Producenter: Læger skal brokke sig mere
Medicoindustrien mener, at læger skal blive bedre til at indberette fejl i nyt medicinsk udstyr.

Når nye hofteimplantater, pacemakere eller underlivsnet tages i brug af danske læger, skal lægerne huske at råbe op, hvis noget ikke fungerer, som det skal.

I kølvandet på kritikken af netop underlivsnet, der er blevet brugt på flere kvinder med underlivsproblemer, retter direktør i Medicoindustrien Peter Huntley nu fokus mod lægerne, skriver Dagens Medicin.

Peter Huntley kalder på en stramning i flere dele af godkendelsen og brugen af nyt medico-udstyr, og her spiller lægerne en nøglerolle, mener han.

- Ud over en bedre godkendelse af produkterne kan vi ikke følge produkterne på markedet, medmindre lægerne indberetter, at noget er galt, siger han til Dagens Medicin.

- Rygraden i systemet er, at lægerne troværdigt giver os hurtig viden om produkter med fejl. Men vi har konstateret i flere sager, at lægerne ikke indberetter, siger Peter Huntley.

Han mener, det bør have konsekvens, hvis lægerne ikke indberetter fejl. Hvilken konsekvens vil han dog ikke tage stilling til.

I løbet af det seneste halve år har der været adskillige sager om fejl i medico-udstyr. Ud over sagen om underlivsnet har der været sager om hofteimplantater og brystimplantater.

Oveni en øget indsats fra lægerne konstaterer Peter Huntley også, at noget er gået galt i godkendelse af produkterne.

70 organer i hele EU kan godkende nyt udstyr, og det er ifølge direktøren ikke hensigtsmæssigt.

- Vi mener, at godkendelserne er af alt for svingende kvalitet, og det skal EU-Kommissionen stramme op på, siger han.

/ritzau/