Administration 

Nu skærer kommunerne hårdt i ældreplejen

Der bliver mindre tid til de ældre i kommunernes ældrepleje i de kommende år, viser rundspørge til kommunernes økonomiansvarlige.  (Foto: Asger Ladefoged, Scanpix)

Fyringer og dårligere service i kommunerne. Det er konsekvensen af de besparelser, regeringen fik trumfet igennem i kommuneaftalen i form af det såkaldte ’omprioriteringsbidrag’, viser rundspørge til landets kommuner.

Det bliver mindre sjovt at være ældre i 2016. Ny undersøgelse viser, at nedskæringer og serviceforringelser – ikke mindst på ældreområdet – er det, der skal få budgettet for næste år til at hænge sammen i en lang række kommuner.

Fire ud af ti kommuner forventer, at både antallet af ansatte og serviceniveauet vil falde i deres kommune i 2016.

Tallene fremgår af ny undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for fagforbundet FOA blandt økonomiansvarlige i landets kommuner. 84 af de 98 kommuner har svaret.

Dystre perspektiver

Kravet om besparelser er blevet nødvendigt, efter at regeringen fik trumfet det såkaldte omprioriteringsbidrag igennem i kommuneaftalen.

Konkret betyder det, at kommunerne skal aflevere én procent af deres budget – 2,4 milliarder kroner – til regeringen de næste fire år. De får 1,9 milliarder tilbage i 2016, men samme tilbagebetaling er der ingen garanti for i 2017, 2018 og 2019.

Aftalen vil gå bredt ud over kernevelfærden, fremgår det af undersøgelsen. Som topscoreren nævner 45 procent af kommunerne ’generelle besparelser/rammebesparelser’, når de skal pege på, hvor man vil se nedskæringerne i næste års budget.

Ren tilståelsessag

Den hektiske situation i kommunerne, der skal have næste års budgetter på plads før 15. oktober, er en ren tilståelsessag for regeringspartiet Venstre. Det mener Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht.

- Venstre sagde jo i valgkampen, at man sagtens kunne lave velfærd med nulvækst. Så det her er et klart ’Velkommen til virkeligheden!’. Nu ser vi konsekvenserne af deres politik, og det er helt tydeligt, hvilken vej vinden blæser og hesten sparker. Det er nedad, siger han.

Som supplement til Epinions undersøgelse har FOA udarbejdet en stikprøve blandt spareforslag, som 20 kommuner i øjeblikket arbejder med i forbindelse med budgetterne for 2016. Af dem fremgår det, at det ikke mindst er de ældre, der kommer til at holde for.

Samtlige kommuner foreslår rammebesparelser, serviceforringelser eller effektiviseringer på ældreområdet.

Mindre rent og færre bad

I den mere konkrete afdeling foreslår en fjerdedel af kommunerne, at de ældre skal have mindre rengøring og/eller sjældnere bad. Greve Kommune vil beskære længden af hjemmeplejens besøg hos de ældre med en fjerdedel, og en kommune som Jammerbugt vil skære lønbudgettet for ældreområdet med to procent.

I fire ud af ti kommuner i stikprøven er der forslag om ændringer i strukturen på ældre- og sundhedsområdet. Det er primært plejehjemspladser eller hele pleje- og aktivitetscentre, der foreslås nedlagt.

Også daginstitutioner og dagplejen samt klubber og SFO kommer til at holde for i den kommunale sparerunde.

Dårligt arbejde!

René Christensen, finansordfører for DF, forstår ikke, hvordan Kommunernes Landsforenings (KL) formand, Martin Damm (V), har fået mandat til at indgå kommuneaftalen med regeringen, når kommunerne nu forudser så alvorlige konsekvenser af den.

- Jeg håber, KL fremover forvalter deres mandat bedre, end de har gjort denne gang. Vi har været med til at godkende aftalen i Folketinget, men det er sket i respekt for det kommunale selvstyre - mere ligger der ikke i det. Og hvis jeg sad i en kommune, ville jeg være meget opmærksom på, hvad KL går til forhandling med fremover, siger han.

Ældremilliarden er væk

René Christensen er stærkt utilfreds med, at kommuneaftalen oven i det hele afskaffer ældremilliarden, som den har været hidtil.

Det er en milliard kroner, som siden 2013 er blevet fordelt efter antallet af ældre over 65 år i hver kommune, og hvis formål er at give kommunerne mulighed for at løfte kvaliteten af ældreplejen. Nu fordeles pengene til kommuner over bloktilskuddet og er ikke længere øremærket ældreplejen.

Gode initiativer går tabt

- Mange kommuner, særlig i provinsen, har forholdsvis mange ældre og mister penge, fordi pengene nu ikke længere fordeles efter, hvor mange ældre den enkelte kommune har. I rigtig mange kommuner må gode tiltag, der er blevet til på grund af ældremilliarden, derfor nu rulles tilbage.

Ifølge FOA’s stikprøve sker det blandt andet i Vordingborg, der sparer 6,3 millioner kroner på projekter, der var øremærket undrer ældremilliarden.

DF går derfor til finanslovsforhandlinger med en ’ægte’ ældremilliard højt på listen over det, partiet gerne vil opnå. Men ultimativt er kravet ikke. Den slags skal man ifølge René Christensen passe på med.

Kommer pengene tilbage til kommunerne?

Socialdemokraterne håber også at få mulighed for at rette op på de truende forringelser af kernevelfærden i en finanslovsaftale. Der er stadig den halve milliard kroner, som regeringen har tilbageholdt af de penge, som kommunerne skulle have brugt næste år. Og dem vil Benny Engelbrecht gerne have indflydelse på.

- Det er jo i finansloven, vi skal tage stilling til, om pengene skal tilbage til kommunerne eller bruges til noget helt andet. Det bliver ikke med vores støtte, at de bruges til topskattelettelser eller, hvad regeringen ellers kan finde på. Vi vil bruge dem på velfærd til børn og ældre, siger finansordføreren.

V: Vent på finanslovforslaget

Sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann fra regeringspartiet Venstre vil ikke løfte sløret for, hvordan partiet har tænkt sig at bruge den halve milliard.

- Vi kommer med vores finanslovforslag om ganske kort tid, og så bliver der jo en forhandling, hvor alle er velkomne ved bordet, siger hun.

Generelt bryder hun sig ikke om beskyldninger for at være skyld i forringelser på ældreområdet.

- Jeg forstår godt de kommuner, som er bekymret i forhold til de ældre og de udfordringer, de giver. Derfor har vi også taget flere initiativer. Vi har sammen med KL og Danske Regioner taget initiativ til at lave en plan for det nære sundhedsvæsen, som også rummer hele ældregruppen. Og på samme måde en handlingsplan for, hvordan vi håndterer de mange ældre, som får demens, siger Jane Heitmann.

Pest eller kolera

KL’s formand, Martin Damm (V), har tidligere lagt afstand til omprioriteringsbidraget.

”Omprioriteringsbidraget var en klokkeklar præmis, hvis vi skulle forhandle med regeringen. Så jeg vil gerne slå fast, at omprioriteringsbidraget er og bliver regeringens ansvar. Vi har ikke blåstemplet det. Bestyrelsen stod over for valget mellem pest eller kolera i sommer."

Sådan orienterede han ifølge KL’s hjemmeside landets borgmestre, da han i begyndelsen af september mødtes med dem for at drøfte kommunernes kommende budgetlægning.

Hvordan den forløber og de problemer, kommunerne har med at få tingene til at hænge sammen, har han ikke lyst til at kommentere over for Avisen.dk.

- Der er stadig en lille måned til, at de endelige budgetter for 2016 vedtages i kommunerne, og budgetforhandlingerne er i fuld gang landet over. Det er derfor alt for tidligt at sige noget om, hvordan tallene ender, meddeler han i en mail.

En stribe af brudte løfter

Dennis Kristensen, formand for FOA, som organiserer sosu’erne i ældreplejen, er fortørnet over det politiske billede, der tegner sig.

- Vi har lige oplevet en valgkamp, hvor alle var enige om, at der skulle sættes flere ressourcer ind på kernevelfærd. Og det første der sker er, at regeringen går ud med et omprioriteringsbidrag, som ingen på forhånd havde hørt om. Nu skal kommuner skære dybt i 2016 og endnu engang ud og fortælle borgerne, at de sætter serviceniveauet ned. Det får valgkampen til at fremstå som en stribe af brudte løfter, mener han.

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser