”Jeg ønsker at vise alle, at døden er at foretrække for et liv uden retfærdighed og frihed, og jeg opfordrer mine landsmænd til intet at frygte og at rejse sig og fravriste deres frihed og rettigheder fra lokale og nationale tyranner.”
Med disse ord overhældte den etiopiske skolelærer Yenesew Gebre sig med benzin og antændte sig selv. Det skete i sidste uge. I henhold til The Bureau of Investigative Journalism ved Londons City University, døde han tre dage senere på hospitalet i byen Tercha.
Han brændte sig selv i forbindelse med et offentligt møde i Tercha den 11. november, hvor lokale ledere forsøgte at dæmpe befolkningen, der havde demonstreret i flere dage.
Respekteret mand
Læreren forsøgte at tale imod det aktuelle regime. Sikkerhedsfolk forsøgte at stoppe ham og smide ham ud.
Han forlod mødet og opsøgte sit martyrium udenfor overværet af andre demonstranter. Det var, mens han brændte, at han udtalte sine protester imod uretfærdighed.
Yenesew Gebre var sidst i 20-erne og blev forfulgt af myndigheder på grund af sine politiske holdninger. Han blev fyret som følge af sine protester imod uretfærdighed. Han var kendt lokalt som en seriøsi mand og for at udfordre myndighederne.
Lige nu er byen Tercha forseglet for at stoppe uroen, mobiltelefoner er afskåret for at forhindre nyheden i at sprede sig til andre dele af Etiopien. Myndighederne erindrer formentlig, hvordan en selvbrænder blev katalysator for revolutionen i Tunesien.
Større ting er sket
Balladen i Tercha hænger sammen med en analyse skrevet af The Bureau of Investigative Journalism og udsendt af BBC. Der har været anklager om tortur, undertrykkelse og politisk manipulation af udenlandsk bistand. Præsident Zenawi styre benægter alt.
Der har været politiske arrestationer, forhør og repressalier imod folk, der menes at have bidraget til Bureauets arbejde. Rapporter fra Etiopien fortæller om 40 oppositionspolitikere, støtter og journalister, der er arresteret, siden rapporten kom ud.
Zenawi styret benytter sig af nye anti-terror love til at angribe enhver opposition, rapporterer Bureauet. En del af lovgivningen er rettet imod journalister, der fortæller om upopulære forhold. Straframmen er 15 år i fængsel.