OVERBLIK: Det siger verden efter USA's ambassadeåbning
Israels soldater patruljere ved kibbutz nær grænsen til Gaza, hvor der er massive protester og utilfredshed over USA's åbning af ambassade i Jerusalem. Foto: Jack Guez/AFP
Hele verden reagerer på historisk åbning af amerikansk ambassade i Jerusalem og drab på mange palæstinensere.

USA har mandag som det første land i verden åbnet en ambassade i Jerusalem. Det har afdødt reaktioner fra hele verden.

Flere end 40 palæstinensere er dræbt under voldsomme protester i de palæstinensiske områder.

Her er et overblik over, hvad politiske ledere har sagt om udviklingen, der af mange iagttagere tolkes som et markant tilbageslag for en mulig fred med palæstinenserne:

Frankrig:

- Frankrig beder alle aktører om at vise ansvar og undgå eskalering. Frankrig appellerer til de israelske myndigheder om at tænke sig om og beherske brugen af magt, siger udenrigsminister Jean-Yves Le Drian.

Den franske minister fordømmer ambassadeåbningen som et "brud på folkeretten og specielt på resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd".

Tyskland:

- Retten til fredelig protest gælder også Gaza, siger en talskvinde i det tyske udenrigsministerium og tilføjer:

- Israel har ret til at forsvare sig og sikre dets grænse mod indtrængen, men princippet om proportionalitet gælder.

Tyrkiet:

Udenrigsministeriet fordømmer USA's beslutning, og kalder Israels handlinger for "statsterror".

- Vi forbander den massakre, der udføres af israelske sikkerhedsstyrker - opmuntret af denne beslutning - mod palæstinensere, som tager del i fredelige protester, skriver ministeriet.

Norge:

- Det er uacceptabelt at skyde med skarpt mod demonstranter. Det er tydeligt kommunikeret til israelske myndigheder, og palæstinensiske myndigheder må heller ikke opfordre til yderligere eskalering, siger udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

EU:

Appellerer til Israel om at "respektere princippet om proportionalitet i anvendelsen af magt". Det siger udenrigschef Federica Mogherini.

/ritzau/