OVERBLIK: USA undersøger russisk valgindblanding
Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn indrømmede fredag, at han har løjet overfor FBI. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Tidligere FBI-chef undersøger påstand om, at Rusland forsøgte at få Donald Trump valgt som præsident.

USA's tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn erkendte fredag, at han har løjet overfor FBI den 24. januar.

Anklagen og den forventede tilståelse er det seneste kapitel i en efterforskning af forbindelser mellem Rusland og Donald Trumps valgkampagne for at blive præsident.

Her et overblik over baggrunden for undersøgelsen:

* Overordnet:

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland prøvede at påvirke udfaldet af valget.

Hvorvidt nogen fra Trumps kampagne hjalp til, bliver undersøgt i Kongressen. Justitsministeriet har sideløbende udpeget den tidligere FBI-chef Robert Mueller til særlig anklager for at komme til bunds i sagen.

Der er løbende kommet nye historier frem om kontakter mellem Trumps inderkreds og Rusland.

Selv har Trump afvist, at der skulle være nogen omkring ham, der i hemmelighed har samarbejdet med Rusland.

* Folkene rundt om Trump:

I juli indrømmede Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., at han mødtes med den russiske advokat Natalja Veselnitskaja i juni 2016, efter at hun via en mellemmand havde sagt, at hun havde smuds på Hillary Clinton.

Trump Jr. insisterer på, at advokaten ikke havde nogen "betydningsfuld information". Han har selv frigivet en række e-mails, som afslører, hvordan mødet var sat op.

Mellemmanden, der arrangerede mødet, påstår, at Veselnitskaja arbejdede for den russiske regering. Det nægter både advokaten og den russiske regering.

Jeff Sessions, og præsidentens svigersøn Jared Kushners russiske kontakter også blevet undersøgt.

Tre ledende kampagnefolk blev i sidste måned anklaget. Det drejer sig om præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates samt den udenrigspolitiske rådgiver George Papadopoulos

1. december rejste Robert Muellers hold anklager mod Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Over for en dommer erklærer han sig skyldig i at have løjet for FBI om indholdet af en møde med den russiske ambassadør i januar 2016.

* Trump selv:

Trump fyrede i maj den daværende FBI-direktør James Comey, som ledede en af undersøgelserne om russisk indblanding.

I juni kom det frem, at præsidenten selv blev undersøgt for muligvis at have forhindret efterforskernes arbejde - både ved at have fyret Comey samt for måske at have givet ordre til at stoppe en undersøgelse af præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Kilder: CNN, BBC og Reuters.

/ritzau/