Digitale løsarbejdere Bagsiden af nyt koncept: Rengøring via hjemmesider dumper timeløn med 55 kroner
Cleady-direktør David Furland Ree afviser kritikken af, at lønnen gennem Cleady er lavere end overenskomsten. Folk er ikke ansat hos os, siger han. Pressefoto Cleady og Iris.
Hundredvis af mennesker gør rent til en løn, som hver eneste time ligger 55 kroner under overenskomsten. Skarp kritik fra både arbejdsgivere og fagbevægelse af de deleøkonomiske firmaer Happy Helper og Cleady.  

Når unge mennesker via firmaet Happy Helper tørrer støv af eller støvsuger i lejligheder, er det til en løn, som ligger langt under, hvad rengøringsassistenter på overenskomst får. Folkene får i gennemsnit 55 kroner mindre i timen end rengøringsassistenter på overenskomst. 

Det viser en opgørelse foretaget af Avisen.dk, som har gransket firmaerne Happy Helper og Cleady. Begge er såkaldte deleøkonomiske virksomheder. De tilbyder via hjemmesider at være bindeled mellem folk, der gerne vil have gjort rent og folk, der vil gøre rent. 

Ifølge en opgørelse foretaget af Avisen.dk tjener en hjælper fra Happy Helper i gennemsnit 128 kroner i timen.

Til sammenligning er den samlede bruttoløn for en nyansat på overenskomst 183 kroner pr. time. En ansat på overenskomst får nemlig også feriepenge, indbetaling til pension og andre sociale goder.

Forskellen i løn mellem en rengøringsassistent på overenskomst og en 'happy helper' er ikke mindre end 55 kroner - hver eneste time. 

I den etablerede rengøringsbranche bryder man sig ikke om, at folk arbejder til lønninger under overenskomsten. Det oplyser Malene Jæpelt. Hun er sekretariatsleder i brancheforeningen Danske Service, hvis medlemmer blandt andre er virksomheder inden for rengøring og vinduespolering.

- Vi går ind for ordnede forhold i branchen, og alle vores medlemmer har tegnet overenskomst. Alle dem, der gør rent eller pudser vinduer, skal have fair vilkår, siger Malene Jæpelt. 

Regnestykket bag rengøring til 55 kroner mindre i timen

Rengørings-assistenter hos Happy Helper får  i gennemsnit 128 kroner* for en times rengøring.

Til sammenligning er mindstebetalingen for rengøring for en nyansat på overenskomst 142 kroner i timen. Dertil kommer sociale goder i form af blandt andet feriepenge, indbetaling til pension og løn under sygdom. Det har alt i alt en værdi på 41 kroner pr. time. En rengøringsassistent på overenskomst får dermed samlet set 142 kroner plus 41 kroner lig med 183 kroner i timen. Det fremgår af overenskomsten mellem DI, 3F og Serviceforbundet. 

Forskellen mellem en person, der arbejder via Happy Helper, og en ansat på overenskomst kan således opgøres til 183 kroner minus 128 kroner lig med 55 kroner.  

Iøvrigt er det sådan, at når en ansat på overenskomst skal bevæge sig rundt mellem flere forskellige steder for at gøre rent, får han 105 kroner i timen i godtgørelse og dækket udgifterne til transporten. Folk hos Happy Helper derimod får ingen løn, mens de bevæger sig rundt mellem arbejdssteder og må selv dække transportudgifter. 

Kilde: Avisen.dk på baggrund af oplysninger fra overenskomsten mellem DI, 3F og Serviceforbundet samt HappyHelper.dk. 

*Note: Avisen.dk har undersøgt, hvad 200 mennesker hos Happy Helper, forlanger i timen ifølge deres opslag på HappyHelper.dk. De 200 er fordelt på 11 forskellige postnumre i større byer. De 200 havde i gennemsnit en timepris på 133 kroner. Herfra skal trækkes 5 kroner pr. time til en obligatorisk ansvars- og ulykkesforsikring. Dermed bliver timelønnen 128 kroner. 

 

 

UDVID

Kritik: Udnytter de svageste

Folk, der arbejder via platformen Cleady, gør også rent til en løn langt under overenskomsten. De får mellem 120 og 135 kroner pr. time.

Aflønningen af rengørings-folkene fra Cleady og Happy Helper får skarp kritik fra Morten Eriksen. Han er formand for fagforeningen Landssammenslutningen for Rengøring og Service under Serviceforbundet.

- Når folk arbejder for de her lønninger, er der tale om, at man udnytter dem, der står svagest på arbejdsmarkedet. Det er uværdigt og undergraver rengøringsbranchen, siger Morten Eriksen og fortsætter:

- Folk, der arbejder via de her platforme, må nøjes med at stå på sidelinjen af arbejdsmarkedet. De får blandt andet ingen feriepenge, ingen opsparing til pension og optjener ingen ret til dagpenge. Det kan på længere sigt få alvorlige konsekvenser for eksempel i form af, at man som pensionist bliver fattig. 

Kritik af sammenligning

Kritikken fra arbejdsgivere og fagbevægelse preller af på Adam Sebastian Hjorth, som er medejer af Happy Helper.

- Det er ikke fair at lave en direkte sammenligning mellem honorarerne til vores hjælpere og til rengøringsassistenter på overenskomst. Vores hjælpere er kun på deltid og bruger det som en supplerende indkomst. Dem på overenskomst er ofte på fuld tid og har det som et fast job, siger Adam Sebastian Hjorth. 

En lignende kritik lyder fra David Furland Ree, som er direktør for Cleady.

- Når folk er på overenskomst, er de ansat, og så er der nogle ting, der skal overholdes. Der er ikke nogen, der er ansat hos os. Så det kan på ingen måde sammenlignes, siger David Furland Ree.   

Adam Sebastian Hjorth ryster på hovedet af kritikken af Happy Helper for udnyttelse.

- “Udnyttelse” er et karikeret udtryk. Jeg forstår simpelthen ikke det ordvalg, når man tager i betragtning, at der er tale om unge studerende, som har et deltidsjob til cirka 128 kroner i timen, hvor de selv kan sætte lønnen og selv bestemme, hvor og hvornår de vil arbejde, siger Adam Sebastian Hjorth.

Ofte lav løn

Lønnen for arbejde via deleøkonomiske platforme er for de flestes vedkommende ret lav. Det fortæller lektor ved Københavns Universitet og forsker i arbejdsmarked og digitale platforme Anna Ilsøe.

- Studier af udvalgte udenlandske platforme peger i retning af, at løndannelsen her er polariseret. Det vil sige, at hovedparten, der tager opgaver via platformene, går for en forholdsvis lav timebetaling. I Danmark vil det typisk være mellem 100 og 150 kroner i timen, hvoraf opgavetageren selv skal betale pension med mere. En mindre gruppe får en betydelig højere løn, mens der kun er meget få i midtergruppen, forklarer Anna Ilsøe.