OVERBLIK: Løkkes årelange kamp for skattelettelser
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har siden han lancerede sin "det-skal-kunne-betale-sig-at-arbejde-reform" i 2013 kæmpet for at få lettet skatten i bunden. Projektet er i flere omgange blevet udskudt, og nu opfordrer DF-formand Kristian Thulesen Dahl regeringen til at udskyde skatteforhandlingerne nok engang og i stedet udelukkende koncentrere sig om at få landet næste års finanslov. Foto: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix
Løkke lancerede sin "Det-skal-kunne-betale-sig-at-arbejde-reform" i 2013. Skatteaftalen lader vente på sig.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl opfordrer regeringen til at adskille forhandlinger om skat og finanslov, så sidstnævnte kan komme i hus inden årsskiftet.

Ellers tager regeringen finansloven som gidsel i sit forsøg på at få sænket skatten, lyder det.

Hvis skattereformen udskydes, vil det ikke være første gang for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Få et overblik over V-formandens forsøg på at få lettet skatten:

* Det-skal-kunne-betale-sig-at-arbejde-reform

På Venstres landsmøde i efteråret 2013 varslede Løkke en "det-skal-kunne-betale-sig-at-arbejde-reform".

Først skulle der indføres et "moderne kontanthjælpsloft" for at begrænse, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i offentlige ydelser. Det blev en realitet i 2016. Dernæst skulle skatten sænkes i bunden.

* Venstre-regeringen

V-regeringen slog i sit regeringsgrundlag i sommeren 2015 fast, at topskatten skulle sænkes med fem procentpoint. Det var et klart krav fra Liberal Alliance.

Grundlaget indeholdt også en målsætning om at "sænke skatten for de laveste indkomster" og varslede skatteforhandlinger i foråret 2016.

* Første udskydelse og trussel

Daværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), udskød i januar 2016 forårsforhandlingerne. Forklaringen gik på, at økonomien var så presset af stigende asyludgifter.

Det fik LA-leder Anders Samuelsen til at true regeringen på livet. Uden skatteforhandlinger i foråret kunne han "ikke garantere, at regeringen sidder efter Grundlovsdag".

* Løkkes kompromis

V-regeringen overlevede som bekendt 5. juni og kunne i sensommeren 2016 fremlægge sin store 2025-plan "Helhedsplanen". Den lagde op til en topskattelettelse på fem procentpoint - men kun for dem, der tjener op til en million kroner om året.

Det var ikke nok for Anders Samuelsen, der fastholdt topskattelettelser på fem procentpoint hele vejen op som ultimativt krav. Et krav, som Dansk Folkeparti lige så ultimativt afviste at gå med på.

* Regeringsudvidelsen

Efter at dansk politik med Løkkes ord havde været "frosset ned i en periode", inviterede han i november 2016 Liberal Alliance og De Konservative med i regeringen.

I trekløverregeringens regeringsgrundlag er der ikke noget konkret mål for topskattelettelser, men en generel målsætning om, at "topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag".

* Historisk store skattelettelser

I august 2017 erkendte Anders Samuelsen, at der ikke er flertal for topskattelettelser. Men han lovede samtidig historisk store skattelettelser i VLAK-regeringens skatteudspil.

Det blev fremlagt i sensommeren og lagde blandt andet op til at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget. Det bliver af DF og andre kritikere omtalt som en skjult topskattelettelse.

Regeringen og Dansk Folkeparti har siden forhandlet skat sammen med finansloven for næste år.

* DF vil udskyde igen

Kristian Thulesen Dahl har igennem hele forløbet fastholdt, at i det omfang, der måtte være råd til skattelettelser, skal de gives i bunden. Han kræver til gengæld for skattelettelser omfattende udlændingestramninger.

Kilder: Politiken, DR og Ritzau.

/ritzau/