Grunwald: Eliten har svigtet det almindelige menneske - nu hævner det sig
Morten Grunwald er ikke politisk engageret. Alligevel synes han, at eliten ikke har formået at få alle med. Og det bliver de straffet for nu, siger han. (Foto: Foto: Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)
Selvom Morten Grunwald ikke er typen, der bekymrer sig, så kan han godt undre sig over, hvorfor eliten har været så selvoptaget.

Det kan ikke mærkes på manden, at han har rundet de 82 år. Ikke nok med at han stadig står knivskarpt, så er Morten Grunwald fuld af livsappetit og knokler løs med det, han har levet og åndet for hele sit liv, nemlig teateret.

- Jeg vågner som regel afspændt. Som et rovdyr, der er klar til at gå på jagt. Mentalt har jeg samme energi, som da jeg var 30 år. Men rent fysisk bliver der ikke danset så meget på bordene i Koldinghus, siger han.

For manden, der udgjorde en del af Danmarks mest højtelskede trio Olsen-banden i 30 år, har der aldrig været tid til at være politisk engageret. Men alligevel ser han sit arbejde, der har fyldt hele hans liv siden første dag på teaterskolen, som et politisk fodaftryk.

- Jeg er så eksklusiv, at jeg er mest optaget af mit arbejde. Men dermed er man også politisk. For hvis man passer sit job i samfundet, så er man med til at gøre samfundet værd at leve i. Og det er jo det, det handler om.

Eliten har ikke fået alle med

På trods af han ikke har tid til at engagere sig så meget i politik, så følger han med i den udvikling, der er i samfundet. Og det, der falder ham mest i øjnene, er den måde, som samfundets øverste lag har opført sig på.

- Eliten har været optaget af deres egne ideer og fremskridt og ikke formået at få alle med. På den måde har eliten svigtet det almindelige menneske, og det har hævnet sig nu, mener Morten Grunwald.

Han kan godt forstå, at befolkningen er ramt af politikerlede, og at der af den grund er mange, der har vendt ryggen til etablissementet og søgt tilflugt hos yderfløjene.

- Nu har hr. menigmand rykket ud og gået til stemmeboksen og stemt nogle rabiate personer ind, som kan give eliten et los et vis sted. Og det kan jeg på en måde godt forstå. Det er et wake up call, siger han.

Biografi

Morten Grunwald er 82 år og bor i Skodsborg, Sjælland.

Han blev færdig på Odenses Teaterskole og Det Kongelige Teaters elevskole i 1960

Allerede i 1961 medvirkede han i sin første film Løgn og Levebrøl 

Siden har han haft travlt som både skuespiller og instruktør med film og teater og er især kendt for sin rolle i Olsen Banden-filmene som Benny Frandsen og senest i Bille Augusts film Stille Hjerte

Fra 1971 til 1998 var han også teaterchef. Først på Bristol Music Centers Theater og siden på Betty Nansen og Østre Gasværk.

Han har siden 1965 levet med kæresten og skuespillerinden Lily Weilding, som han blev gift med i 1980. Sammen har de datteren Tanja og to døtre fra Lilys tidligere ægteskab.

Han har også fire børnebørn og to oldebørn.

Morten Grunwald var medstifter af den borgerligt-liberale tænketank Cepos i 2004

Lige nu har han travlt med prøver til en Beckett-forestilling på Østre Gasværk, der har premiere i starten af 2017.

 

UDVID

Tilhører ikke noget parti

Selv siger skuespilleren, at han ikke tilhører noget parti. Og det er på trods af, at han var med til at starte den magtfulde borgerlig-liberale tænketank Cepos. 

- Når jeg har været med i stiftelsen af Cepos, så var det fordi en god ven opfordrede mig til at støtte det. Jeg brændte ikke selv for, at der skulle skabes en konservativ tænketank. Jeg tilhører ikke selv noget parti og synes, at der er mange fornuftige politikere, både blandt de konservative, Venstre og socialdemokraterne, siger Morten Grunwald.

Men selvom han ikke har kastet sin loyalitet på et bestemt parti, så tager han afstand fra politikere, der udnytter almindelige menneskers frustration over eliten til selv at blive valgt. Til dem regner han USA's kommende præsident Donald Trump.

- Amerika har fået en slagter som ny præsident. Han er jo alt andet end umiddelbar sympatisk. Hans holdninger og fremtoning er ikke spor tillidsvækkende. Og det er noget nyt, der hører til tiden, hvor den brede masse rejser sig og tager magten, siger han.

"Politiken er blevet en ren tabloid avis"

I hans øjne bærer medierne en stor del af skylden. For selvom vi har det ret godt her i Danmark, så tager pressen kun negative sager op, og det giver et fordrejet billede af virkeligheden, mener han.

- Der kan altid være situationer, hvor folk ikke bliver behandlet godt nok, og det er pressen altid meget optaget af. Det er gode historier. Mange synes det er fantastisk fjernsyn, når sådan en gammelfar fortæller om, hvordan han er blevet misrøgtet, siger Morten Grunwald.

Og medierne er ikke kun skyldige i at fremhæve de forargende historier. Ifølge kunstneren Morten Grunwald har medierne også ladt nichekulturen i stikken for i stedet kun at fokusere på det mainstream, der tiltaler flest muligt.

- Aviserne kæmper jo for at overleve. Min avis Politiken er blevet en ren tabloid avis. Den er blevet så kulørt og popsøgende. Den spekulerer mere i rockmusik end litteratur og teater, fordi de håber på at få nogle unge læsere. De kæmper for at holde avisen i live. Men det ligner mest af alt en døende kunstart, siger han.

via Listen To News