Hvis du i næste uge møder en murer, snedker eller anden håndværker i arbejde, kan det være, at han eller hun er i færd med at gøre en forskel for udsatte børn og unge i Danmark.
Fra på mandag bruger håndværkere over hele landet nemlig musklerne til fordel for den nye kampagne "En hjælpende hånd", som er arrangeret af Ungdommens Røde Kors.
- Håndværkerne donerer et dagsværk, altså en dags løn, til vores arbejde for udsatte børn og unge, fortæller kampagnekoordinator Sidsel Nybo Andersen fra Ungdommens Røde Kors til Avisen.dk.
Betyder alverden
Det er første år, kampagnen løber af stablen, og i starten af denne uge havde omkring 100 små håndværkerfirmaer meldt sig til. Konkret donerer hver håndværker 2.500 kroner, så hendes eller hans indtægt for en dags arbejde i stedet går til aktiviteter for fattige og udsatte børn og unge.
- Det er eksempelvis børn, hvis forældre ikke selv har råd til at holde ferie, eller børn på kvindekrisecentre, som er flygtet med deres mor fra vold i hjemmet. De 2.500 kroner svarer for eksempel til et års lektiehjælp eller en uges ferielejr. Det betyder alverden for børnene, siger Sidsel Nybo Andersen.
Hjælpen bliver givet til et projekt i håndværkernes lokalområde, så de kan se, at de gør en konkret forskel.
Lokal forskel
Et af de firmaer, der har meldt sig til kampagnen, er Cortes og Nielsens Blik & VVS i Odense.
Firmaet betaler, hvad der svarer til en svends arbejde en dag. Han får altså stadig sin løn, mens firmaet donerer indtægten fra kunden.
- Vi plejer normalt ikke at gøre os så meget i velgørenhed, men det betyder utrolig meget, at man kan se lokalt, at man gør en forskel. Altså, at man hjælper nogle børn og unge, som man kan støde på i sin egen hverdag, fortæller firmaets ejer Claus Nielsen.
Hos brancheforeningen Håndværksrådet tager administrerende direktør Ane Buch godt imod initiativet.
- Det er en sjov og utraditionel måde at få virksomhederne til at støtte et godt formål. Især det med, at man kan gøre en forskel i sit eget lokalområde, er jeg sikker på, tiltaler mange, siger hun til Avisen.dk.
Der er ifølge FN's børneagentur UNICEF 40.000 fattige børn i Danmark.
De lever i det, der hedder relativ fattigdom. Det betyder, at deres forældre tjener mindre end halvdelen af det, danskerne tjener i gennemsnit. I de familier er der for eksempel ikke råd til, at børnene kan gå til sport i fritiden, holde børnefødselsdag eller komme på ferie. Det kan få børnene til at føle sig udenfor og give ar senere i livet.
I løbet af i år har kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen øget fattigdommen blandt børn betydeligt.
De seneste tal viser, at der lever 43.500 børn under 18 år i de familier, der bliver trukket i ydelse som konsekvens af kontanthjælpsloftet.