Hvis du elsker en god, tyk skive ost på morgenbrødet eller masser af smeltet ost på pastaen, så kan du nu nyde osten med lidt bedre samvittighed.
Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har i ny forskning fundet frem til, at fedt i ost ikke påvirker kolesteroltallet.
I forskningsprojektet blev den samme mængde animalske fedt fra smør og ost sammenlignet. 49 tilfældigt udvalgte mænd mænd og kvinder hver dag gennem 6 uger cirka 143 gram 45+ fast ost og i 6 uger cirka 47 gram smør.
Og resultatet er, at kolesterolindholdet i blodet ikke blev påvirket af ost. Smør er dog en stor kolesterolsynder.
"Vi kan dokumentere, at ost sænker indholdet af LDL- kolesterol [b1] i blodet sammenlignet med den samme mængde fedt fra smør. Samtidig kan vi se, at ost i større mængder heller ikke påvirker kolesteroltallet i forhold til forsøgspersonernes almindelige kost," siger ph.d. Julie Hjerpsted fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet i en pressemeddelelse.
Men inden man kaster sig ud i en ostefest, så skal det med, at ost stadig feder.
Cirka 400.000 danskere er i behandling fordi deres kolesteroltal er for højt. Mennesker med forhøjet kolesterol har større risiko for at udvikle åreforkalkning.