Ekspert: Fifty-fifty om Margrethe træder tilbage søndag

Danmark
Kronprins Frederik er så klar, som han nogensinde bliver, mener ekspert. (Foto: Foto: Scanpix/Arkiv )

Prins Henriks sygdom og kronprins Frederiks fødselsdag er gode grunde til, dronningen vælger at abdicere, vurderer ekspert.

Prins Henriks sygdom kan medvirke til, dronningen abdicerer, mener ekspert. 

Der er gode grunde til, dronning Margrethe i sin nytårstale søndag aften vil meddele det danske folk, at hun træder tilbage fra tronen og overlader det kongelige embede til kronprins Frederik. 

Det mener forsker i hofhistorie og kongehusekspert fra Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen, der ser en oplagt mulighed for, at dronningen vælger at abdicere netop nu. 

- Det er muligt på en måde, som det ikke har været tidligere. Kronprins Frederik bliver 50 år næste år. Der er lige kommet en biografi om ham, hvor hovedbudskabet er, at han er klar, siger Sebastian Olden-Jørgensen og fortsætter: 

- Hun (dronningen, red.)  er 77 år og man har kunnet se, at hun ikke er så frisk længere. Og prins Henriks sygdom belaster familien. Demensdiagnosen betyder, at nu kan hun tage hensyn til ham. Og for så vidt også abdicere på grund af det. 

Sebastian Olden-Jørgensen forklarer, at hvis hun abdicerer nu, vil det fremstå som hendes selvstændige, ansvarlige og naturlige valg. 

- Og havde hun abdiceret for et eller to år siden, havde det virket som om, hun havde bøjet sig for et pres fra prins Henrik. Men nu hvor prins Henrik er fuldstændigt forsvundet fra offentligheden og tydeligvis meget sløj, så har hun muligheden for at abdicere eller i hvert fald drosle ned og lade kronprinseparret overtage lidt mere, lyder det fra Sebastian Olden-Jørgensen. 

Traditionsbrud 

Hvis dronningen vælger at abdicere, ville det være et traditionsbrud, da der i det danske kongehus ikke er kutyme for, at regenten lader sig pensionere. 

Og da dronningen ifølge Sebastian Olden-Jørgensen er særdeles pligtstyret, ville det være nærliggende, at hun blev siddende som regent. 

- Men nu er der kommet nogle andre omstændigheder. Der er den positive omstændighed ved at give kronprinseparret lov til at komme til, før de bliver gamle og grå. Og så hensynet til prins Henrik og sit eget helbred. 

I en ny meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, svarer 40 procent af 1.021 repræsentativt udvalgte danskere, at dronning Margrethe bør abdicere i 2018. 39 procent, mener ikke, hun bør træde tilbage. 

Men Sebastian Olden-Jørgensen mener ikke, dronningen vil bøje sig for, hvad folket mener, hun bør gøre. 

Om hun i aften vil meddele folket, at hun træder tilbage, vurderer han, der er en 50/50 procents chance for. 

Frederik er klar 

- Det er lige så sandsynligt, hun gør det, som hun ikke gør det. Hun har virkelig muligheden nu. Personligt synes jeg virkelig, hun bør abdicere. Når den gamle pave kan gøre det, så kan hun også. 

- Traditionsbruddet i sig selv bør ikke være det afgørende. Det afgørende bør være, om abdikationen bringer goder for kongehuset og for nationen. Og det gør det i den givne situation, siger Sebastian Olden-Jørgensen. 

Ifølge ham er det det naturlige sted at gøre det under den årlige nytårstale, som traditionen tro ser tilbage på det forgange år og frem mod det nye, der kommer.

Mener du, kronprins Frederik er klar til at overtage tronen?

- Ja. Han er så klar, som han nogensinde bliver.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald