Administration 

Firma fyrede og tvang ansatte ned i tid efter nyansættelser: "Sådan er vilkårene desværre"

Rengøringsassistent Jørgen Bo Jensen (th.) er skuffet over firmaet Elite Miljø. Men Søren Melgaard Hansen (tv.) afviser, at firmaet har handlet forkert. (Foto: Foto: Mads Nissen Ritzau Scanpix/Jørgen Jessen Ritzau Scanpix/Privatfoto)

En virksomhedsoverdragelse betød, at rengøringsfirmaet Elite Miljø i løbet af den samme måned både ansatte ti nye medarbejdere, opsagde tre og tvang syv ned i tid. Medarbejdere betaler ofte høj pris ved udlicitering, fastslår professor og 3F.

Rengøringsfirmaet Elite Miljø måtte godt skille sig af med tre medarbejdere og tvinge syv ned i tid. Ganske kort tid forinden havde det private firma ellers ansat ti nye medarbejdere. Forløbet skete i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Den 1. september sidste år overtog Elite Miljø rengøringen af de kommunale arbejdspladser i Fredensborg Kommune efter en konkurrenceudsættelse.

For ti af de ansatte fik overdragelsen drastiske konsekvenser. De var alle på den offentlige overenskomst. Tre fik en fyreseddel, mens syv ufrivilligt blev sat ned i tid i slutningen af september.

Det tenderer til forskelsbehandling, når man kun straffer dem på den offentlige overenskomst, mener Pia Carøe, der er konsulent i fagforeningen 3F's lokalafdeling ved Nordsjælland Øst.

- Det tog kun tre uger for Elite Miljø at finde ud af, at det var dem, der var på offentlig overenskomst, der skulle rammes. De havde jo slet ikke lært de folk at kende, som de fyrede, siger hun til Avisen.dk.  

Man får, hvad man betaler for

Rengøringsassistenternes oplevelse i Fredensborg Kommune er langt fra unik. Hvert år udliciterer kommunerne for flere milliarder kroner til private firmaer. Men når det private overtager opgaver inden for områder som ældrepleje og rengøring, går det tit ud over medarbejdernes vilkår, forklarer Pia Carøe.

Det betyder ofte, at de ansatte må løbe hurtigere eller gå ned i tid mod deres vilje.  

- Du får den service, du betaler for. Men mange gange, når kommunerne byder på rengøring, kigger de kun på prisen og ikke på, hvad tilbuddet indeholder, pointerer den faglige konsulent.

Et omfattende forskningsprojekt fra sidste marts - blandt 1.500 medarbejdere primært beskæftiget i rengøringssektoren - bekræfter tendensen.

Her undersøgte forskere fra KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Aarhus Universitet og Roskilde Universitet, hvordan udlicitering påvirker medarbejdere, som skifter fra offentlig til privat ansættelse.

Set fra medarbejdernes perspektiv havde det negative konsekvenser. Det fortæller professor MSO, Ole Helby Petersen, fra Roskilde Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen. 

- Tallene viste, at de mennesker, der havde været igennem udlicitering, i gennemsnit havde lavere løn og et større træk på de offentlige overførsler. Samlet set havde de en indkomstnedgang i forhold til tilsvarende individer, der arbejdede med samme opgaver i det offentlige, men som ikke havde været igennem en udlicitering, siger han.

Direktør afblæser kritik

Forløbet i Fredensborg var præget af en særlig omstændighed, fortæller regionsdirektør for Region Øst i Elite Miljø, Søren Melgaard Hansen.

Blot et halvt år før Elite Miljø overtog rengøringsopgaven, havde kommunen udliciteret rengøringsopgaven til firmaet Forenede Service og overdraget det kommunale rengøringspersonale. Dermed blev de ansatte igen virksomhedsoverdraget, da Elite Miljø tog over fra efteråret.

- Der sker altså noget, der er ret usædvanligt, fordi der mellem to private rengøringsfirmaer bliver overdraget medarbejdere på vilkår, som ikke er den private overenskomst, men den offentlige overenskomst, siger Søren Melgaard Hansen.

Han understreger, at Elite Miljø har privat overenskomst. Men når firmaer virksomhedsoverdrager personale, skal den overenskomst, de bliver overdraget på, respekteres, indtil den udløber. I den konkrete sag udløber den offentlige overenskomst til april i år.   

- Men i og med vi overtager dem syv måneder før, den offentlige overenskomst udløber, effektuerer vi allerede ved udgangen af september de tilpasninger, vi skal gøre. Herunder at meddele dem, at de den 1. april 2018 overgår til serviceoverenskomst på den private overenskomst, og der er nogle andre aftaler omkring højere arbejdstempo, siger regionsdirektøren.

Ifølge ham var det årsagen til varslingerne om opsigelser og nedsat tid. 

Læs hele hans forklaring på, hvorfor han ikke mener, at Elite Miljø har gjort noget forkert.

Opsagt efter mere end 13 år

En af dem, der blev sagt op, var den 58-årige rengøringsassistent Jørgen Bo Jensen, der havde været i sin stilling i næsten 14 år. Hans fagforening, 3F, har efterfølgende hjulpet ham, så der i dag er indgået et forlig, hvor han har fået 65.000 kroner. 

Men de penge ville Jørgen Bo Jensen gerne være foruden, hvis han kunne fortsætte i sit job efter april, fortæller han.

- Jeg er skuffet og har det dårligt med, at det ikke er foregået efter bogen, siger han.

Læs mere om Jørgen Bo Jensens oplevelse af forløbet

Udlicitering fører til færre timer

Hvis Elite Miljø manglede arbejdskraft, da de overtog rengøringsopgaven, kunne de blot have ansat de ti nye i tidsbegrænsede stillinger, mener Pia Carøe. Hun ærgrer sig over, at flere af dem, der blev virksomhedsoverdraget, blev tvunget ned i tid.

- De syv, der er blevet sat ned i tid, har fået et tilbud, som de kun kunne sige ja til, hvis de ville blive. Men mange af dem har anden etnisk baggrund end dansk, så de skal have en indtægt og et arbejde for at kunne blive her. Sådan er vilkårene desværre i dag, siger hun.

Når flere er på deltid, kan det give arbejdsgiveren større fleksibilitet i forhold til arbejdstilrettelæggelse og betyde mindre overarbejdsbetaling, forklarer Ole Helby Petersen.  

De færre timer er ifølge professoren en af de væsentligste forklaringer på, hvorfor medarbejderne generelt oplever en netto lønnedgang efter en udlicitering. 

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
BREAKING

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej