OVERBLIK: LA har tidligere meldt hårdt ud
Kun hvis der indgås en aftale om skattelettelser, vil Liberal Alliance stemme for finansloven, lød det fredag.

Det var en for et regeringsparti noget usædvanlig melding, Liberal Alliance sendte afsted fredag aften: Med mindre der også indgås en aftale om skattelettelser, stemmer vi slet ikke for.

Men det er ikke første gang, Liberal Alliance kommer med opsigtsvækkende meldinger, der kan forstås som trusler mod en borgerlig regering.

Her er et overblik over tidligere sager:

* I 2013 holder partileder Anders Samuelsen et oplæg for en flok unge liberale. Arrangementet blev filmet og lagt ud som video på YouTube. Her lød det blandt andet:

- Når Liberal Alliance får de afgørende mandater, vil vi afskaffe topskatten, og vi vil sænke indkomstskatten til maksimalt 40 procent.

- Vi vil halvere selskabsskatten. Vi vil forhøje beskæftigelsesfradraget markant.

- Vi vil en gang for alle stoppe den evige vækst i det offentlige forbrug, og vi vil lægge en plan for en langsigtet slankekur i det offentlige.

- Æd den. Også Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. I kommer til at bide til bolle på det her.

* Allerede inden nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde dannet sin regering efter folketingsvalget i 2015, kom Samuelsen med en slet skjult trussel over for den kommende statsminister.

På spørgsmålet om, hvorvidt han var stålsat nok til at pege på Mette Frederiksen (S), hvis Løkke ikke leverede en markant lettelse i topskatten, svarede Samuelsen få dage efter valget:

- Du kan selv se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er.

* Da Løkke dannede sin smalle Venstre-regering, lød det i regeringsgrundlaget, at regeringen havde en ambition om at sænke skatten på sidst tjente krone med fem procentpoint.

* Men for Liberal Alliance var det et krav, gjorde Samuelsen klart. Var der ikke kommet skattelettelser inden grundlovsdag 2016, skulle der være valg igen.

- Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag, sagde Anders Samuelsen til Ritzau i januar 2016.

* Måneden efter udskød han den deadline til julen 2016.

- Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer, sagde Samuelsen i februar 2016 til Jyllands-Posten.

* Efter sommerferien præsenterede Løkke sin helhedsplan for dansk økonomi frem til 2025. Men forhandlingerne strandede på LA's ultimative krav om topskattelettelser og Dansk Folkepartis lige så ultimative afvisning.

* I november 2016 inviterede Løkke Liberal Alliance og Konservative med i regeringen. I trekløverregeringens regeringsgrundlag er der en generel målsætning om, at "topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag".

* I august 2017 erkendte Anders Samuelsen, at der ikke er flertal for topskattelettelser. Men han lovede samtidig historisk store skattelettelser i VLAK-regeringens skatteudspil.

* Regeringen og Dansk Folkeparti har siden forhandlet skat sammen med finansloven for næste år. Det er især LA, der har insisteret på at forhandle skat og finanslov samlet. DF har derimod ønsket at dele forhandlingerne op.

* Da der fredag aften blev præsenteret en finanslovsaftale, var det uden en aftale om skat. Og det var i den forbindelse, at Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen skrev på Facebook:

- I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen.

- Det har alle journalisterne ikke fanget. Men skidt med det. Lavere skat og strammere udlændingepolitik på vej. En god dag for Danmark,

/ritzau/