En tibetaner blev onsdag den 100. aktivist, der har sat ild til sig selv i protest mod det kinesiske styre over Tibet. Protesten skete ved en restaurant i Nepals hovedstad, Kathmandu.
Den uidentificerede mand er angiveligt en munk mellem 20 og 30 år, som udførte selvantændelsen i en protest mod det kinesiske styre af regionen, Tibet. Onsdag morgen klokken ca. 8, lokal tid, ankom han til restauranten i Kathmandu, hvorefter han straks løb ud på toilettet for at hælde petroleum over sin krop. Han antændte sig selv, og løb ud mod den buddistiske hellige bygning, Boudhanath Stupa.
Han skulle angiveligt være nået til foden af Stupa’en, før han blev tilbageholdt og “slukket” af politiet, fortæller en talsmand fra det nepalesiske politi, skriver The Hindu.
Fejring af helligdage
Munken ligger i øjeblikket på hospitalet, og lider af alvorlige brandsår. Han er i kritisk tilstand, og 96% af hans krop skulle være dækket af brandsår.
Selvbrændingen er planlagt således, at den ligger lige oven i det tibetanske nytår. Dette fejres med en festival, som varer fra d. 11 til d. 22 februar i år. Dog har den tibetanske regering, som er i eksil, opfordret tibetanere til ikke at fejre nytåret ud af sympati for tibetanerne, som stadig befinder sig i Kina, skriver Voice of America.
Protesterne mod Kina
Munken var den 100. aktivist, som har sat ild til sig selv siden oprørskampagnen startede i februar 2009, og han markerede dermed også 4-årsdagen for kampagnens start. En anden tibetansk aktivist i Kathmandu udtalte, at munkens selvbrænding var “et offer for det tibetanske folks kamp for frihed. Det var et forsøg på at vende verdens opmærksomhed mod Kinas undertrykkelse af vores hjemland. Han gav sit liv, så Tibets befolkning kunne få deres frihed,” fortæller han til VOA.
Kina nægter at anerkende aktivisternes sag og anklager, og kalder selvmordsprotesterne for terror. I de sidste par måneder har den kinesiske regering ulovliggjort selvbrændinger, og slået hårdt ned på aktivister, der kæmper sagen.
Den kinesiske regering skulle ligeledes lokke folk til at sladre om eventuelle protestforsøg ved at betale for informationer, skriver VOA. I øvrigt mener regeringen i Kina, at kampagnen skyldes provokationer fra tibetanere bosiddende i udlandet.
Artikel er skrevet af Nikolaj Skydsgaard og Dan Larsen. verdensnyt.dk