Et nyt danskledet studie har vakt debat blandt forskere, som verden over beskæftiger sig med støv i rummet.
Studiet går nemlig stik imod den gængse forskning med sin påstand om, at støvet i vores solsystem kommer fra Mars – en påstand, som vækker både kritik og skepsis blandt flere internationale forskere i rumstøv. Det skriver Videnskab.dk.
En af skeptikerne er guitaristen fra det verdensberømte band Queen, Brian May, som fortæller til Videnskab.dk, at han ikke mener, at det danske studie "seriøst udfordrer" gængse teorier om støv i rummet.
Og hvorfor er det så relevant, hvad en legendarisk rockmusiker mener om støv i rummet, tænker du måske?
Fordi Brian May har skrevet ph.d. om lige netop den slags støv, som det kontroversielle, danske støvstudie beskæftiger sig med.
- Vi har i virkeligheden bevæget os ind på Brian Mays forskningsområde. Han siger, at støvet kommer fra asteroidebæltet, men vi siger i stedet, at det kommer fra Mars, påpeger Anja C. Andersen, som er professor i astrofysik ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og medforfatter på det nye støvstudie, til Videnskab.dk.
Da Brian May var med til at grundlægge bandet Queen i 1971, var han samtidig i gang med en ph.d. i astrofysik ved Imperial College London.
May studerede støv i vores solsystem. Mere præcist var han interesseret i støvet, som giver anledning til det såkaldte zodiakallys – et helt særligt lysfænomen, som kan ses på himlen lige før daggry eller lige efter solnedgang.
Først i 2007 kunne Brian May sætte sidste punktum i sin 256 sider lange ph.d.-afhandling med titlen ’A SURVEY OF RADIAL VELOCITIES in the ZODIACAL DUST CLOUD’.
I afhandlingen referer May flere gange til, at de såkaldte "zodiakale støvbånd" stammer fra asteroider, ligesom en række andre forskere før ham har gjort.
Men i sidste uge kom et kontroversielt danskledet studie på banen, som går imod ideen om, at støvet kommer fra asteroider. Modsat Brian May og andre forskere foreslår studiet, som er ledet af professor John Leif Jørgensen fra DTU Space, at de zodiakale støvbånd i stedet kommer fra Mars.
Men for rocklegenden og astrofysikeren Brian May virker de danske data og den nye Mars-teori ikke overbevisende, fortæller han i en kort, skriftlig kommentar til Videnskab.dk:
- Disse data fra Juno (rumsonden, der har foretaget de nye målinger, red.) udfordrer ikke seriøst hypotesen om, at den detaljerede struktur i zodiakallyset, som ses fra Jorden, skyldes kollisioner mellem medlemmer af bestemte asteroidefamilier i Asteroidebæltet, skriver Brian May i sin email til Videnskab.dk.
Han påpeger, at han dermed deler holdning med sin ph.d.-vejleder Michael Rowan-Robinson og "de fleste andre zodiakallys-forskere".
Ifølge Michael Rowan-Robinson selv mangler der væsentlige informationer i det danskledede studie, fortæller han til Videnskab.dk.
- De giver heller ikke nogen overbevisende forklaring på, hvordan støv bliver genereret indenfor Mars’ bane, skriver Michael Rowan Robinson i en email.
Sidstnævnte kritikpunkt er de danske forskere da også helt åbne om; de har indtil videre ingen forklaring på, hvordan støvet kan blive løftet væk fra Mars og ud i rummet.
Omvendt mener de danske forskere, at de har stærke kort på hånden med deres studie, fordi de – modsat mange andre studier – bygger deres Mars-forslag på målinger frem for teori og modeller.
- Brian Mays ph.d. har en masse skønne modeller, som forklarer, hvordan støvet kommer fra asteroidebæltet. Men det stemmer ikke overens med de observationer, som Juno har lavet. Og Junos data er unikke, for det er første gang, man har målinger lavet på stedet frem for observationer fra Jorden, siger Anja C. Andersen.
Vi må formentlig vente, til næste mission flyver ud og laver støvmålinger omkring Mars, før vi kan få afgjort striden om zodiakallysets ophav
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.