Administration 

Ægtepar mister hel kontanthjælp: Har ikke råd til mad og tøj

Carina og Jesper Rauff Martinus mister hele deres ene kontanthjælp som konsekvens af 225-timers reglen. (Foto: Privatfoto: Carina Rauff Martinus)

Carina og Jesper Rauff Martinus mister som par hele den ene kontanthjælp, fordi de bliver ramt af 225-timers reglen.

Ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus er begge på kontanthjælp og derfor blandt de danskere, som mister allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel.

Når udbetalingsdagen rammer i næste uge, er det nemlig kun Carina Rauff Martinus, som får udbetalt sin kontanthjælp. Hun får udbetalt 8.200 kroner. Jesper får derimod udbetalt 0 kroner - han plejer at få udbetalt 7.900 kroner. 

- Vi skal fremover leve en hel måned for min kontanthjælp alene. Det rammer os helt vildt hårdt. Ikke kun økonomisk - det er også enormt svært psykisk, siger Carina Rauff Martinus.

Sådan bliver Carina og Jesper ramt af 225-timers reglen:

Kontanthjælpsloftet alene sløjfer hele Carina og Jespers månedlige boligstøtte på 490 kroner. Men det er 225-timers reglen, som for alvor får betydning for deres økonomi, fordi de er gift og derfor ifølge reglerne skal forsørge hinanden. 

Carina Rauff Martinus er undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober, for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Både Carina og Jesper Rauff Martinus var overbeviste om, at Jesper Rauff Martinus havde indsamlet de 113 timer før skæringsdagen, men da de fik besked fra kommunen, var ikke alle hans timer blevet godkendt.

Det betyder, at Jesper Rauff Martinus mister hele sin kontanthjælp indtil han har optjent 225 timers arbejde. Indtil da skal ægteparret derfor leve for Carina Rauff Martinus kontanthjælp alene. 

UDVID

Har søgt op til fem job hver eneste dag

Carina Rauff Martinus er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Siden i sommers har Jesper Rauff Martinus derfor søgt mellem ét og fem job hver dag. Det lykkedes ham at få småjobs som lagerarbejder, chauffør og opvasker.

Problemet var bare, at de 40 af de 113 timer blev brugt på at gå med aviser. Da det blev den 1. oktober, fik parret at vide af kommunen, at de ikke ville lade alle de 40 timers arbejde tælle med. 

Kommunen forklarede, at de udregner timerne for budarbejde på en anden måde end ved andet arbejde. Det betød, at de kun ville lade 20 ud af de 40 timer tælle med. 

- Begrundelsen lød, at “et avisbud bare kan trække tiden ud, hvis han har lyst til det”, siger Carina Rauff Martinus og uddyber:

- Da vi fik det at vide som begrundelse for, at vi ville miste hele Jespers kontanthjælp, blev vi fuldstændig knust. Jeg fik et svimmelhedsanfald og var nødt til at lægge mig ned. Mine stemmer i hovedet blev fuldstændig uregerlige, og jeg var faktisk tæt på at blive indlagt, siger hun.

1.200 kroner at leve for

Indtil nu har ægteparret levet for Carina Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 8.400 kroner og Jesper Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 7.900 kroner. De betaler 7.000 kroner i husleje for deres lejlighed i Spjald lidt uden for Ringkøbing.

Den udgift kommer til at sluge stort set hele deres rådighedsbeløb fra næste måned. Tilbage har de 1.200 kroner til alle andre udgifter.

- Vi er virkelig nødt til at prioritere, hvilke regninger som skal betales, og hvad vi må undvære. Vi har valgt at prioritere at betale huslejen, men må så skære i alle andre udgifter, siger Carina Rauff Martinus.

Det har blandt andet betydet, at Carina Rauff Martinus er begyndt at skralde for at få madbudgettet til at hænge sammen. 

- Vi har ikke råd til mad, hvis vi skal købe det hele. Hvis jeg skralder, kan vi nøjes med at købe det mest nødvendige, siger Carina Rauff Martinus.

Det betyder, at Carina og Jesper Rauff Martinus er blevet afhængig af hjælp fra andre. De har blandt andet henvendt sig til Næsterhjælperne, som er en gruppe for alle, der er ramt af reformer eller som ønsker at give en hånd til mennesker, der er ramt af reformer.

- Jeg har været nødt til at gå til Næstehjælperne for at få en vinterjakke. Min egen var gået i stykker, så jeg frøs allerede, da vi havde den første dag med blæsevejr, siger Carina Rauff Martinus.

Føler sig som lus mellem to negle

Carina og Jesper Rauff Martinus er meget taknemmelige for, at der findes hjælpegrupper som for eksempel Næstehjælperne, hvor de bliver mødt med forståelse.

- Men det er virkelig forfærdeligt, at vi er nødt til på den måde at bede om hjælp hos andre og håbe på, at de vil donere ting til os, siger Carina Rauff Martinus.

Hun føler ikke, at hun selv og hendes mand bliver accepteret af samfundet, fordi de på grund af sygdom ikke kan arbejde på lige fod med andre.

- Det får os til at føle os som lus mellem to negle, som lige så langsomt bliver mere og mere kvast, siger Carina Rauff Martinus.

Dyre medicinudgifter

Hver måned løber Carina Rauff Martinus' medicinudgifter op på mellem 1.000 og 1.500 kroner. En pris som ægteparret ikke har mulighed for at betale, når deres indkomst fra næste måned alene består af hendes kontanthjælp.

- Mine svigerforældre ved, hvor svært det bliver for os at få det hele til at hænge sammen, så de har sagt, at de gerne vil hjælpe med at betale min medicin, siger Carina Rauff Martinus.

Carina Rauff Martinus' mor er også begyndt at tage ekstra vagter på det plejehjem, som hun arbejder på for at kunne hjælpe dem økonomisk. Det gør hun på trods af, at hun selv har problemer med dårlige fødder.

Carina og Jesper Rauff Martinus har også valgt, at det kun er Carina, som har en telefon samt at gå fra en mellem tv-pakke til en lille tv-pakke. Julen bliver der heller ikke råd til i år.

Drømmer om fleksjob

Carina Rauff Martinus er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper Rauff Martinus er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge to været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.

Siden da har Jesper søgt de job, som han har kunne komme i nærheden af. Men med en let retardering, som gør det svært for ham at koncentrere sig om flere opgaver på en gang, en varig rygskade og ordblindhed, har han ikke kunne søge hvilket som helst job. 

- Det bliver nødt til at være et job, hvor arbejdsopgaverne er begrænsede, men dem vrimler det altså ikke med her i yderområdet af landet, siger Carina Rauff Martinus.

Hun har siden, at hun kom på kontanthjælp, været i gang med at få afklaret og testet sin arbejdsevne. Hun håber på, at hun snart kan blive godkendt til at komme på ressourceforløb, som i sidste ende kan føre til et fleksjob.

Hvis Carina Rauff Martinus kommer på ressourceforløb, vil Jesper Rauff Martinus kunne få sin kontanthjælp igen, da reglen om gensidig forsørgerpligt ikke gælder, når man er i ressourceforløb. Det kan dog godt have lange udsigter, før et eventuelt ressourceforløb bliver til virkelighed. Derfor kæmper Jesper Rauff Martinus videre for at få optjent de 225 timer på ny.

- Han klør virkelig på, og jeg forsøger så godt jeg kan at hjælpe med at finde jobs. Men det er enormt angstpræget at leve så usikkert økonomisk. Det hjælper i hvert fald ikke på, hvordan jeg har det rent psykisk, hvor mine stemmer i hovedet bare er blevet mere og mere dominerende, siger Carina Rauff Martinus.

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv