Kommunerne ville gerne haft flere at vælge imellem, når der skulle fyres. Men sådan bliver det ikke. Suppleanterne for tillidsfolkene overlever.
Det var en rød klud i ansigtet på modparten, siger Michael Ziegler.
Han er hovedforhandler for kommunerne i den netop indgående overenskomst mellem Kommunernes Landsforening og KTO - sammenslutningen af kommunalt ansatte.
Kommunerne havde krævet at beskyttelsen af suppleanter for de tillidsvalgte skulle udgå og rollen helt forsvinde.
"Hvis det kan være en sejr at undgå noget, så har vi vundet. Vi har opnået at få fjernet de frygtelige forringelser for tillidssystemet," siger Bodil Otto, formand for HK/Kommunal og forhandler for KTO.
Op mod 50.000 medarbejdere i landets kommuner er beskyttet af deres opgaver med fagligt arbejde som tillidsmænd, suppleanter, fællestillidsmænd og arbejdsmiljørepræsentanter.
Og sådan bliver det også fremover.
KL: Svært ved at se det er solidarisk
I det private erhvervsliv, er suppleanter ikke dækket, og chefforhandler for KL Michael Ziegler har hele tiden gået ud med afskaffelsen som et af arbejdsgivernes hovedkrav.
”Vi har svært ved at se, at det er solidarisk at medarbejdere der ikke er aktive i tillidshverv skal have særlig beskyttelse, så man så at sige må afskedige de forkerte," sagde Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup og formand for KL’s Løn- og personaleudvalg ved fremlæggelsen af kommunernes krav 6. december.
Samtidig præsenterede KL en undersøgelse, der viste at kun syv procent af kommunerne vurderede, at suppleanten faktisk vikarierede for tillidsrepræsentanten.
Men det billede kan Bodil Otto fra HK ikke genkende, fra hvad de hører fra HK’s tillidsfolk:
”Det kan godt være, at kommunaldirektøren ikke møder suppleanten, men det betyder jo ikke, at vedkommende ikke kan lave et stort fagligt arbejde,” siger hun.
I 3F er der også begejstring for suppleanternes overlevelse. Ellen K. Lykkegaard, formand for den offentlige gruppe i 3F, mener kravet var en del af et generelt angreb på medarbejderes og fagforeningernes indflydelse på arbejdsvilkår.
Den nye overenskomst bliver også uden de krav om en væsentlig forringelse af det såkaldte ’MED’-system, der sikrer medarbejdere indflydelse og orientering på beslutninger i kommunerne.
”Vi har undgået de værste knaster i kommunernes krav, og det er vi glade for,” siger hun.
I KL konstaterer hovedforhandler Michael Ziegler, at det ikke gik, som han øsnkede.
"Det krav var en rød klud i ansigtet på modparten," siger han.
Han ønskler ikke at kommentare, om forslaget vil komme op igen ved næste overenskomst fornyelse om to år.
"Jeg må hellere lade være med at sige mere om det nu. Det er et særligt konfliktfyldt tema, og jeg må hellere lade det ligge, til tingene er faldet lidt ned igen," siger Michael Ziegler.
Opdateret 16:30
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.