Administration 

Derfor brændte de sig selv til døde

Tunesiens hersker Ben Ali besøgte Mohammed Bouazizi efter 14 dage. Da var revolutionen startet. (Foto: AP/Tunisian Presidency/POLFOTO/Arkiv)

Bouazizi ønskede retfærdighed. Dahoud ønskede demokrati. Laroui ønskede tyranniet væk. Her er historierne om tre selvbrændere i Mellemøsten.

Da tuneseren Mohamed Bouazizi satte ild til sig selv den 17. december 2010 udenfor guvernørens hus vidste han ikke, at han startede en bølge på i hvert fald 10 selvbrændinger i Mellemøsten.

Han vidste næppe heller, at han blev gnisten, der satte hans eget lands revolution i gang og fik regionen til at eksplodere i vrede over fattigdom, korruption og undertrykkelse.

Men Mohamed Bouazizi og de andre havde deres grunde ...

Mohamed Bouazizi

Mohamed Bouazizi var en 26-årig frugtsælger i Tunesien, der ikke kunne finde arbejde. For at tjene til familien solgte han varer uden licens på markedet i sin hjemby Sidi Bouzid.

Siden han var 10 år gammel havde han haft problemer med myndighederne, når han solgte friske varer på markedet. Hans far var død, og drengen blev ansvarlig for at skaffe penge til familien.

Politiet ville ofte konfiskere han vægt eller hans varer, fordi han ikke havde tilladelse. Bestikkelse til en inspektør er 40 kroner eller måske en pose frugt. En bøde er på 80 kroner. Inspektørerne ville ofte ydmyge ham.

Bouazizi var families forsøger

Som 19-årig forlod han gymnasiet for at skaffe penge til sine fem små søskende, så de kunne få en uddannelse. En søster gik på universitetet. Trods jobansøgninger, bl.a. ved hæren, lykkedes det aldrig at få et fast job. Hver dag trak han sin trækærre til supermarkedet for at købe varer, som han kunne sælge videre på markedet to kilometer væk.

Talrige interviews med andre sælgere, venner og familie, foretaget af store internationale medier, betegner ham som nyder af litteratur, poesi og matematik. Han var en glad mand selv om hans kæresteforhold var gået itu. Bouazizi var til fodbold og elskede tobak og kortspil. Manden nægtede at betale bestikkelser.

Et halvt år inden satte ild til sig selv fik han en bøde på ca. 1.500 kroner, svarende til to måneders indtjening. Midt i december blev han konfronteret af en politikvinde, som han nægtede at give sin vægt. Under deres skænderi stak politikvinden han en på hovedet, og hendes kolleger tvang ham til jorden og slog ham.
[pagebreak]
Ydmyget af myndighederne

Myndighederne fjernede hans æbler og vægten. Således ydmyget gik han til guvernørens residens og forlangte at få sine ting tilbage og den ansvarlige i tale. Det lykkedes ikke, og han blev slået igen. Frustreret over behandlingen i fuld offentlighed købte han fortynder, vendte tilbage til porten ind til guvernørens residens og satte ind til sig selv.

I henhold til Mohamed Bouazizis mor, som Al Jazeera har talt med, var sønnens selvmord ikke på grund af depression eller fattigdom, men fordi han blev ydmyget. Hans stolthed var såret. Forbrændingerne dækkede 90 procent af hans krop.

Populær mand

Mohamed Bouazizi var en populær og gavmild mand, som ville give gratis frugt og grønt til de meget fattige. Derfor blev optøjerne i byen i starten meget personlige. De startede med, at venner og familie stillede sig udenfor guvernørens residens og smed mønter mod porten, mens de råbte ”her er din bestikkelse”.

Hundredevis af unge samledes i gaderne og de begyndte at smadre ting. Optøjerne fortsatte selv om myndighederne forsøgte at holde dem nede med vold og tåregas. Nyheden bredte sig via internet. En anden ung arbejdsløs mand kravlede op i en el-mast og råbte ”nej til håbløshed, nej til arbejdsløshed” og rørte ved kablet og døde af det elektriske stød.

Efter 14 dage mødte præsident Ben Ali op på hospitalet. Fotos af mødet vakte endnu mere vrede. Moderen opsøgte præsidenten, som lovede at gøre alt i sin magt, også at sende sønnen til Frankrig til behandling, men intet skete.

I mellemtiden bredte demonstrationerne sig til hele Tunesien, Mohamed Bouazizi døde af sine brandsår den 4. januar og 10 dage efter flygtede præsidenten i eksil. En bølge af andre selvbrændere i Mellemøsten fulgte trop.

[pagebreak]Yacoub Ould Dahoud

Tre dage senere, den 17. januar satte en 41-årig mauretansk forretningsmand ved navn Yacoub Ould Dahoud ild til sig selv foran præsidentpaladset i hovedstaden Nouakcott. Hans mål var med forbillede i Bouazizis død at tvinge Mauretaniens præsident, general Aziz, fra magten og få demokrati til landet.

Mauretanien har ikke oplevet en revolution, men der har været demonstrationer, der er slået ned. Yacoub Ould Dahoud døde seks dage efter selvbrændingen. I modsætning til sit forbillede i Tunesien var han hverken fattig eller arbejdsløs. Han kom fra en velhavende familie. General Azizs styre har forsøgt at kalde selvmordet en protest over myndighedernes kampagne imod de riges korruption.

Offentliggjorde sine grunde

Men Yacoub offentliggjorte natten før sin selvbrænding et manifest på internet, hvor han på både fransk og arabisk stillede en lang række krav til udviklingen i Mauretanien. Blandt kravene var, at militæret skulle ophøre med at blande sig i politik, og at kupgeneralen skulle styrtes. Også sekterisk stammepolitik og slaveri kritiserede han på Facebook.

General Aziz Dégage tog magten ved et kup i 2008, og Yacoub anklagede Frankrig for at have hjulpet ved magtovertagelsen og sikret hans magt ved et fupvalg i 2009. Selvmorderen ønskede en reform af grundloven og et fungerende demokrati.

Manifestet åbner med disse ord: ”Ekstremisme og terroristiske grupper er et resultat af 50 års fattigdom og svigtende håb om, at magthavernes undertrykkelse vil høre op.” Og han skriver: ”Nok korruption. Nok undertrykkelse. Mauretanien tilhører folket og ikke generalerne og deres følge.”

[pagebreak]Fadoua Laroui

Den 21. februar satte Fadoua Laroui, en 25-årig ung enlig mor i Marokko, ild til sig selv udenfor rådhuset i byen Souq Sebt.

Hendes sidste ord var: ”stop uretfærdighed, korruption og tyranni”, skriver lokale medier. Hun døde efter to døgn af sine forbrændinger.

Lokale medier fortæller, at myndighederne i byen jævnede det skur, hvor hun boede med sine to børn, med jorden. Bagefter afviste de hende alternativ, social bolig, fordi hun var enlig moder.

Seks gange klagede hun over uretfærdig behandling, fordi den jord, hun var lovet som erstatning, blev solgt til en velhavende forretningsmand over hendes hoved.

Reformer i Marokko

Fadoua Laroui var ikke specielt politisk, bad ikke om politiske reformer, men hun var en hårdt arbejdende kvinde, der fik nok. Hendes handling har inspireret til demonstrationer i Marokko og megen debat. Nogle mener hun er martyr for forandring, andre, at hun ikke har fortjent opmærksomhed.

Kong Mohammed den 6. af Marokko er, stående overfor demonstrationer og uro, netop kommet med et udspil om reformer.

Læs mere om selvbrændere i Mellemøsten i bloggen "Tæt på verden"

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

Collage af mand med computer og aktiekurser
Advertorial

Annonce

At handle med aktier er populært som aldrig før

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje