Opråb til Margrethe: Fattige og danskhed skal have fokus

Arbejdsliv
(Foto: Foto: Keld Navntoft/Scanpix/Arkiv )
Dronning Margrethes nytårstale skal i år handle om de danske traditioner og forhold for fattige. Det mener flertal af danskerne i ny meningsmåling.

Nytårsaften. Gæsterne er ankommet i deres fineste skrud. De sjove hatte er kommet på, champagnen er på køl og torsken er så småt begyndt at simre. 

Festen går dog først for alvor i gang, når dronning Margrethe har sendt sin hilsen til søens folk i den årlige nytårstale, der bliver direkte transmitteret i tv og radio klokken 18. 

Men hvad skal årets tale handle om? Står det til et flertal af danskerne, skal dronningen i nytårstalen helst tale om danskhed og traditioner. Det viser en ny meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 

Her topper danskhed og traditioner som det emne, 40,2 procent mener, er vigtigst at have med i nytårstalen. Dernæst peger 28,8 procent på forhold for fattige og udsatte som vigtigste emne. Klimaforandringer får 20,4 procent af stemmerne. 

Følelse af fællesskab

I alt 1.021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år har deltaget i meningsmålingen, hvor de hver har haft mulighed for at vælge op til tre emner, de mener, dronningen skal komme ind på. 

Bundscoreren over favorit-emner til nytårstalen er EU's fremtid i forbindelse med Brexit og Donald Trumps ageren som præsident i USA. 

At danskerne hælder mere til at ville høre om de nære forhold herhjemme frem for politiske emner, kommer ikke bag på forsker i hofhistorie og kongehusekspert fra Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen. 

For kongehuset er ifølge ham til for at skabe sammenhold og fællesskabsfølelse.

- Danskhed og traditioner er det mest harmløse emne, og det emne som er tættest knyttet til kongehuset, netop som noget nationalt, siger Sebastian Olden-Jørgensen. 

Muligheden for at abdicere 

Ifølge ham vil dronningen tale om emner, der er samlende og ikke skiller folk. Derfor holder hun sig som regel fra at tale om politiske emner. 

- Kongehuset skal være et samlingspunkt på tværs af politiske, sociale og etniske skel. Og de skal give os en følelse af fællesskab og kontinuitet. Og i en blød oplyst form give udtryk for nogle af de grundlæggende værdier, siger Sebastian Olden-Jørgensen. 

Han spår, at dronningen i sin nytårstale vil komme ind på emner som Aarhus som kulturhovedstad og reformationsjubilæet.  

Han nævner også muligheden for, at dronningen i årets nytårstale vil meddele, hun abdicerer.

LÆS MERE OM DET HER

Kort om Henrik 

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at dronningen i årets nytårstale vil holde sig til at tale om samfundsmæssige emner som eksempelvis teknologien og globaliseringen, der fylder meget disse år. 

- Jeg tror, hun lige kort vil nævne prins Henrik og hans demenssygdom, men det vil ikke fylde ret meget. For det, der karakteriserer dronningens nytårstaler, er, at hun aldrig fokuserer på sin egen familie, siger Lars Hovbakke Sørensen. 

Han forudser, at dronningen vil takke befolkningen for forståelse og medfølelse i forbindelse med prins Henriks sygdom. Men det vil være i en kort bemærkning. 

- Hun er meget bevist om, at hun er dronning for hele Danmark og hele det danske samfund. Det er hendes opgave. Det er ikke hendes opgave, at sidde og snakke om sin egen familie og egne interne problemer. 

Det skal dronningen tale om til nytår

I en meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, har 1.021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år svaret på følgende: 

Hvilke af disse emner er efter din mening vigtigst, at dronningen nævner i sin nytårstale? 

Klimaforandringer: 20,4 procent 

Integration i Danmark: 20 procent

Årets gang i den kongelige familie: 20,2 procent

Forhold for fattige og udsatte i Danmark: 28, 8 procent

EU's fremtid i forhold til Brexit: 3,3 procent

Donald Trumps ageren som præsident i USA: 4 procent 

Arbejdsforhold for offentligt ansatte: 4,8 procent

Danmarks militære indsats i internationale aktioner: 15,8 procent 

Miljø og forurening i Danmark: 14 procent

Flygtningestrøm mod Europa og Danmark: 13,3 procent

Bandekonflikter i Danmark: 8,9 procent

Hensyn til religion: 5,1 procent

Uddannelse: 9,1 procent 

Krig og konflikter uden for Europa: 5,5 procent 

Danske sportfolks resultater: 7,7 procent

Kultur: 11,4 procent

Danskhed og traditioner: 40,2 procent

Andet: 3 procent

Intet/Jeg ser normalt ikke nytårstalen: 10,4 procent 

Respondenterne har valgt op til tre emner, de mener, er vigtigst i dronningens nytårstale. 

UDVID

Quiz Maker - powered by Riddle

Krimi

To fly stødt sammen

i luften