Onsdagens obligationer: ECB-trommerne kan høres i det fjerne

Op til torsdagens møde i Den Europæiske Centralbank, ECB, havde obligationsmarkedet en stille onsdag med små rentestigninger i de nordeuropæiske økonomier, mens Spanien og Italien begge fik mindre rentefald. Mario Draghis kommende udmelding, der ventes at indeholde detaljer om redningsplanen for de pressede eurolande, fastholder markedet i en afventende position.

Renten på den toneangivende danske tiårige statsobligation, 3-21'eren, steg 3 basispoint fra tirsdag til en rente på 1,17 pct., ligesom renten på den lange obligation med løbetid til 2039 gik op med 8 basispoint til 2,07 pct.

Markedet var generelt splittet op til ECB-mødet, og Bloombergs data viste, at 30 økonomer forudser en nedsættelse af den ledende rente, refirenten, på 25 basispoint til 0,50 pct., mens 28 økonomer forventer en uændret rente. Derudover er der fortsat uenighed om, hvilke konkrete tiltag Mario Draghi har tænkt sig at bringe på banen vedrørende støtteopkøb af statsobligationer i kriselandene.

Analytiker Kasper Kirkegaard hos Danske Bank vurderer over for Ritzau Finans, at centralbankchefen først og fremmest kommer til at løfte sløret for de instrumenter, der skal tages i brug for at redde eurolandene. Han påpeger desuden, at det, der bliver mest interessant for de europæiske obligationer, er hvor centralbanken har tænkt sig at stille sig i kreditorkøen.

- Sidste gang, der kom hjælp til Grækenland, var de private investorer nødt til at tage store tab, mens ECB blev holdt tabsfri. Så det rigtigt spændende bliver at se, om ECB har tænkt sig at absorbere nogle af tabene denne gang, siger Kasper Kirkegaard til Ritzau Finans.

Samtidig var markedets øjne stift rettet mod Spanien, der endnu ikke har søgt om hjælp på det primære marked hos den midlertidige europæiske redningsfond, EFSF. Indtil det sker, kan ECB ifølge egne regler ikke hjælpe det hårdt prøvede land på det sekundære marked med opkøb fra de private investorer. Så Kasper Kirkegaard ser en anden udmelding på vej fra centralbanken.

- Et frækt gæt kan være, at ECB vil starte med at opkøbe obligationer i Portugal, der også har det hårdt. Indtil Spanien får taget sig sammen til at søge om hjælp hos EFSF, sker der i hvert fald ikke noget der, siger Kasper Kirkegaard.

Onsdag faldt de spanske renter, især efter at Bloomberg News citerede kilder i ECB for, at opkøbet af statsobligationer i de kriseramte økonomier involverer "ubegrænsede" opkøb, der dog skal "steriliseres" ved frasalg af andre aktiver. Den tiårige rente i Spanien faldt 15 basispoint lavere i 6,39 pct.

I Italien var den tiårige rente også en smule lavere med et fald på 14 basispoint til 5,52 pct.

De korte renter steg til gengæld en smule - den toårige, spanske rente pendlede mellem plus og minus, men lukkede ikke mærkbart højere. Den tilsvarende italienske steg dog 6 basispoint til 2,41 pct.

Spanien sælger torsdag formiddag obligationer med løbetid på to, tre og fire år, inden ECB overtager scenen.

/ritzau/FINANS

Morten A. Rasmussen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk