På polske plader Polske Hubert vil ændre danskernes syn på polakker: Der har været nogle platugler
Den polske elektriker Hubert Sulich er efter et års tid i Danmark så begejstret, at han nu vil flytte familien hertil. Teksten på bagruden får du en forklaring på nederst i artiklen. (Foto: Foto: Iver Houmark Andersen. )
Danskerne er meget regelrette og hjælpsomme. Det og lønningerne gør det til en glæde at være her, fortæller polske Hubert, der nu vil bo fast i Danmark.

- Helt ærligt vidste jeg ikke noget om Danmark, da jeg sagde ja til at arbejde her. Men da min kone i bilen på vejen herop sad og læste højt om jeres land, så begyndte jeg at græde. Det lød simpelthen så dejligt med gode leveforhold og regelrette mennesker.

Rosen til Danmark og danskerne kommer uden omsvøb fra Hubert Sulich. Den 36-årige elektriker har tydeligevis ikke fortrudt, at han for over et år siden rejste hertil for at arbejde.

I en pause fra sit elektriker-arbejde fortæller Hubert Sulich hen over en sandwich - som han helt glemmer at spise - at han vil slå sig ned her med sin kone og fem-årige søn. 

Dermed udgør den lille familie en del af en større bølge af indvandring fra Polen. Som beskrevet i Avisen.dk slår flere og flere polakker sig fast ned her. 

- Lønningerne i Danmark er langt bedre end i Polen, og vi vil kunne få et godt liv her. Vi vil ret hurtigt kunne få råd til at bo i et hus med have, hvor vi alle tre kan være sammen med vores to hunde, fortæller Hubert Sulich. 

Guld i Danmark

Den polske elektriker er for tiden hyret ind via sit eget firma DanPol.tech til at arbejde på Amager Bakke. Det er det kommende forbrændingsanlæg på Amager.

Han arbejder 60 timer om ugen - og også om lørdagen. For der er en stor gulerod:

- Forskellen på lønningerne i Danmark og i Polen er enorme. For den mindste løn, du skal have i timen i Polen, kan du købe to-tre liter benzin til din bil, fortæller Hubert Sulich, og fortsætter:

- I Danmark - hvor den mindste timeløn vel er omkring 130 kroner - kan du købe cirka 13 liter benzin. Der er altså en forskel i lønningerne mellem de to lande, som er til at mærke!

Den store lønforskel mellem de to lande var afgørende for, at Hubert Sulich i marts 2016 satte kursen nord på.

- Selv om både min kone og jeg havde gode fuldtidsjob i Polen, havde vi svært ved at få pengene til at strække til den sidste dag i måneden. Det blev vi trætte af, og det var afgørende for, at jeg sagde ja til et job i Danmark. 

Handler om andet end penge

Det er dog mere end udsigten til en bedre levestandard, som får Hubert Sulich til at bruge sin sparsomme fritid på at jagte en bolig til familien, så de kan slå rødder her. 

- Der er mange ting ved Danmark, som jeg godt kan lide. Men noget af det vigtigste er, at både danskerne og staten går op i, at man følger reglerne, siger elektrikeren, og kommer med et eksempel:

- Der var et byggefirma, som snød sine ansatte. Og tænk sig, da det kom frem her i Danmark, blev firmaet bortvist fra et større byggeri. Der er mange her, som gerne vil have, at tingene går efter bogen. 

De velordnede forhold har han også selv direkte nydt glæde af. 

- Flere danske kolleger opfordrede mig til, at jeg skulle melde mig ind i Dansk El-Forbund. Det var jeg lidt afvisende over for, da jeg synes, at det kostede mange penge at stå i fagforening. Men til sidst meldte jeg mig ind. Og det er jeg senere blevet meget glad for.

Han forklarer, at han tidligere fik arbejde her via et agentur. Agenturet sørgede også for, at han og nogle andre polakker fik en bolig.

- Men pludselig satte agenturet vores husleje helt vildt op. Uden at kunne give nogen ordentlig forklaring på det. Men her hjalp Dansk El-Forbund heldigvis med at få sat en stopper for den grove udnyttelse af os. 

En anden ting, han værdsætter i Danmark, er den offentlige service.

- Det virker i Danmark som om, at staten er til for borgernes skyld. Staten vil gerne hjælpe dig, og man får noget for den ret høje skat. I Polen virker det nogle gange som om, at det er os borgere, der er til for statens skyld. 

Konen blev charmeret 

For tiden er hans kone og søn hjemme i parrets lejlighed, som ligger i en by i nærheden af den sydpolske storby Katowice.

Men tre måneder i foråret var de i Danmark hos ham, og her fandt de ud af, at familien gerne vil være her permanent. 

- Min kone blev meget glad for Danmark, mens hun var her. Så hun er med på at flytte hertil. Det er ellers ikke nogen nem beslutning, skal jeg hilse at sige, sådan at rejse fra familie, venner og det liv, man kender så godt.

- For mig vil det være en kæmpe glæde at få dem hertil, for jeg har det - ligesom mange andre polske mænd - svært ved for eksempel at sidde alene om søndagen.

- Her i søndags talte jeg med min søn Jan i telefonen. Han græd og sagde, at han savner mig. Det er hårdt for både min familie og jeg.

Hubert Sulich er godt klar over, at der bliver nogle udfordringer ved at flytte familien hertil. 

- Det eneste store minus ved Danmark er sproget. Det er svært for os at forstå og lære. Men det bliver vi nok nødt til. Min kone skal nok tage noget undervisning i dansk for at kunne få et job her.

Vil ændre danskernes syn på polakker

Hubert Sulich har et personligt projekt kørende. Han vil gerne rokke ved danskernes opfattelse af polakkerne. Derfor står der bag på hans Citroën stationcar:

  • I am good
  • I am honest
  • I am Polish

Altså: 'Jeg er god, jeg er ærlig, jeg er polak.'

Hubert Sulich forklarer:

- Desværre er der brodne kar blandt alle nationaliteter, og nogle polakker i Danmark har været nogle platugler. Det har givet os et lidt blakket ry.

- Det vil jeg gerne ændre på ved at opføre mig ordentligt.

- Jeg talte på et tidspunkt med en af mine danske kolleger om polakkernes omdømme. Og forklarede ham det her med, at jeg gerne personligt ville give danskerne et mere positivt billede af os. 

- Danskeren svarede, at 'det er da meget godt. Men hvor er min pung?', fortæller Hubert Sulich og skraldgriner. 

Om glæden ved Danmark og danskerne holder, får tiden vise. Men når man nu spørger ham, om han er her om ti år, svarer han prompte:

- Det vil jeg bestemt tro!

Læs Avisen.dk's tema om polakker i Danmark her

via Listen To News