OVERBLIK: Fem store film af Milos Forman
Filminstruktøren Milos Forman døde fredag i en alder af 86. En filmekspert giver bud på de fem bedste film.

Selv om Milos Forman instruerede sin sidste film, "Goya's Ghost" i 2006, er det hans tidlige værker, som står stærkest.

Her er de fem vigtigste film af Milos Forman ifølge Peter Schepelern, lektor emeritus i filmvidenskab ved Københavns Universitet:

* Blondinens kærlighed (1965)

Den kærlighedshungrende teenagepige Andulas bor i en lille by, hvor der er 16 kvinder for hver mand. Hun møder en pianist, der er i byen en enkel dag, og tilbringer natten sammen med ham. Han er ikke særlig interesseret i hende og rejser alene tilbage til Prag. Da Andulas ikke hører fra ham, rejser hun til Prag for at flytte ind hos ham.

* Brandmænd i fyr og flamme (1967)

I den groteske komedie er brandmændene i en lille by mere optaget af et forestående brandmandsbal end at slukke en ildebrand, der opstår. Filmen blev set som et billede på den politiske situation i det daværende Tjekkoslovakiet.

* Gøgereden (1975)

Forbryderen Randle Patrick McMurphy, spillet af Jack Nicholson, lader som om, at han er sindssyg, så han kan komme på et psykiatrisk hospital i stedet for i fængsel. Han får gang i de andre patienter, men samtidig styrer han selv mod afgrunden. Filmen er bygget på Ken Keseys bestseller af samme navn.

* Ragtime (1981)

Man følger en række forskellige karakterer i den tragikomiske filmatisering af E.L. Doctorows bestseller af samme navn. I midten er en velhavende middelklassefamilie, der tager en forladt sort baby og barnets ugifte mor til sig. Familien kommer i berøring med nogle af de mere farlige, eksplosive strømninger i det amerikanske samfund.

* Amadeus (1984)

Filmen er en fortælling om den klassiske komponist Wolfgang Amadeus Mozart. Historien er bygget op om et anspændt forhold mellem musikgeniet og kejser Josef den Andens hofkomponist Salieri.

Kilder: Peter Schepelern, lektor emeritus i filmvidenskab ved Københavns Universitet, Ritzau, Det Danske Filminstitut, DR.

/ritzau/