. Jeg tror, det bliver bedre nu - også for rengøringsassistenterne, siger Jonna Nielsen.

Elite Miljø: Vi har lært af det

Hos den store landsdækkende rengøringsvirksomhed Elite Miljø har man lært en del af forløbet på Bornholm. Det fortæller regionsdirektør Søren Melgaard Hansen.

- Vi har begået fejl undervejs på Bornholm. Blandt andet skulle vi fra begyndelsen af have haft ansat tre ledere i stedet for to. På den måde ville vi have kunnet føre bedre tilsyn og følge op på klager, samtidig med at vi gennemførte en meget stor forandringsproces, siger Søren Melgaard Hansen.

Men når regionskommunen nu ikke forlænger kontrakten med Elite Miljø, er det ifølge Søren Melgaard Hansen ikke kun virksomhedens skyld.

- Det har været stormomsust fra begyndelsen af med udliciteringen, og der har stået mange mennesker i kulissen med alle mulige interesser på kryds og tværs.

- Derudover må vi konstatere, at udbuds-materialet ikke i tilstrækkeligt omfang var blevet tilpasset bornholmske ønsker og forventninger, hvilket har gjort det vanskeligt for os undervejs, siger Søren Melgaard Hansen. 

Elite Miljø har kontrakter med en række kommuner om rengøring. Blandt andre Ballerup, Frederiksberg, Hørsholm, Guldborgsund, Slagelse og Ikast-Brande.

via Listen To News