Ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus er begge på kontanthjælp og derfor blandt de danskere, som mister allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel.
Når udbetalingsdagen rammer i næste uge, er det nemlig kun Carina Rauff Martinus, som får udbetalt sin kontanthjælp. Hun får udbetalt 8.200 kroner. Jesper får derimod udbetalt 0 kroner - han plejer at få udbetalt 7.900 kroner.
- Vi skal fremover leve en hel måned for min kontanthjælp alene. Det rammer os helt vildt hårdt. Ikke kun økonomisk - det er også enormt svært psykisk, siger Carina Rauff Martinus.
Kontanthjælpsloftet alene sløjfer hele Carina og Jespers månedlige boligstøtte på 490 kroner. Men det er 225-timers reglen, som for alvor får betydning for deres økonomi, fordi de er gift og derfor ifølge reglerne skal forsørge hinanden.
Carina Rauff Martinus er undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober, for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.
Både Carina og Jesper Rauff Martinus var overbeviste om, at Jesper Rauff Martinus havde indsamlet de 113 timer før skæringsdagen, men da de fik besked fra kommunen, var ikke alle hans timer blevet godkendt.
Det betyder, at Jesper Rauff Martinus mister hele sin kontanthjælp indtil han har optjent 225 timers arbejde. Indtil da skal ægteparret derfor leve for Carina Rauff Martinus kontanthjælp alene.
UDVID
Har søgt op til fem job hver eneste dag
Carina Rauff Martinus er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.
Siden i sommers har Jesper Rauff Martinus derfor søgt mellem ét og fem job hver dag. Det lykkedes ham at få småjobs som lagerarbejder, chauffør og opvasker.
Problemet var bare, at de 40 af de 113 timer blev brugt på at gå med aviser. Da det blev den 1. oktober, fik parret at vide af kommunen, at de ikke ville lade alle de 40 timers arbejde tælle med.
Kommunen forklarede, at de udregner timerne for budarbejde på en anden måde end ved andet arbejde. Det betød, at de kun ville lade 20 ud af de 40 timer tælle med.
- Begrundelsen lød, at “et avisbud bare kan trække tiden ud, hvis han har lyst til det”, siger Carina Rauff Martinus og uddyber:
- Da vi fik det at vide som begrundelse for, at vi ville miste hele Jespers kontanthjælp, blev vi fuldstændig knust. Jeg fik et svimmelhedsanfald og var nødt til at lægge mig ned. Mine stemmer i hovedet blev fuldstændig uregerlige, og jeg var faktisk tæt på at blive indlagt, siger hun.
1.200 kroner at leve for
Indtil nu har ægteparret levet for Carina Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 8.400 kroner og Jesper Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 7.900 kroner. De betaler 7.000 kroner i husleje for deres lejlighed i Spjald lidt uden for Ringkøbing.
Den udgift kommer til at sluge stort set hele deres rådighedsbeløb fra næste måned. Tilbage har de 1.200 kroner til alle andre udgifter.
- Vi er virkelig nødt til at prioritere, hvilke regninger som skal betales, og hvad vi må undvære. Vi har valgt at prioritere at betale huslejen, men må så skære i alle andre udgifter, siger Carina Rauff Martinus.
Det har blandt andet betydet, at Carina Rauff Martinus er begyndt at skralde for at få madbudgettet til at hænge sammen.
- Vi har ikke råd til mad, hvis vi skal købe det hele. Hvis jeg skralder, kan vi nøjes med at købe det mest nødvendige, siger Carina Rauff Martinus.
Det betyder, at Carina og Jesper Rauff Martinus er blevet afhængig af hjælp fra andre. De har blandt andet henvendt sig til Næsterhjælperne, som er en gruppe for alle, der er ramt af reformer eller som ønsker at give en hånd til mennesker, der er ramt af reformer.
- Jeg har været nødt til at gå til Næstehjælperne for at få en vinterjakke. Min egen var gået i stykker, så jeg frøs allerede, da vi havde den første dag med blæsevejr, siger Carina Rauff Martinus.
Føler sig som lus mellem to negle
Carina og Jesper Rauff Martinus er meget taknemmelige for, at der findes hjælpegrupper som for eksempel Næstehjælperne, hvor de bliver mødt med forståelse.
- Men det er virkelig forfærdeligt, at vi er nødt til på den måde at bede om hjælp hos andre og håbe på, at de vil donere ting til os, siger Carina Rauff Martinus.
Hun føler ikke, at hun selv og hendes mand bliver accepteret af samfundet, fordi de på grund af sygdom ikke kan arbejde på lige fod med andre.
- Det får os til at føle os som lus mellem to negle, som lige så langsomt bliver mere og mere kvast, siger Carina Rauff Martinus.
Dyre medicinudgifter
Hver måned løber Carina Rauff Martinus' medicinudgifter op på mellem 1.000 og 1.500 kroner. En pris som ægteparret ikke har mulighed for at betale, når deres indkomst fra næste måned alene består af hendes kontanthjælp.
- Mine svigerforældre ved, hvor svært det bliver for os at få det hele til at hænge sammen, så de har sagt, at de gerne vil hjælpe med at betale min medicin, siger Carina Rauff Martinus.
Carina Rauff Martinus' mor er også begyndt at tage ekstra vagter på det plejehjem, som hun arbejder på for at kunne hjælpe dem økonomisk. Det gør hun på trods af, at hun selv har problemer med dårlige fødder.
Carina og Jesper Rauff Martinus har også valgt, at det kun er Carina, som har en telefon samt at gå fra en mellem tv-pakke til en lille tv-pakke. Julen bliver der heller ikke råd til i år.
Drømmer om fleksjob
Carina Rauff Martinus er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper Rauff Martinus er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge to været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.
Siden da har Jesper søgt de job, som han har kunne komme i nærheden af. Men med en let retardering, som gør det svært for ham at koncentrere sig om flere opgaver på en gang, en varig rygskade og ordblindhed, har han ikke kunne søge hvilket som helst job.
- Det bliver nødt til at være et job, hvor arbejdsopgaverne er begrænsede, men dem vrimler det altså ikke med her i yderområdet af landet, siger Carina Rauff Martinus.
Hun har siden, at hun kom på kontanthjælp, været i gang med at få afklaret og testet sin arbejdsevne. Hun håber på, at hun snart kan blive godkendt til at komme på ressourceforløb, som i sidste ende kan føre til et fleksjob.
Hvis Carina Rauff Martinus kommer på ressourceforløb, vil Jesper Rauff Martinus kunne få sin kontanthjælp igen, da reglen om gensidig forsørgerpligt ikke gælder, når man er i ressourceforløb. Det kan dog godt have lange udsigter, før et eventuelt ressourceforløb bliver til virkelighed. Derfor kæmper Jesper Rauff Martinus videre for at få optjent de 225 timer på ny.
- Han klør virkelig på, og jeg forsøger så godt jeg kan at hjælpe med at finde jobs. Men det er enormt angstpræget at leve så usikkert økonomisk. Det hjælper i hvert fald ikke på, hvordan jeg har det rent psykisk, hvor mine stemmer i hovedet bare er blevet mere og mere dominerende, siger Carina Rauff Martinus.