App-arbejdere Niklas glad for timeløn på 120 kr. som 'happy helper': Jeg fik 90 kr. på en restaurant
Stor frihed i arbejdet med at gøre rent og musik i ørerne, så går det let. Det fortæller Niklas Falk, som får rengøringsjob via hjemmesiden Happy Helper. Foto: Scanpix/Iris.
Niklas kan selv bestemme, hvor, hvornår og for hvem, han vil gøre rent. Det har stor værdi at være sin egen chef, mener Niklas, som arbejder via hjemmesiden Happy Helper. Han er også tilfreds med sin løn, som andre ellers mener er for lav.

- Der er stor frihed i det her arbejde. Jeg kan selv fastlægge, hvornår og hvor mange timer, jeg vil arbejde. Og hvad jeg skal have for det. Jeg er min egen chef, og den selvstændighed kan jeg godt lide. Jeg behøver kun at forholde mig til Happy Helper, hvis der er uafklarede spørgsmål.  

Det siger Niklas Falk. Han er halvvejs gennem studiet til at blive lærer og er en af de mere end 1.000 mennesker, der får arbejde med rengøring via hjemmesiden Happy Helper.

Niklas Falk er godt tilfreds med de cirka 30 timers arbejde med rengøring af lejligheder på Amager og i København, han får via platformen hver måned. 

- Jobbet giver gode muligheder for fleksible arbejdstider. Eksempelvis kan jeg arbejde om formiddagen og så passe forelæsninger fra 13 til 17 om eftermiddagen, siger den 23-årige lærerstuderende. 

Løn er ok

Som nævnt i Avisen.dk kritiserer både arbejdsgivere og fagbevægelse, at lønnen hos Happy Helper ligger langt under overenskomsten for nyansatte rengøringsassistenter. Men Niklas Falk er godt tilfreds med de 120 kroner, han får i løn pr. time. 

- Det er en ok løn. Jeg har tidligere arbejdet på restauranter i København, og her var timelønnen på 90 til 100 kroner. Og det var oven i købet på skæve tidspunkter og med nogle chefer, der kunne finde på at behandle folk rigtigt dårligt, siger Niklas Falk.

Det bliver ofte kritiseret, at en del snyder i skat, når de sælger deres arbejdskraft via hjemmesider og apps. Men Niklas Falk laver ikke rengøring sort. 

- Jeg opgiver mine indtægter fra Happy Helper til Skat. De fleste kunder vil gerne have et håndværkerfradrag og skal til det formål have oplyst mit CPR-nummer. Så Skat får jo oplysninger om, at jeg har arbejdet, siger Niklas Falk.

Gnidningsfrit

Han beskriver det som nemt og gnidningsfrit at få opgaver via Happy Helper. 

- Jeg har ingen dårlige oplevelser haft med arbejde via Happy Helper. Ja, det skulle da lige være, at der nogle gange har været meget beskidt, når jeg er kommet ud til en lejlighed. Men det har jo ikke noget med Happy Helper at gøre, siger Niklas Falk. 

Kolleger har han ingen af i rengørings-jobbet. 

- Jeg har ikke kontakt til andre happy helpere, så det er ikke nogen speciel social arbejdsplads på den måde. Men det ved man jo allerede, når man begynder i jobbet, fortæller han.

Får gaver og chokolade 

Nogle af kunderne møder han, og det er en god oplevelse.  

- Kunderne er flinke. Nogle giver mig gaver til jul; nogle sætter chokolade frem eller laver kaffe til mig; og jeg er også blevet budt på øl. Det er jo mennesker, som er til at tale med, og som ved, at jeg gør mit arbejde ordentligt, forklarer han. 

Selve arbejdet med at støvsuge, vaske gulve og tørre støv af er ikke surt, mener han. 

- Rengøringsarbejde kan være hårdt og ulækkert. Men egentlig er det jo ret let, når man sætter noget musik i ørerne og så bare tager den derudaf, siger Niklas Falk. 

Sådan fungerer Happy Helper

Happy Helper er en hjemmeside, som formidler kontakt mellem primært privatpersoner, der gerne vil have gjort rent og så især unge, der gerne vil gøre rent.

Som forbruger kan kan man gå ind på www.happyhelper.dk og skrive, hvor mange kvadratmeter boligen er på, hvornår man gerne vil have gjort rent, og hvilket postnummer man bor i. Derefter vil man mange steder i landet få en række personer at vælge imellem, som man kan kontakte.

Den laveste pris man som forbruger kan få gjort rent for, ligger omkring 140 kroner pr. time, og man skal bestille mindst to og en halv times rengøring. Det er muligt at få håndværkerfradrag for rengøringen. 

Personerne, som gør rent via Happy Helper, sætter selv deres timepris. Ifølge en opgørelse foretaget af Avisen.dk ligger gennemsnittet omkring 133 kroner i timen. For hver time skal 'happy helperne' betale 5 kroner for en ansvars- og ulykkesforsikring. Så de har altså i gennemsnit 128 kroner i løn pr. time.

Kilde: Www.happyhelper.dk