Polens regering afventer atombombe fra Bruxelles onsdag
Polen venter, at EU-Kommissionen på onsdag vil indlede artikel 7-sag mod Plen. "Fra start til slut i sådan en uretfærdig proces vil vi naturligvis tale med vores partnere", siger Polens premierminister, Mateus Morawiecki, før EU-topmøde torsdag. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
EU-traktatens artikel 7 kommer i spil på onsdag, siger Polens premierminister, som gør klar til alliancesnak.

Polens regering venter, at EU-Kommissionen onsdag 20. december vil indlede en historisk artikel 7-sag mod Polen.

EU-traktatens artikel 7, der kan føre til fratagelse af et medlemslands stemmeret i EU's ministerråd, kendes også som "atombomben" - et skræmmemiddel, man ikke ønsker anvendt.

Men den polske regerings retsreformer, som ifølge EU-Kommissionen truer statens demokratiske grundprincipper, er ifølge EU så forkerte, at det kan ende med dette drastiske skridt.

Artikel 7 er ikke tidligere anvendt mod et medlemsland. Men nu vil EU-Kommissionen indlede sagen, mener Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, at vide.

- Hvis processen allerede er indledt, og - så vidt jeg er orienteret - er beslutningen allerede truffet, om at EU-Kommissionen vil starte artikel 7, så bliver den (artiklen, red.) højst sandsynlig udløst, siger Morawiecki.

Før Polen i yderste instans kan fratages stemmeret i ministerrådet, vil det kræve, at alle andre EU-lande er enige.

En sådan enighed regnes for usandsynlig, og Morawiecki, som mandag aflagde ed som Polens premierminister, har venner, som han nu vil mødes med.

- Fra start til slut i sådan en uretfærdig proces vil vi naturligvis tale med vores partnere, siger Morawiecki.

Ungarn, som ifølge EU-Kommissionen også har problemer med at leve op til unionens demokratiske principper, vil støtte Polen. Det har Ungarns premierminister, Viktor Orbán, allerede givet udtryk for.

En talsmand for EU-Kommissionen har tidligere på ugen sagt, at spørgsmålet om Polens udskældte retsreformer er på dagsorden onsdag.

Den polske regering vedtog i sidste uge nye versioner af to omstridte retsreformer, som præsident Andrzej Duda tidligere havde blokeret.

Præsidentens kontor har denne gang indikeret, at Duda vil acceptere reformerne.

En unavngiven embedsmand i EU-Kommissionen siger til nyhedsbureauet Reuters, at kommissionsformand Jean-Claude Juncker stadig forsøger at tale Polen fra at lade de to reformer gennemføre.

- Hvis domstolsændringerne går igennem, så vil vi udløse artikel 7. Hvis ændringerne udsættes til januar, så må vi se, siger den anonyme kilde.

15. november opfordrede EU-Parlamentet til, at Polen bliver sanktioneret efter artikel 7.

/ritzau/