Professor: Resultat i Catalonien er en polarisering
Løsrivelsespartierne får flertal i det catalanske parlament. Foto: Javier Soriano/arkiv/AFP
Et radikalt spanskvenligt parti står til at blive størst, men separatisternes blok får absolut flertal.

Resultatet af torsdagens regionalvalg i den spanske region Catalonien viser, at parlamentet vil stå endnu mere splittet end før i forhold til løsrivelse fra Spanien.

Det mener Hans Lauge Hansen, professor i spansk ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

- Der sker en polarisering og radikalisering i forhold til spørgsmålet om national selvstændighed, hvor partiet Ciudadanos står til at blive den helt store vinder.

- De har næsten været mere radikale end centralregeringen i forhold til at aktivere paragraf 155, siger han.

Med paragraf 155 henviser han til situationen, hvor den spanske centralmagt afsatte den daværende catalanske selvstyreregering.

Ciudadanos, der støtter unionen med Spanien, går hele 12 mandater frem i forhold til det seneste regionalvalg i 2015.

Men det næststørste parti i det regionale parlament bliver den tidligere præsident Carles Puigdemonts parti. Sammen med to andre separatistpartier sætter de sig på 70 af parlamentets 135 pladser og får dermed absolut flertal.

De to fløje er defineret af spørgsmålet om catalansk national selvstændighed.

- Det er to relativt umage blokke. Partierne, der ønsker selvstændighed, består at det borgerlige neoliberale parti, Junts Per Catalunya, med Carles Puigdemont i spidsen.

- Derudover er der det venstresnoede, nationalistiske parti ERC, der, stort set siden oprettelsen i 30'rne har haft national selvstændighed som deres hovedpunkt.

- Endeligt er der det lille antikapitalistiske, venstrefløjsparti CUP. De tre partier har intet andet til fælles end løsrivelse af Catalonien af Spanien, siger Hans Lauge Hansen.

På den anden side er de såkaldte konstitutionalister, der mener, at man bør følge forfatningen.

- Det er også en ret umage samling. Der er også et borgerligt parti, der hedder Ciudadanos. De har oplevet stor opbakning på national plan og er det ene af de partier, der ønsker, at Catalonien fortsat skal være en del af Spanien.

- Så er der socialistpartiet PSC, der har siddet på regeringsmagten i Spanien af flere omgange.

- Så er der det borgerlige parti Partido Popular, der sidder på centralregeringsmagten, og de står næsten til at blive udslettet ved dette valg, siger Hans Lauge Hansen.

/ritzau/